Trump: "Bouw van muur aan grens met Mexico begint over enkele maanden"

AP
De bouw van een muur op de grens tussen Amerika met Mexico zal binnen enkele maanden beginnen. Dat heeft president Donald Trump vandaag gezegd tegen omroep ABC. De bouw begint "zo snel als fysiek mogelijk is", zei hij. Om zijn woorden kracht bij te zetten heeft hij daartoe vandaag een uitvoeringsbevel ondertekend.

De voorbereidingen voor de bouw zullen meteen al van start gaan, zei de president. De muur zou in eerste instantie door Amerika zelf gefinancierd worden, maar de kosten zullen later "voor honderd procent" door Mexico worden terugbetaald, beloofde Trump. "Dat kan op een eenvoudige of een ingewikkelde manier gaan", aldus Trump. Hij reageerde op de opmerkingen van de Mexicaanse president, die niet wil meebetalen aan de muur.

De muur langs de 3200 kilometer lange zuidgrens vormde een belangrijk en fel bekritiseerd onderdeel in de verkiezingscampagne van de Republikein Trump. De muur zou onnodig en veel te duur zijn en mogelijk na de verkiezingen niet terugkeren als serieus project.

Uitvoeringsbevelen

Trump heeft vandaag twee uitvoeringsbevelen ondertekend. Het eerste betreft de bouw van de muur langs de 3200 kilometer lange grens met Mexico. Het tweede bevel handelt over de intrekking van geld aan staten en steden die onderdak bieden aan illegale immigranten. In steden als San Francisco weigeren de lokale autoriteiten vaak samen te werken met de federale autoriteiten voor acties tegen illegale immigranten.

Tijdens een persconferentie op de Dienst Binnenlandse Veiligheid bedankte Trump alle grenswachten "omdat ze unaniem voor me gestemd hebben als president". Hij kondigde aan dat er 5000 extra agenten zullen aangenomen worden om de illegale immigratie aan banden te leggen.

De muur zal volgens hem de veiligheid in beide landen verbeteren en noemt het ook een goede zaak voor Mexico. De maatregelen zullen volgens hem "duizenden levens en miljoenen jobs redden en miljarden dollars besparen". Hij zal de komende weken overleggen met de president van Mexico hoe de muur betaald zal worden en hoe ze samen de strijd zullen aangaan tegen illegale immigranten, illegale wapenhandel en drugkartels. "Alle slechteriken moeten eruit: criminelen, drugdealers, bendes," zei hij.

"Een natie zonder grenzen is geen natie", zei Trump nog. "Vanaf vandaag hernemen de VS de controle over hun grenzen."

Trump en vice-president Mike Pence tijdens een bezoek aan de Dienst Binnenlandse Veiligheid. Trump heeft een uitvoeringsbevel ondertekend voor de bouw van de muur met Mexico.
AP Trump en vice-president Mike Pence tijdens een bezoek aan de Dienst Binnenlandse Veiligheid. Trump heeft een uitvoeringsbevel ondertekend voor de bouw van de muur met Mexico.

Muur

Hoe Trump de aanpak van de bouw precies ziet en hoeveel dat zou kosten, besprak de president niet. Hij schatte vorig jaar dat het kostenplaatje van de muur "waarschijnlijk acht miljard dollar" zou bedragen, al liggen andere schattingen veel hoger.

Langs de Amerikaans-Mexicaanse grens staan al metershoge hekken en andere versperringen over een afstand van circa 1000 kilometer. Dat is bijna een derde van de grens die van de Stille Oceaan bij San Diego naar de Golf van Mexico bij Brownsville loopt. De versperringen zijn er sinds de jaren negentig aangelegd, eerst om illegale grensoverschrijdingen tegen te gaan en vervolgens zijn er veel hekwerken opgericht na de terroristische aanslagen in de VS in 2001. Grote delen van het grensgebied liggen in een onherbergzame woestijn die moeilijk te doorkruisen is.

Het is nog niet duidelijk waar de nieuwe muur precies moet komen en hoe lang die wordt. De bouw van de muur leidt mogelijk tot conflicten met particuliere eigenaars van land in het grensgebied, beschermers van natuurgebied en de indianen van de autonome Tohono O'odham Nation die langs circa 100 kilometer grens hun eigen stamgebied beheren.

Het plan zou zijn dat er een zeker 15 meter hoge muur uit staal en beton komt. Volgens het Massachussetts Institute of Technology zou er zeker 9,7 miljoen kubieke meter beton en 2,3 miljoen ton staal nodig zijn. De experts van deze prestigieuze technische universiteit schatten de kosten op ten minste 40 miljard dollar.

Een arbeider langs een nieuw gebouwd stuk van de grens tussen de VS en Mexico.
REUTERS Een arbeider langs een nieuw gebouwd stuk van de grens tussen de VS en Mexico.

Gevangenissen

Perswoordvoerder Sean Spicer liet weten dat Trump ook een wil maken aan het 'catch-and-release'-plan waarbij autoriteiten illegale immigranten die worden gearresteerd, vrijlaten in afwachting van hun hoorzitting. Trump wil extra gevangenissen bouwen voor de opvang van illegale immigranten langs de grens met Mexico, zodat het makkelijk en goedkoper wordt om hen vast te houden en te deporteren.

Politiek theater

"De grensmuur is politiek theater ten koste van burgerlijke vrijheden," zegt Christian Ramirez, directeur van de Southern Border Communities Coalition, een organisatie die opkomt voor de rechten van immigranten. "Het is geen nationaal veiligheidsbeleid. Grensgemeentes horen bij de veiligste in het land en er patrouilleren met tienduizenden zwaarbewapende, slecht opgeleide, onverantwoordelijke agenten brengt levens in gevaar. Deze zullen deze gemeenschappen omvormen tot de facto militaire zones."

Beperking legale immigratie

Verwacht wordt dat Trump de komende dagen ook maatregelen zal nemen om de legale immigratie aan banden te leggen, waaronder een beperking op vluchtelingen en het weigeren van visa aan mensen afkomstig uit moslimlanden in het Midden-Oosten en Afrika, zoals Syrië, Soedan, Somalië, Irak, Iran, Libië en Jemen.

REUTERS
EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • KATY AMELOOT

    De muur staat er al. Kalf