Trump gaat Iran-akkoord "niet meer erkennen"

afp
De Amerikaanse president Donald Trump zal in een toespraak volgende week aankondigen dat de Verenigde Staten het internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zal erkennen. Dan is de deadline waarop beslist moet worden of Iran aan alle voorwaarden inzake het nucleair akkoord heeft voldaan. Dat meldt de krant Washington Post.

Het wereldwijd toegejuichte, baanbrekende akkoord tussen de kernmachten plus Duitsland (de zogenaamde P5+1) en Iran uit 2015 is "niet in het nationale belang" van de VS, schrijft de krant onder aanhaling van "mensen die gebrieft zijn over de nieuwe Iran-strategie van het Witte Huis".

De toespraak is gepland voor volgende week donderdag. De deadline voor Trump om het Congres te "informeren" over de mate van Irans naleving van het akkoord is 15 oktober. De VS zullen het akkoord niet volledig opblazen, wel wil de Trump-administratie de overeenkomst wijzigingen, schrijft de Washington Post op basis van anonieme bronnen.

Volgens de atoomwaakhond van de VN, de IAEA, volgt Iran de bepalingen van het akkoord nauwgezet op.

Sancties hervatten

Trump heeft zich steeds uitgesproken tegen dat akkoord. Door deal te "decertifiëren" opent hij de deur voor het hervatten van de Amerikaanse sancties tegen Teheran. Vraag is of in dat geval de bondgenoten weer mee in de boot springen: de atoomwaakhond van de VN, de IAEA, heeft enkel nog maar kunnen vaststellen dat Iran de bepalingen van het akkoord nauwgezet heeft opgevolgd.

Een hardere houding tegenover de Islamitische Republiek is echter een stokpaardje van zowel de neoconservatieven in de VS als van Amerika's grootste bondgenoot Israël. Die houding heeft allicht ook geostrategische redenen: Iran heeft zijn invloed in de regio danig kunnen uitbreiden door toenadering tot Irak en Qatar en door het Amerikaanse fiasco in Syrië.

De Iraanse president Hassan Rohani maakte in september duidelijk dat over geen enkele letter van het akkoord heronderhandeld kan of zal worden.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean petermans

  Het "" niet erkennen " heeft niets te maken met" verbreken" van het akkoord, In de Amerikaanse politiek betekent dit enkel dat de president een bericht overmaakt aan het congres dat hij zijn twijfels heeft over dit akkoord

 • JAN krommentak

  Dat was te verwachten zo kennen we hem ondertussen daar is niets aan te doen !

 • Jan Van Rompaey

  Groot gelijk natuurlijk, omdat er geen waterdichte controle bestaat.

 • Gerry Cle

  Met Trump zou er minder kans op oorlog zijn dan met Hillary, althans volgens de Trump fans. Helaas, zoals ieder weldenkend mens destijds vermoede, is Trump geen vredestichter en diplomaat maar een 'moron'.

 • Eric Vanquickelberghe

  Wordt het niet eens tijd dat we America aan de kant schuiven. Dat kalf doet daar niks anders dan jaren hard werk van zijn voorgangers en miljarden dollars om zeep helpen. Met die klojo aan het bewind kan het maar twee kanten meer uit. Ofwel worden de vs van de kaart gebomberdeerd of zonder onze steun wordt het een ontwikkelingsland.