Ga naar de mobiele website
^ Top

Tonen deze video's massaal stembedrog aan bij Turks referendum?

AFP
Mensenrechtenactivisten hebben onregelmatigheden vastgesteld bij de stemming over het referendum over een presidentieel systeem in Turkije. En ook op social media worden video's gepost die op manipulatie van de stembiljetten kunnen wijzen.

In een tussentijds bericht van de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD klinkt het dat in vijf provincies verkiezingswaarnemers van de organisatie de toegang tot de stemlokalen werden ontzegd. In de oostelijke en zuidoostelijke provincies Agri, Erzurum en Adiyaman werden kiezers gedwongen openlijk te stemmen. Dit blijkt ook uit de onderstaande foto van een school in Ufra waar Turken openlijk moeten stemmen.

In Erzurum en het Oost-Turkse Van bedreigden soldaten en bewapende burgerwachten waarnemers van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP en hielden ze hen van hun opdracht. In hoofdstad Ankara werd een officiële waarnemer uit een stemlokaal gegooid.

De IHD uitte ook de kritiek dat in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa in ieder stemlokaal twee bewapende politieagenten zaten. In principe worden vooral in de Koerdische regio's extra veiligheidsdiensten ingezet. Die zouden zich ook niet gehouden hebben aan de wettelijke regeling, die bepaalt dat veiligheidsdiensten een afstand van minstens vijftien meter tot de stemurnes moeten behouden.

Maar daar zou het dus niet bij blijven. Op een video (zie hieronder) die op Twitter circuleert, zou te zien zijn hoe de burgemeester van een stad 4 tot 5 stembiljetten in één keer afgeeft.

Op een andere video (zie hieronder) is te zien hoe mensen in een auto hun stembiljetten gewoon afgeven aan twee andere personen.

BURASI YOZGAT ARABA İÇİNDE EVET OYU KULLANILDI ...

FLAŞH > YOZGATTAN SKANDAL GÖRÜNTÜ ARABA İÇİNDE EVET OYU KULLANILDI ... #PAYLAŞŞ

Een volgend filmpje op Twitter zou dan weer tonen hoe een bijzitter van de AKP-partij zelfs mee tot in het stemhokje gaat om te zien dat alles "normaal" verloopt.

Nog een ander filmpje laat zien hoe de stembiljetten op het 'ja'-vak worden afgestempeld.
41 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Den Beirre

  51%-49% er zal steed 50% niet content zijn. Democratie is meerderheid en niet nipt. Maar zoals overal bestaat democratie niet meer en zal er altijd wel vanalles gedaan worden om hun (on)gelijk te behalen. De grootste roepers halen steed hun slag thuis.

 • Sevgi Sevi

  Dit zijn geen echte beelden! Wie trekt er nu een video als die zo iets doet? :))

 • J. Van Nazareth

  Ataturk draait zich om in zijn graf.

 • Jos Denos

  Na het zelf organiseren van een "staatsgreep" moet hij nu ook gaan sjoemelen om een referendum te winnen. Wat staat er het Turkse volk nog te wachten met zo iemand aan het roer.

 • Faruk Elmas

  Stop with these lies. Anymore and I think it's time to start sueing the likes of you. Remove this false information at once.

Meld een bug