Trump belooft 3 miljoen illegale immigranten uit te zetten en roept achterban op te stoppen met haatmisdrijven

Donald Trump wil "onmiddellijk" beginnen met het uitzetten of in de gevangenis opsluiten van "twee tot drie miljoen" illegale immigranten. Dat zegt hij in een interview met de Amerikaanse zender CBS. In het interview veroordeelde hij ook elke vorm van geweld tegen minderheden. Sinds zijn verkiezing werden daarvan al tientallen meldingen gemaakt. Tijdens het gesprek kaartte Trump ook nog enkele andere hete hangijzers van zijn campagne aan: onder andere abortus, wapenbezit en het homohuwelijk.

"Wat we gaan doen is de mensen die crimineel zijn en een strafblad hebben, bendeleden, drugdealers - en het zijn er waarschijnlijk twee miljoen, mogelijk zelfs drie miljoen - ons land uitzetten of opsluiten. Maar we zetten ze buiten, want ze zijn hier illegaal", zo zegt Trump in het programma 60 Minutes op CBS, dat om 1 uur vannacht onze tijd wordt uitgezonden. Trump nam tijdens zijn presidentscampagne een bijzonder fors standpunt in over illegale immigranten en zijn plan om een muur te bouwen met Mexico om "de illegalen buiten te houden".  Over de vele immigranten in de VS zonder papieren, zegt Trump in het interview nu dat "nadat de grens veilig is en alles genormaliseerd is" immigratie-ambtenaren over hun lot zullen beslissen. "Maar eerst moet de grens veilig zijn."

Muur
Gevraagd of hij nog steeds van plan is een muur te bouwen op de grens met Mexico, zegt Trump ook onomwonden "ja". Al voegt hij er meteen aan toe dat het "deels een muur, deels een hek" kan zijn.

"Betogers moeten niet bang zijn"
De manifestanten die al sinds dinsdag op straat komen tegen zijn verkiezing tot president, roept Trump op om niet "bang" te zijn van het feit dat hij president wordt. "Wees niet bang. We gaan ons land herstellen", aldus Trump aan de manifestanten, die vooral vrezen dat de nieuwe president de rechten van de minderheden niet zal respecteren. Tijdens zijn verkiezingscampagne haalde Trump regelmatig uit naar immigranten, vooral Mexicanen en moslims, en liet hij zich ook zeer denigrerend uit over vrouwen. Ook zondag kwamen nog honderden mensen op straat tegen Trump.

"Stop met geweld tegen minderheden"
Sinds zijn verkiezing werden bovendien al tientallen meldingen gemaakt van geweld tegen minderheden. "Ik vind dat heel erg om te horen. Ik zal (aan de daders van het fysiek of verbaal geweld) zeggen dat ze dat niet moeten doen. Het is vreselijk, want ik wil het land herenigen", zegt Trump. "Indien het helpt, zal ik recht in de camera zeggen: 'stop ermee'."

Trump zegt ook nog dat het "vreselijk is" dat er protesten zijn tegen zijn verkiezing. "Ik denk dat ze worden versterkt door de pers, want eerlijk gezegd, die zal elk klein incident dat in dit land gebeurt oppikken, dat er mogelijk eerder ook al was." Trumps voormalige campagneleider Kellyanne Conway verklaarde zondag nog op NBC dat het tijd wordt dat president Barack Obama en de Democratische verliezer van de verkiezing Hillary Clinton aan de manifestanten zeggen "dit is onze president".

Homohuwelijk
Trump verklaarde dat hij een voorstander is van het homohuwelijk en drukte dat ook al uit tijdens de Republikeinse conventie in juli. "Deze zaken zijn via het Hooggerechtshof gepasseerd, ze zijn afgerond. Ik vind dat oké", zei hij over de beslissing van het Supreme Court uit 2015 om het homohuwelijk mogelijk te maken.

Tegen abortus en voor wapens
De nieuwe president verklaarde wel dat hij in dat Hooggerechtshof rechters wil aanstellen die tegen abortus ("pro-life") zijn en die voor het dragen van wapens zijn. "Dit is wat er zal gebeuren: ik ben pro-life, dus de rechters zullen pro-life zijn", aldus Trump. "Ze zullen ook grote voorstanders zijn van het Tweede Amendement" van de grondwet, dat zegt dat elke Amerikaan het recht heeft om een wapen te dragen. Trump moet al zeker één rechter aanstellen, aangezien door het overlijden van Antonin Scalia in februari een post vacant is.

Trump verklaarde nog dat indien "Roe v. Wade", de beslissing van het Hooggerechtshof om abortus te legaliseren, zou worden herroepen, de beslissing rond abortus weer naar de staten zou gaan. Vrouwen die een abortus willen in de staten die abortus dan niet toelaten, "zullen naar een andere staat moeten gaan", zei hij. "We zullen wel zien, we hebben nog een lange weg te gaan", aldus Trump nog.

Onderzoek naar Clinton?
Trump weet nog niet of hij een speciale procureur zal aanstellen om een onderzoek te openen naar het gebruik van de private e-mailaccount van zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

"Ik ga erover nadenken", zei hij tijdens het "60 Minutes"-interview over zijn bedreiging tegenover Hillary Clinton dat hij een speciale procureur zou aanstellen om haar situatie te onderzoeken, "want er zijn nog nooit meer leugens, en verborgen zaken geweest".

"Ik heb gevoel dat ik wil focussen op jobs, op gezondheidszorg, op grenzen en de immigratie en om een zeer goede immigratiewetgeving te creëren", zei hij vervolgens. Trump, die het tijdens zijn campagne niet naliet om Hillary en haar echtgenoot, ex-president Bill Clinton, door het slijk te halen, verklaarde in het interview nog dat hij de Clintons geen pijn wil doen. "Clinton heeft enkele slechte dingen gedaan. Maar het zijn goede mensen."

Smerige campagne
Trump verklaarde ook nog dat zowel hijzelf als Clinton een smerige campagne voerden. "Zij waren hard en ik was hard", aldus Trump, die toevoegde dat hij liever iets "zachter" was geweest en "meer had gefocust op het beleid". Toch voerde hij een "geweldige campagne".

Tegen het electoraal college
De nieuwe president bevestigde ook dat hij nog steeds gekant is tegen het electoraal college bij de verkiezingen. Trump won het hoogste aantal kiesmannen, maar Hillary Clinton won de "popular vote", en kreeg dus meer stemmen achter zich. Dat onderscheid doet opnieuw vragen rijzen over het behoud van dat Electoral College. "Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je."