Toestel Ryanair vliegt zogezegd veilig door aswolk

PHOTO_NEWS
Ryanair roept op om vluchten boven Schotland, die zijn stilgelegd vanwege de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Grimsvötn, te hervatten. Naar eigen zeggen zou een vliegtuig van de Ierse luchtvaartmaatschappij tijdens een testvlucht door een gebied met hoge asconcentratie boven het Schotse luchtruim zijn gevlogen. Het toestel kwam er ongeschonden uit en dus vormt de aswolk volgens de prijsvechter geen enkel veiligheidsrisico. Al zou volgens radarbeelden van de Britse luchtvaartautoriteiten geen enkele testvlucht van de lagekostenmaatschappij in dat gebied hebben plaatsgevonden.

Michael O'Leary, als CEO van Ryanair niet vies van enige controverse, verklaarde aan Skynews dat nu wel was bewezen dat er zich geen schadelijk vulkanisch as boven Schotland bevindt. "Het is perfect veilig, daar hangt werkelijk niets in de lucht", concludeerde hij. Bovendien zei de topman dat Ryanair niet van plan was om de vluchten naar Schotland te schrappen.

Die argumentatie werd echter razendsnel weerlegd door de Britse luchtvaartautoriteiten (CAA) en de minister van transport. Erger nog, volgens de CAA zou geen enkel toestel de zone met een hoge asconcentratie boven Schotland zijn binnengedrongen. Brits Transportminister Hammond bevestigt:" Volgens mijn informatie is geen enkel vliegtuig van Ryanair door die zone gevlogen. Ryanair heeft dus geen enkel bewijs geleverd."

Bocht van 180 graden
Het management van Ryanair maakte nadien een bocht van 180 graden en besliste wellicht met het schaamrood op de wangen om alle vluchten van en naar Schotland toch te annuleren.

De maatschappijen beslissen weliswaar zelf of ze al dan niet vliegen, maar hun veiligheidsplan moet wel goedgekeurd worden door de luchtvaartautoriteiten en daar was hier geen sprake van. (kve)

PHOTO_NEWS
Michael O'Leary
BELGA Michael O'Leary
PHOTO_NEWS
AFP
PHOTO_NEWS