Toeristen gaan door Boliviaanse hel na infectie met vleesetende parasieten

In het Zuid-Amerikaanse Bolivia beleven twee toeristen een horrorvakantie wegens een infectie met zeldzame vleesetende parasieten die uit hun vel kruipen.

Ally Vagg en Bryan Williams uit Australië liepen hun ongenode gasten vorige maand op in het Amazonegebied. Ze dachten dat ze te maken hadden met geïnfecteerde muggenbeten tot ze iets voelden wriemelen onder hun huid. Toen er geregeld ook iets uit de open wonden kwam piepen, drong het tot hen door dat er horzellarven in hun lichaam zaten.

Harige vliegen
De larven groeiden onder hun vel en voedden zich met hun weefsel. Dergelijke maden kruipen uiteindelijk uit het lichaam van de drager, en worden dan grote harige vliegen. Bij zo'n besmetting legt de horzel haar eieren op een dragerinsect zoals een mug, waarna de larven in het vel van een mens kunnen kruipen wanneer de mug daarop landt.

Vagg en Williams hebben al zeven maden uit wonden op hun buik, rug en benen getrokken. Ze moeten nog tot volgende maand in Bolivia verblijven tot ze helemaal genezen zijn. Ze hebben daar naar eigen zeggen echter te maken met "nutteloze" artsen die geen Engels spreken en "een medisch syteem uit de derde wereld."

Plakband
Williams liep dagen rond met plakband over zijn buikwonde, een methode om de larven zonder zuurstof te zetten en ze zo naar de oppervlakte te dwingen. "Ik hief mijn shirt op en zag de kop uit mijn vel kruipen, zoals een worm of visaas," zegt Williams aan The Daily Telegraph. "Ik ging meteen naar de spoed voor de verwijdering, maar de arts sprak alleen Spaans, het was elf uur 's avonds en hij zei nog nooit iets dergelijks gezien te hebben."

In het vakantieverblijf van het koppel slaagden vrienden er na enkele pogingen in drie van de ongeveer 2,5 cm lange insecten uit zijn vel te trekken. "We moesten bijna overgeven. Herhaaldelijk," klinkt het. De kans bestaat dat het koppel nog een kleine operatie moet ondergaan om de larven weg te krijgen. "Ik ga naar een specialist in tropische ziektes voor een volledige verwijdering," luidt het. "Het kan me niet schelen dat hij een gat ter grootte van een bord in me snijdt zonder verdoving", foetert Williams. "Ik voel ze bewegen."