Tien jaar geleden verdween Maddie McCann. Dit zijn de meest plausibele theorieën

REUTERS
Vandaag precies tien jaar geleden verdween Maddie McCann in het Portugese Praia da Luz. Sindsdien werd het Britse meisje liefst 8.658 keer 'gezien' in 101 landen - ook twee keer in België -, maar noch de politie noch talloze privédetectives konden ooit een doorbraak forceren. Wat gebeurde er die avond op 3 mei 2007? Dit zijn de vijf meest plausibele theoriëen.

1 SLACHTOFFER VAN PEDOFIELEN

Maddie McCann was bijna 4 jaar toen ze met haar ouders Kate en Gerry op vakantie was in een resort in het Portugese Praia da Luz. Het kind bleef in het appartement terwijl de ouders iets gingen drinken. Maddie verdween spoorloos, haar broer en zus waren wel nog in de woning toen de ouders terugkeerden. In de streek zou in die periode een bende pedofielen actief geweest zijn. Moeder Kate McCann gelooft in die theorie. Ze beschuldigde de Portugese politie er al van seksmisdrijven van pedofielen met kinderen van toeristen in de doofpot gestoken te hebben.

Ook detective Dave Edgar is een groot aanhanger van die hypothese. Volgens hem zit Maddie nog steeds in een netwerk van pedofielen. Het meisje zou intussen 14 jaar zijn en ergens in Portugal vastgehouden worden. Ze zou niet weten wie ze is of wie haar ouders zijn. "De kans dat ze nog leeft, is reëel en het is best mogelijk dat we haar nog kunnen vinden", zegt de detective.

2. ONTVOERD OP BESTELLING

Een theorie die pas vorige week door de Britse detective Colin Sutton, een ex-speurder van Scotland Yard, gelanceerd werd. Hij gelooft in een ontvoering, maar niet in opdracht van pedofielen. "Daarvoor was Madeleine te jong. Pedofielen zijn niet geïnteresseerd in kinderen die nog niet eens op de lagere school zitten." Wat dan wel? Sutton denkt eerder aan een ontvoering op bestelling. "Mensen die specifiek op zoek waren naar een blond meisje van 3 jaar, misschien om hun eigen overleden kind te vervangen", zegt de detective. In een ontvoering door mensenhandelaars gelooft hij niet, want dan zou ook de tweeling - de twee andere kinderen van de McCanns, die in een andere kamer sliepen - meegenomen zijn.

Lees de andere meest waarschijnlijke theoriëen over Maddies verdwijning in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!