Topeconoom waarschuwt: "Na de brexit komt de fixit"

AFP
Terwijl Europa nog steeds aan het herstellen is van de brexit-shock, waarschuwt een topeconoom al voor de volgende aardbeving die de EU mogelijk zal dooreenschudden.

Hans-Werner Sinn stond 16 jaar aan het hoofd van het gerenommeerde IFO-Instituut (een economische denktank, nvdr.) Hij is een belangrijke opiniemaker bij onze oosterburen die sterk rekening houdt met een uittreding van Finland. Reden daarvoor zou de aanslepende economische malaise zijn in het Hoge Noorden. Het zorgt voor pessimisme in het land over het nut van de Europese Unie en de euro.

"Vele Finnen vragen zich af waarom hun land in de eurozone moet blijven terwijl een terugkeer naar de eigen munt en een daaropvolgende devaluatie net naar een herstel van de economie zou kunnen leiden", meent de hoogleraar van de universiteit van München.

Tijdens de zware economische crisis tussen 1991 en 1993 heeft Finland haar nationale munt, de Finse mark, gedevalueerd met dertig procent tegenover de Duitse mark en zich zo uit de problemen gewerkt.

Uppercuts
Finland moest ook recent op korte tijd een aantal uppercuts incasseren zoals de ondergang van Nokia en een slabakkende papierindustrie. Bovendien heeft het land meer te lijden dan andere landen onder de sancties die opgelegd zijn aan Rusland.

Zweden doet het veel beter en zit niet in de eurozone. Het buurland kon de eigen kroon wel devalueren. Dat steekt. Het keurslijf van de euro doet Finland pijn. Het kan zijn eigen munt niet meer afwaarderen om competitiever te worden.

Nu moet het land de concurrentiepositie binnen de eurozone proberen te versterken door loonkosten te verlagen en de arbeidsmarkt flexibeler te maken. "Maar dat zal jaren in beslag nemen vooraleer de gewenste resultaten volgen", besluit Sinn in het Duitse magazine WirtschaftsWoche. "Het zou kunnen dat Finland zolang niet wil wachten. Het land kan bovendien uit de eurozone treden zonder dat dit, relatief gezien, al te grote moeilijkheden oplevert in tegenstelling tot wanneer bijvoorbeeld Griekenland, Italië of Spanje dit zouden doen.

Getty Images
AFP
Photo News
REUTERS