Theresa May plant grote speech om brexit-onderhandelingen te versnellen

De Britse premier Theresa May.
afp De Britse premier Theresa May.
Eind deze maand zal Brits premier Theresa May een nieuwe poging doen om wat meer vaart te krijgen in de brexit-onderhandelingen. Ze plant een grote speech, vooraleer de Europese leiders in oktober samenkomen.

May wil vooral uitleggen hoe de Britten met hun verschillende voorstellen, die door Europese onderhandelaars als zeer vaag en onduidelijk worden omschreven, vooral een sterk en speciaal partnerschap met de EU voor ogen hebben.

Ze zal er hoogstwaarschijnlijk ook pleiten voor een sneller onderhandelingstempo, waarin voor de Britten het thema handel stilaan op de voorpost mag komen. De Europese leiders hebben altijd gezegd dat er eerst een akkoord moet zijn over de rechten van Europeanen in Groot-Brittannië en vice versa, de financiële afwikkeling van het verhaal en de Ierse kwestie, vooraleer handel op tafel komt.

May en haar team blijven behoorlijk vaag over de precieze datum, maar dat is buiten Guy Verhofstadt gerekend. De brexit-coördinator voor het Europees Parlement heeft aangegeven dat verdere brexit-gesprekken, die gepland staan vanaf 18 september, allicht zullen worden uitgesteld "omdat er een tussenkomst volgt van de Britse premier, wellicht op 21 september".

De Britten weigeren deze datum te bevestigen, maar het lijkt vast te staan dat het eind september zal worden. "Acht maanden nadat ze haar visie op de brexit uit de doeken deed, zal de premier meer uitleg geven over de Britse standpunten", klinkt het.

'Acht maanden nadat ze haar visie op de brexit uit de doeken deed, zal de premier meer uitleg geven over de Britse standpunten'

Het team van Brits premier May

Harde of softe brexit?

De vraag is of May de 'harde brexit' in haar toespraak terugschroeft naar een iets softere versie. Hoewel ze in januari liet weten dat de Britten voor een volledige afscheiding van het continent zouden gaan, zijn de omstandigheden in haar regering sindsdien serieus veranderd. Nadat de conservatieven tijdens de vervroegde verkiezingen in juni hun absolute meerderheid in het parlement moesten prijsgeven, is de positie van premier May binnen haar kabinet verzwakt, waardoor ze volgens critici meer rekening moet houden met de voorstanders van een minder radicale brexit in haar partij.

Op 19 oktober komt er een nieuwe Europese top, waarop de 27 leiders (zonder May) zullen overleggen of er voldoende vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.