Theresa May speelt reputatie van 'bloody difficult woman' uit

Photo News
De Britse eerste minister Theresa May heeft haar reputatie als harde tante uitgespeeld in een reactie op berichten over een moeizame ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Een partijgenoot beschreef me eerder als een 'bloody difficult woman'. Ik zei toen dat Jean-Claude Juncker dat snel zou ondervinden."

Na de ontmoeting in Downing Street, vorige week, zou Juncker gezegd hebben dat hij "tien keer meer twijfelde dan voordien" aan de mogelijkheid om een overeenkomst te sluiten over de voorwaarden van de brexit en een nieuwe handelsovereenkomst.

May heeft daar nu op gereageerd in een BBC-interview. "We hebben recent gezien dat de onderhandelingen bij momenten hard gaan zijn", zegt de Britse eerste minister. "Tijdens de campagne voor het voorzitterschap van de Conservatives omschreef een van mijn collega's me als een bloody difficult woman. En ik zei toen: 'De volgende persoon die dat zal ondervinden, is Jean-Claude Juncker.'"

REUTERS

"Zekerheid bieden"

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zou May aan Juncker hebben voorgesteld om op een top in juni een overeenkomst te sluiten over de toekomst van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd. Juncker zou echter gezegd hebben dat er te veel juridische problemen zijn om die kwestie zo snel te beklinken.

Op de vraag of een overeenkomst in juni haalbaar is, antwoordt May aan de BBC: "Ik heb altijd gezegd dat er moeilijkheden zijn rond dit onderwerp en veel details waarover we moeten overeenkomen. Wat mensen willen weten is of ze zekerheid hebben over hun toekomst. Ik geloof dat we die in een vroeg stadium kunnen geven. Ik heb de wil om dat te doen."