Tijdelijk en plaatselijk bestand Oekraïne verlengd voor evacuaties

Inwoners van de zwaarbevochten Oost-Oekraiense stad Debaltseve verlaten met de bus hun woongebied.
ANP Inwoners van de zwaarbevochten Oost-Oekraiense stad Debaltseve verlaten met de bus hun woongebied.
Ook vandaag is er een staakt-het-vuren van kracht in de Oost-Oekraïense regio Debaltseve. Het Oekraïense leger en de rebellen leggen de wapens neer zodat inwoners van het gebied kunnen worden geëvacueerd. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Het bestand geldt voor korte tijd en voor een deel van Oost-Oekraïne en staat los van de onderhandelingen in Moskou.

Gisteren werden er al bussen ingezet om de burgers weg te krijgen uit het gebied waar hevig wordt gevochten. Volgens Oekraïense media zijn er toen zeshonderd inwoners geëvacueerd.

Vluchten
De bewoners van Debaltseve kregen de keuze te vluchten naar de plaats Gorlovka, waar het leger de controle heeft, of de plaats Artemivsk, waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Volgens een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken kozen slechts dertig mensen voor Artemivsk. Er zouden nog zo'n tweeduizend mensen in de stad zijn.

Kort na het aflopen van de tijdelijke wapenstilstand werden plaatsen in de regio weer bestookt met raketten en granaten. Het bestand van vandaag is van 10.00 tot 14.00 uur. De corridor naar Oekraïens en rebellengebied blijft langer 'wapenvrij'.