Tiental minderjarigen opgesloten wegens betrokkenheid in terreurdossiers

In ons land zit een tiental minderjarigen in gesloten instellingen omdat ze op één of andere manier betrokken zijn in terrorisme-dossiers. Een 12-jarige Iraaks-Duitse jongen beraamde een aanslag met een spijkerbom op een kerstmarkt in het Duitse Ludwigshafen.

Volgens bronnen kreeg de tiener de instructies voor zijn aanslag van Islamitische Staat, via de berichtenapp Telegram. Een scenario waarmee onze veiligheids- en politiediensten ook rekening houden.

"Momenteel loopt er een tiental dossiers tegen minderjarigen die op dezelfde manier gerekruteerd werden door terreurorganisaties om zelf aanslagen te plegen of voor te bereiden", zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket.

"Maar die waren zeker niet allemaal van plan een aanslag te plegen", zegt de woordvoerder van het federaal parket vandaag tegen Belga.

De tieners - zowel jongens als meisjes - wordt gevraagd om in hun eigen omgeving toe te slaan. Via videoboodschappen krijgen ze handleidingen over hoe ze iemand kunnen doden of hoe ze bommen kunnen maken. IS hoopt dat de daders dankzij hun leeftijd door de mazen van het net kunnen glippen.

Er loopt onder meer een terreuronderzoek waarin de zoon van de radicale imam van Verviers, Shayl Alami, alias El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza betrokken is. Die had in augustus zelf een video verspreid waarin hij opriep om ongelovigen te doden.

In andere gevallen gaat het om minderjarigen van wie een familielid plannen maakte om naar Syrië te reizen. Daarnaast zijn er ook enkele minderjarigen die actief waren op Telegram, het sociaal medium waarop onder meer Rachid Kassim zeer actief is. Kassim is het Franse kopstuk van IS dat 'eenzame wolven' rekruteert vanuit Irak. Enkele minderjarigen zouden ook een allusie gemaakt hebben op een aanslag maar van concrete plannen zou geen sprake zijn.

Alle minderjarigen die betrokken zijn in terreurdossiers van het federaal parket, zijn in handen gegeven van de lokale parketten van hun woonplaats en geplaatst in gesloten instellingen.

Verscheidene Vlaamse politiekorpsen bevestigden gisteren dat ze tijdens kerstmarkten en koopzondagen ook tieners in de gaten houden. "De burger kijkt er misschien van op dat een 12-jarige tot zoiets in staat is, maar wij niet", zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie. "Onze mensen op het terrein houden elke leeftijdsgroep in de gaten."

Terreurexpert Pieter Van Ostaeyen is ervan overtuigd dat aanslagen door tieners de volgende stap is van Islamitische Staat om het Westen te treffen. Het hele artikel leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.