Trump bezoekt Israël, Saoedi-Arabië, paus en Brussel tijdens eerste buitenlandtrip

AFP
Donald Trump maakt later deze maand zijn eerste buitenlandse reis als Amerikaanse president. Hij bezoekt volgens de nieuwssite Politico, die zich beroept op twee bronnen in het Witte Huis, onder meer het Vaticaan, Israël en Saoedi-Arabië. Trumps reis heeft nog een paar andere tussenstops. Op 24 mei bezoekt hij volgens Reuters paus Franciscus in het Vaticaan, daags nadien is hij aanwezig bij het NAVO-overleg in Brussel en nog een dag later woont hij de top van de G7 op Sicilië bij.

De eerste buitenlandse trip is een typische mijlpaal voor een nieuwe president. Er staat veel op het spel voor de staf van het Witte Huis, die moet proberen de overzeese allianties te versterken.

Vorige week bevestigden Israëlische regeringsfunctionarissen dat er gesprekken waren gevoerd met het Witte Huis over een bezoek aan Jeruzalem.

Met zijn bezoek aan Israël en Saoedi-Arabië belandt Trump middenin de slangenkuil van de diplomatie in het Midden-Oosten, zo merkte een lid van zijn administratie op. Trumps rondreis in de regio, gekoppeld aan de NAVO-meeting en de G7, doet vermoeden dat Trump de banden met belangrijke bondgenoten wil verstevigen.

Trumps voorganger Barack Obama had een moeilijke verstandhouding met zowel Israël als Saoedi-Arabië. De Israëlische en Saoedische leiders meenden dat Obama minder aandacht had voor traditionele allianties en meer focuste op het onderhandelen van een deal om het Iraanse nucleaire programma in te dijken.

Trump van zijn kant heeft van een vredesakkoord in het Midden-Oosten en de strijd tegen Islamitische Staat de kern van zijn buitenlandbeleid gemaakt. In een interview met Reuters kloeg hij vorige week nog dat de Saoedi's Washington onheus behandelen en dat de VS "enorm veel geld" verliezen door Saoedi-Arabië te verdedigen.

Trump ontving Israëlisch premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis en stelte zijn schoonzoon Jared Kushner aan om een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen te forceren. Gisteren ontmoette Trump  dan de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar gaf geen details over hoe hij de al lange tijd bevroren vredesgesprekken terug op gang zou trekken.