Trump heeft “geen haast” om tot handelsakkoord met China te komen

Amerikaans president Donald Trump.
EPA Amerikaans president Donald Trump.
De Verenigde Staten hebben er “geen nood aan om zich te overhaasten” om tot een handelsakkoord met China te komen. Dat heeft president Donald Trump gezegd, enkele uren nadat de Amerikaanse douane nieuwe, verhoogde douaneheffingen invoerde op Chinese producten. 

“De douaneheffingen zullen ons land VEEL MEER rijkdom bijbrengen dan een traditioneel akkoord, ook al is het een uitzonderlijk akkoord”, liet Trump op Twitter weten. Hij liet voorts verstaan dat de onderhandelingen tussen Washington en Peking “op een aangename manier” voortgaan.

Volgens de president moeten de opbrengsten van de heffingen dienen om landbouwproducten te kopen bij de “fantastische Amerikaanse landbouwers”, en “in grotere hoeveelheden dan ze ooit in China zijn gekocht”. Die producten worden dan “als humanitaire hulp gestuurd naar arme landen waar de mensen honger lijden”, zo tweette Trump verder. “We hebben 500 miljard dollar per jaar verloren, gedurende jaren, in een Zotte Handel met China. DAT NOOIT MEER! “ concludeerde Trump.

De verhoging met 10 en 25 procent van de douanetarieven die sinds middernacht zijn ingegaan, slaat op producten voor een bedrag van 200 miljard dollar die tussen de VS en China jaarlijks verhandeld worden.

De verhoging werd in januari nog uitgesteld door Trump om beide partijen toe te laten een akkoord te vinden in een sereen klimaat. Maar vorige zondag heeft Trump dan de reactivering van de maatregelen bekendgemaakt, omdat volgens hem de onderhandelingen niet snel genoeg vooruit gingen en omdat hij twijfelde aan de goede trouw van de Chinese onderhandelaars. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Tichmann

    Hoe kan iemand niet stemmen op Trump in 2020. Democraten opgelet: dit is hoe Trump straks wordt herkozen, met een economie die op volle toeren draait.