Valentina Matvijenko, voorzitter van het Russische parlement, uit stevige kritiek op de chaotische mobilisatie.
Volledig scherm
Valentina Matvijenko, voorzitter van het Russische parlement, uit stevige kritiek op de chaotische mobilisatie. © epa

Trouwe bondgenoten van Poetin zeggen dat publieke woede over militaire mobilisatie terecht is: “Absoluut onaanvaardbaar”

De gedeeltelijke militaire mobilisatie in Rusland leidt niet alleen tot publieke woede en protestacties. Ook trouwe bondgenoten van Poetin uiten kritiek op de chaotische organisatie. De voorzitters van het Russische parlement hebben zondag hun zorgen geuit. Ze klagen op Telegram over “onaanvaardbare toestanden”.

64 reacties

 • Dis Van Tendeloo

  4 maanden geleden
  Een referendum in de bezette gebieden?? Is dit een lachertje? De meeste Oekrainers zijn uit deze gebieden gevlucht, enkel die Russisch gezind zijn, zijn gebleven!
 • Petrus Dijkzeul

  4 maanden geleden
  Komende week wordt spannend, want hoe zal het gaat verlopen in de gebieden waar nu een referendum wordt gehouden en wat na goedkeuring op 30 september door de dooma dan onder Russisch grondgebied gaat vallen en wordt aangevallen door het Oekraiense leger, Wat zal de reaktie zijn van het Russische leger?
 • Hugo hofmans

  4 maanden geleden
  Meneer Poetin, laat u nu eens van uw goede kant zien, u kunt het, u bent bekwaam genoeg. Wij begrijpen uw bezorgdheid over de situatie in Oekraïne, onze landen hebben er allemaal mee schuld aan. Ik wil meteen met u in gesprek gaan over de situatie.
 • Christine Laevers

  4 maanden geleden
  Toppolitici pro-Kremlin hebben kritiek op het organisatieverloop van de mobilisatie; dat er onregelmatigheden gebeuren, dat sommige mensen onrechtmatig worden gemobiliseerd ? Voelen ze het water stijgen aan hun enkels en willen ze zich al indekken ? Het staat vast dat er iets aan de gang is. Gewoon afwachten.
 • Polutnik Ronald

  4 maanden geleden
  Waarom trekken die politie eenheden en die orde handhavers niet naar de oorlog , dan hebben ze soldaten genoeg . Maar die plassen ook in hun broek .
 1. Oekraïners brengen kaartjes in omloop met uitgebreide handleiding over hoe Russen kunnen deserteren

  Oekraïners brengen kaartjes in omloop met uitgebrei­de handlei­ding over hoe Russen kunnen deserteren

  Eerder deze week deed de Oekraïense president Volodymyr Zelensky al een oproep aan Russische burgers om zich te verzetten tegen de mobilisatie die woensdag door het Kremlin werd afgekondigd. “Protesteer! Vecht! Vlucht! Of geef je over aan het Oekraïense leger”, klonk het onder meer in zijn toespraak. Voor die laatste optie hebben Oekraïners de afgelopen dagen een opmerkelijk middel ingezet. Zo verspreiden ze kaartjes met een ‘handleiding’ voor Russen die de wapens willen neerleggen.
 2. PORTRET. Poetin kiest voor ‘beul van Marioepol’ als nieuwe Russische viceminister van Defensie
  PREMIUM

  PORTRET. Poetin kiest voor ‘beul van Marioepol’ als nieuwe Russische viceminis­ter van Defensie

  Na bijna drie maanden aan bombardementen, moesten de Oekraïense strijders in de bezette havenstad Marioepol zich midden mei overgeven. De gruwelijke belegering zou aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost hebben. De Oekraïense regering zag erin het werk van Michail Mizintsev (59), die Poetin nu heeft aangeduid als nieuwe viceminister van Defensie. Wie is deze ‘beul’, die eerder met evenveel wreedheid zou tekeergegaan zijn in Syrië?