Tihange 3 ligt nog twee weken stil

De kernreactor Tihange 3 ligt stil tot 28 augustus. Beheerder Electrabel vervroegt geplande werken aan de reactor, die al stil lag wegens een technische defect.

De kernreactor ligt sinds gisteren stil. Er bleek een technisch defect met de elektrische voeding van het controlesysteem, aldus een woordvoerster.

Aanvankelijk was het de bedoeling de reactor morgenavond weer op te starten. Maar dat is nu uitgesteld tot 28 augustus. Electrabel gaat werken aan de reactor, die gepland waren in oktober, vervroegen. "De centrale ligt nu toch stil. Industrieel is het interessanter om de werken nu al uit te voeren. Het is nu ook zomer, dan is er toch minder vraag naar elektriciteit dan in de herfst", luidt het bij Electrabel.

Het stil liggen van Tihange 3 betekent dat geen enkele reactor in Tihange nog draait. Tihange 1 ligt immers stil voor een revisie, en Tihange 2 ligt -net als Doel 3- stil wegens het ontdekken van de waterstofinsluitsels, de zogenaamde "scheurtjes". Momenteel draaien dus enkel Doel 2 en Doel 4. Tihange 3 lag dit jaar al tussen 24 maart en 12 mei stil vanwege een tienjaarlijks onderhoud.