Trump haalt uit naar China: "Hebben zij ons ooit iets gevraagd?"

De Amerikaanse president-elect heeft hard naar China uitgehaald.
AP De Amerikaanse president-elect heeft hard naar China uitgehaald.
De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft vandaag via Twitter uitgehaald naar China, nadat hij vrijdag al een diplomatieke rel tussen de VS en China veroorzaakte door een telefoongesprek te hebben met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Hij gaf via Twitter kritiek op het militaire en monetaire beleid van China.

Trump beschuldigt China ervan zijn munt te devalueren om beter te kunnen concurreren tegen de Amerikaanse bedrijven en een militair complex te bouwen in de Zuid-Chinese Zee. "Heeft China ons gevraagd of het oké was om hun munt te devalueren (wat het moeilijk maakt voor bedrijven om te concurreren), onze producten zwaar belasten als ze naar China gaan (de VS belast hen niet) of om een enorm militair complex te bouwen in het midden van de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet", aldus Trump in twee opeenvolgende tweets.

Trump sprak vrijdag via de telefoon met de Taiwanese presidente, en verbrak zo een diplomatieke stilte tussen Taiwan en de VS die van start ging in 1979. Toen sloten de VS hun ambassade in Taiwan, nadat ze hun steun uitspraken voor de Een China-politiek, die stelt dat Taiwan geen onafhankelijke staat is, maar tot China behoort. China noemde het telefoongesprek een "trucje" van Taiwan, en heeft een officiële klacht bij de Amerikaanse overheid ingediend wegens overtreding van het Een China-principe. China waarschuwde Washington ook "om zorgvuldig en voorzichtig om te gaan met de Taiwan-kwestie om de algemene situatie van de relaties tussen de VS en China niet onnodig te verstoren".

Trumps toekomstige vicepresident Mike Pence zei zondag dat Trump "niets meer" had gedaan dan uit beleefdheid antwoorden op een telefoongesprek om de president-elect te feliciteren.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft ondertussen aan CNN verklaard dat Trump of zijn overgangsteam het ministerie van Buitenlandse Zaken niet had gecontacteerd vooraleer Trump een reeks telefoontjes pleegde met buitenlandse leiders. Naast Tsai Ing-wen, sprak Trump vorige week met de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Singaporese premier Lee Hsien Loong, de Pakistaanse premier Nawaz Sharif en de controversiële populistische Filipijnse leider Rodrigo Duterte, die de huidige president Barack Obama eerder dit jaar een "hoerenzoon" noemde.