Ga naar de mobiele website
^ Top

Toerisme in Vlaanderen krabbelt weer recht na aanslagen

Militairen in de luchthaven van Zaventem.
ANP Militairen in de luchthaven van Zaventem.
De aanslagen van 22 maart hebben een grote weerslag gehad op het toerisme in Vlaanderen. Het aantal overnachtingen viel vorig jaar terug met 5,6 procent. Onze regio ontving 25 procent minder Amerikaanse en zelfs 45 procent minder Japanse bezoekers, zo blijkt uit gegevens van Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. In de laatste maanden van 2016 tekende zich een pril herstel af.

Vlaanderen klokte vorig jaar af op 29.088.000 toeristische overnachtingen, een daling van 5,6 procent tegenover recordjaar 2015. De aanslagen hadden nochtans geen invloed op het aantal binnenlandse toeristen. De Belgen boekten vorig jaar slechts 0,4 procent minder overnachtingen in Vlaanderen. 

Toeristen

Het aantal buitenlandse toeristen viel daarentegen stevig terug na de aanslagen. Er werden uiteindelijk 11 procent minder overnachtingen genoteerd. Vooral bij de Britse (-20%), Amerikaanse (-25%) en Japanse (-45%) bezoekers werd een grote daling opgetekend. In het Brussels gewest was de klap overigens nog veel heftiger, met een vijfde minder overnachtingen.

Terreur treft het toerisme altijd, blijkt uit een internationale vergelijking. Volgens de Europese benchmark TourMis kunnen bijna alle Europese landen positieve cijfers voorleggen. De Europese bestemmingen stegen gemiddeld met 2%, maar niet in landen die opgeschrikt werden door terreur, zoals Frankrijk (-4%) en Turkije (-31%). "De aanslagen van 22 maart vonden ook nog eens plaats in het midden van het traditionele boekingsseizoen", zegt minister Weyts.

"De toeristische sector heeft een formidabele veerkracht."

Minister Weyts

Herstel

In de laatste maanden van 2016 tekende zich een pril herstel af. Zo was er in december flinke groei bij bijvoorbeeld bezoekers uit Frankrijk (+40%), Spanje (+45%) en Denemarken (+50%). Die positieve trend wordt bevestigd door de Hotelbarometer, die aangeeft dat de hotelbezetting opnieuw steeg in de eerste maanden van 2017. In januari en februari lag de bezetting in de Vlaamse hotels boven de 50% met een klim naar 55% - cijfers die beter zijn dan dezelfde periode in 2016 en 2015.

"De toeristische sector heeft een formidabele veerkracht", zegt Weyts. "De weg naar een volledig herstel is nog lang, maar de eerste stappen zijn gezet. Onze toeristische troeven en onze toeristische sector blijven ijzersterk."

Agenten patrouilleren op de Brusselse Grote Markt.
photo_news Agenten patrouilleren op de Brusselse Grote Markt.
Militairen in het centrum van Brussel.
ANP Militairen in het centrum van Brussel.
Meer over9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Miche W.

  Tja als je al die vluchtelingen meetelt, dan zal dat wel kloppen. Rest de vraag: hoeveel doen die mensen hier op?

 • Put Pol

  Die mensen verblijven nu meer in airbnb en andere organisaties dan in de klassieke hotels. De aanslagen zullen er wel iets mee te maken hebben maar het opkomend fenomeen van internet booking in onofficiële hotels mag men niet over het hoofd zien.

 • S Dejonckheere

  Met weyts als minister is vlaanderen steeds verloren !!!

 • Yvette Van Vaerenbergh

  Dat zijn zware gevolgen van het pamperbeleid maar er is nog geen enkele polietiek corekten horen vertellen dat zij ervoor verantwoordelijk zijn.

 • Celil Ylmz

  Toerisme????? In belgie is geen toerisme

Gesponsord

Meld een bug