Treinverkeer Kanaaltunnel herneemt na bestorming door vluchtelingen

Vluchtelingen wandelen over de treinsporen in de buurt van de Eurotunnel in Calais
getty Vluchtelingen wandelen over de treinsporen in de buurt van de Eurotunnel in Calais
Het treinverkeer door de Kanaaltunnel werd rond om 8.05 uur hervat. De tunnel was is de loop van de nacht afgesloten nadat 113 migranten de tunnel bestormd hadden in de hoop zo in Groot-Brittannië te geraken. De migranten waren voorbij de omheining en in een van de tunnelkokers zelf geraakt. Een woordvoerder van exploitant Eurotunnel meldt dat een eerste Eurostar-passagierstrein om 8.05 uur richting Groot-Brittannië kon vertrekken, gevolgd door een lege vrachttrein. De dienstregeling wordt nu geleidelijk hervat. Rond 10 uur vertrekt opnieuw een trein vanuit Frankrijk.

De bestorming gebeurde omstreeks 0.30 uur. De prefect van het departement Pas-de-Calais, Fabienne Buccio, laat weten dat de migranten tot vrij ver in de tunnel, zowat 15 kilometer, geraakt waren.

Alle verkeer door de tunnel werd om veiligheidsredenen stilgelegd, omdat de mensen zich op de sporen bevinden.

Een woordvoerder van Eurotunnel verklaarde dat het ging om een "massieve invasie door een grote en gecoördineerde groep migranten". "Ze kwamen samen toe op een goed-georganiseerde manier, braken door de omheining heen en wisten duidelijk goed waar ze naartoe gingen."

Woensdag stierf een man nog nadat hij bewusteloos was aangetroffen naast de sporen van de tunnel. Het is al de dertiende migrant die sinds eind juni overlijdt bij een poging om via de kanaaltunnel het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Passagiers kunnen hun treintickets in de plaats gebruiken op de ferry's, tot alle problemen opgelost zijn.

Sinds 26 juni zijn 13 migranten om het leven gekomen bij pogingen om Engeland te bereiken via de Kanaaltunnel.