Trump had gelijk, er was recent een bomaanslag in Zweden. Van neonazi's op een vluchtelingencentrum

Donald Trump tijdens zijn 'Make America Great Again'-rally in Florida, waar hij vrijdag verwees naar een recente islamistische aanslag in Zweden.
REUTERS Donald Trump tijdens zijn 'Make America Great Again'-rally in Florida, waar hij vrijdag verwees naar een recente islamistische aanslag in Zweden.
Donald Trump oogstte alom hoongelach toen hij eergisteren tijdens een rally in Florida verwees naar een recente aanslag in Zweden. Trump zelf verklaarde gisteravond dat hij verwees naar een tv-programma op Fox News, waar een fragment werd getoond van een gecontesteerde documentaire. Maar er is recent wel degelijk een bomaanslag gepleegd in Zweden.

Drie neonazi's werden in januari gearresteerd nadat ze een aanslag hadden gepleegd op een asielcentrum in Göteborg waarbij één persoon zwaargewond raakte.

Volgens de Zweedse veiligheidsdiensten waren de drie verdachten ex-leden van de Nordic Resistance Movement (NMR), een groepering die openlijk racistische en antisemitische stellingen inneemt en zich verzet tegen niet-blanke immigranten. Volgens de inlichtingendienst Säpo leek de aanslag van 5 januari, die ook gelinkt werd aan twee andere incidenten in Göteborg de voorbije maanden, "politiek gemotiveerd".

De NMR werd in 1997 opgericht door voormalige leden van de White Aryan Resistance en medewerkers van het extreemrechtse tijdschrift Folktribunen. De groepering is het boegbeeld van de Zweedse 'white power'-beweging.

Vluchtelingen
Zweden ontving in 2016, gelet op het bevolkingsaantal, meer vluchtelingen dan eender welk Europees land, en dat zorgde volgens Trump in zijn toespraak voor "problemen die ze niet mogelijk achtten".

De documentaire waar Trump naar verwees, en waarvan hij een fragment had gezien op Fox News, zorgde voor ophef nadat de maker ervan aan conservatieve nieuwskanalen zoals Breitbart News had verklaard dat er in Europe zogenaamde 'no-go zones' zijn in steden waar veel moslims wonen.

Verkrachtingen
De maker, Ami Horowitz, noemde Zweden "de Europese hoofdstad voor verkrachtingen" en stelde dat er sinds de komst van vluchtelingen opmerkelijk meer verkrachtingen plaatsgrijpen in Europa. De Zweedse autoriteiten spreken die beweringen tegen. Hoewel er veel aanrandingen en verkrachtingen worden gemeld in Zweden, is dat volgens de overheid te wijten aan het feit dat meer slachtoffers melding doen en niet dat er meer seksueel geweld wordt gepleegd.

De Zweedse krant Aftonbladet wijst er ook op dat de documentaire vol onjuistheden zit. "Aan het eind van de docu stelt Horowitz dat 'nog niet lang geleden de eerste islamitissche terreuraanslag werd gepleegd' in ons land. Hij verwijst wellicht naar de zelfmoordaanslag van Taimour Abdulwahab in Stockholm, maar dat was op 11 december 2010 en dus meer dan zes jaar geleden".

Geen verkrachtingen in Frankfurt
Inmiddels blijkt ook het bericht dat de Duitse populaire krant Bild eerder deze maand verspreidde, als zouden tientallen Arabische vluchtelingen op nieuwjaarsavond in een winkelstraat in Frankfurt massaal vrouwen hebben aangerand, niet te kloppen. Volgens de politie van Frankfurt is die bewering "ongegrond". Volgens de krant Frankfurter Rundschau zullen de getuigen die daarover met reporters spraken nu zelf door de politie ondervraagd worden. Bild heeft het bericht van haar website weggehaald, de online hoofdredacteur verontschuldigde zich vorige week "voor ons eigen werk".