Touroperators: "Chaos dreigt in luchthaven van Sharm-el-Sheikh"

Gestrande toeristen vandaag aan de luchthaven van Sharm-el-Sheikh.
GETTY Gestrande toeristen vandaag aan de luchthaven van Sharm-el-Sheikh.
De groep Lufthansa heeft de wekelijkse vluchten van twee dochterbedrijven naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh opgeschort, na de crash van een Russisch vliegtuig waarbij alle 224 inzittenden het leven lieten. Door de vele geannuleerde vluchten van de populaire badplaats op het Sinaï-schiereiland dreigen volgens touroperators chaotische toestanden.

Een woordvoerder van Lufthansa zei dat de lagekostendochter Eurowings een wekelijkse vlucht vanuit Keulen/Bonn had naar Sharm-el-Sheikh, terwijl een andere dochtermaatschappij, Edelweiss Air, vanuit het Zwitserse Zürich, naar daar vloog. In samenwerking met het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken worden speciale vluchten geregeld om vakantiegangers terug te brengen.

Nu gespeculeerd wordt over een aanslag op het neergestorte Russische passagiersvliegtuig, hebben verscheidene luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Sharm-el-Sheikh voorlopig gestaakt. Op de luchthaven van de populaire badplaats op het Sinaï-schiereiland dreigen daardoor chaotische toestanden volgens touroperators. Minstens 9.000 Britten zaten vandaag vast in het vakantieoord, deelde sectorvereniging Abta (Association of British Travel Agents) in Londen mee.

Volgens de Duitse federatie DRV (Deutsche Reiseverband) in Berlijn bevinden zich dezer dagen ongeveer 2.000 Duitse toeristen in Sharm-el-Sheikh en het wat verder gelegen Dahab. Maar volgens het reisconcern Tui Duitsland zijn er vooralsnog geen annuleringen of vragen om een vervroegde terugkeer.

Britse, Ierse, Nederlandse en Belgische maatschappijen vliegen voorlopig niet meer naar de Rode Zee. Rusland zet al zijn vluchten voort.

Vandaag vielen volgens de Britse overheid negentien vluchten van Groot-Brittannië naar Sharm-el-Sheikh weg. De gestrande vakantiegangers zouden vanaf vrijdag huiswaarts kunnen keren. Er worden veiligheidsmaatregelen op de luchthaven georganiseerd, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, aan de BBC. De Britse regering stuurt militaire specialisten, aldus een regeringswoordvoerster.

AFP