Tien agenten gewond bij betoging militairen - minister Vandeput kan "niets beloven dat hij niet kan waarmaken"

De optocht van zowat 8.000 militairen die in Brussel betogen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, is deze namiddag uit de hand gelopen. De politie moest het waterkanon inzetten en betogers hebben een tijdlang de ingang van het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bezet. Hij liet, na een gesprek met de vier militaire vakbonden, weten "niets te zullen beloven dat hij niet kan waarmaken". Volgens VTM NIEUWS zouden tien agenten gewond zijn, net als drie manifestanten.

Het is zelden gezien: militairen die de straat opgaan om te betogen. Soldaten hebben normaal gezien geen stakingsrecht en dus kozen de bonden ervoor om vandaag op Koningsdag - ze hebben dan een vrije dag - samen te troepen in Brussel.

De optocht begon deze middag. Duizenden militairen - 10.000 volgens de vakbonden, 8.120 volgens de politie - vertrokken aan het Noordstation in Brussel, via het Paleis voor Schone Kunsten, naar het Centraal Station. De betoging werd op het Albertinaplein ontbonden.

De druppel
De bonden pikken het niet dat de pensioenleeftijd vanaf 2018 wordt verhoogd naar 57 jaar. Daarna zal die leeftijdsgrens jaarlijks worden opgetrokken om in 2030 vastgelegd te worden op 63 jaar. Vanaf 2019 vervalt ook de speciale pensioenberekening voor militairen. Voor velen "de druppel die de emmer doet overlopen".

Marc Baert
Marc Baert

Grimmig

De betoging die aanvankelijk vreedzaam begon, liep uiteindelijk toch uit de hand.

Aan de Kleine Ring, ter hoogte van de Lambertmontstraat waar de ambtswoning van de minister van Defensie gevestigd is, bekogelden betogers de ordediensten met citroenen (de uitgeperste citroen is het symbool van de manifestatie), lege gamellen en andere voorwerpen. Toen de militairen de versperring van de federale politie probeerden te doorbreken, werd het waterkanon ingezet en traangas gebruikt om de manifestanten terug te dringen.

Intussen hebben de betogers de omgeving van de Lambermontstraat verlaten en hebben ze - na de chaos die ze op straat hebben achtergelaten - de hand van de politieagenten geschud.

Vandeput reageert
Minister Vandeput liet na zijn gesprek met de vier vakbonden (VSOA, ACV, ACOD en ACMP) wel al weten alles te zullen doen wat hij kan om het departement en zijn medewerkers "de toekomst te geven die het verdient", maar tegelijkertijd benadrukt hij "niets te zullen beloven dat hij niet kan waarmaken". Vandeput zal zijn collega van Pensioenen Daniel Bacquelaine vragen om nog dit jaar het sociaal overleg te starten en om "oog te hebben voor de specificiteit van het militaire beroep".

EPA
De politie gebruikt traangas.
REUTERS De politie gebruikt traangas.
Marc Baert
EPA
EPA

Drukke avondspits

Omdat er veel meer betogers dan aanvankelijk verwacht naar Brussel waren afgezakt, ondervond ook het verkeer veel hinder. Zo hebben enkele betogers volgens de politie geprobeerd de Brusselse tunnels te betreden. Die werden uiteindelijk afgesloten. "Als de tunnels gesloten worden, veroorzaakt dat als vanzelfsprekend veel opstoppingen. En reken daar het regenweer bij, dan weet je dat de verkeersproblemen niet meteen van de baan zijn."

Het verkeer ondervindt niet alleen hinder op de Kleine Ring en alle invalswegen richting hoofdstad. Ook sommige wegen in de vijfhoek moeten veel verkeer slikken en ondervinden hinder van de betoging.

Intussen zijn de tunnels wel weer open voor verkeer. Brussel Mobiliteit gaat ervan uit dat het verkeer stilaan weer zal normaliseren. Al verwacht Inge Paemen wel een drukke avondspits.

De verkeersproblemen in Brussel zullen niet meteen van de baan zijn. En daar zit ook het regenweer voor iets tussen

Inge Paemen, Brussel Mobiliteit
De regering-Michel krijgt het hard te verduren.
Marc Baert De regering-Michel krijgt het hard te verduren.
Marc Baert
EPA
EPA
Marc Baert
EPA
Marc BaertReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels