Toeristen op Cyprus verplaatst wegens 'kinderlokkers'

Het Anastasia Beach Hotel in Protaras, waar het incident dinsdag plaatsgreep.
kos Het Anastasia Beach Hotel in Protaras, waar het incident dinsdag plaatsgreep.
Tientallen toeristen in Cyprus zijn naar een ander hotel verplaatst of terug naar huis gevlogen, nadat een groep als obers verklede mannen had geprobeerd kinderen in een auto te lokken.

Het incident vond eergisteren plaats in het Anastasia Beach Hotel in Protaras. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de poging tot kidnapping verontrustend.

"Verontrustend"
Tegenover ITV News verklaarde een woordvoerder van het ministerie: "De medewerkers van ons consulaat hebben advies en steun verleend aan het gezin dat betrokken was bij dit verontrustend incident. De lokale politie onderzoekt de zaak".

De vermeende kinderlokkers werden gezien toen ze drie kinderen onder de tien probeerden mee te lokken. Reisorganisator Thomas Cook heeft daarop vijftig Britse en Ierse vakantiegangers verplaatst. Volgens de Cypriotische politie is er echter geen sprake van een kinderlokkersbende.

"Een Roemeens koppel leidde twee kinderen naar een wachtende auto, terwijl iemand anders een derde kind vasthield bij een muur'', vertelt een hotelgast in The Independent. "Iemand had door wat ze van plan waren en hield ze tegen.''

Het hotelpersoneel droeg een man en een vrouw over aan de politie, een andere man wist te ontkomen. Een woordvoerder van Thomas Cook zei de melding "enorm serieus'' te nemen.

Grote vraagtekens
De politie zet echter grote vraagtekens bij het verhaal.  "Agenten arresteerden een negentienjarige man uit Bulgarije omdat toeristen zeiden dat hij hun kinderen had gefilmd en had geprobeerd ze te ontvoeren. We hebben de verdachte ondervraagd en zijn telefoon en woning doorzocht. Niets wees erop dat hij onderdeel was van een bende kinderlokkers of dat hij kinderen belaagde.'' De verdachte is vrijgelaten, zei de woordvoerder.