The Show Must Go On: "God op het podium, veel tristesse ernaast"

SBS
Nu 'De Rechtbank' de deuren van zijn justitiepaleizen heeft gesloten, lanceert VIER 'The Show Must Go On'. Regisseur Peter Boeckx - bekend van 'The Sky Is The Limit' - volgt bekende en minder bekende Vlaamse artiesten wanneer ze in de spotlights staan. Maar óók wanneer het applaus en de glitter en glamour plaats hebben gemaakt voor een minder exuberant leven. "De Vlaamse showbizz is veel opgeklopte lucht, maar uiteindelijk is dit een reeks over mensen zoals jij en ik."

Het was nog niet eens middag toen de champagnekurken ten huize Johan Stollz - 80 jaar jong maar nog steeds strak in het pak - al vrolijk knalden. Stollz zingt al sinds 1968 zijn 'Concerto voor Natasha', was een tijdlang privé-artiest voor Elizabeth Taylor en Richard Burton, was huispianist in het roemruchte Hotel Bel Air in Los Angeles en is nu een beetje de godfather en rode draad doorheen 'The Show Must Go On'. Op het aperitief in de charmante villa van Stollz in Oostakker: Jo Vally, Lindsay, Steve Tielens en buitenbeentjes Pat Krimson en zijn Loredana. Zij zijn de hoofdrolspelers in de nieuwe reeks van reportagemaker Peter Boeckx.

Nooit belachelijk
"Natuurlijk is 'The Show Must Go On' een totaal ander programma dan 'The Sky Is The Limit'", zegt Boeckx. "Misschien kan je wel parallellen ontdekken, maar er zitten toch meer pure humaninterestscènes in. De Vlaamse showbizz is een tricky onderwerp, het is veel opgeklopte lucht. Ik ben me daar goed van bewust. Maar ik wil de werkelijkheid laten zien in al zijn facetten. De kleine kantjes ook. Zonder dat het ooit belachelijk wordt. Ik heb mijn gasten absoluut niet lacherig benaderd. Ja, er zit soms humor in. En ja, er zijn haast surrealistische scènes. Ik wilde vooral laten zien hoe de Jo Vally's van deze wereld in het leven staan, hoe ze denken, hoe ze zich voelen. Maar er is veel passie, totale inzet en professionalisme."

"Voor alle duidelijkheid: dit is geen show- of liedjesprogramma. Het is een reeks over mensen zoals jij en ik. Ik wil vooral ook hun kwetsbaarheid tonen. Op het podium zijn ze misschien een beetje god, maar daarnaast zijn ze heel gewoon. Er zit ook tristesse in de reeks. Optredens in kleine zalen zonder begeleiding bijvoorbeeld. En niet al mijn gasten zijn miljonairs, wonen in villa's, rijden in chique wagens of zwemmen in het geld. Het zijn vaak doodgewone, hardwerkende zelfstandigen die moeten zorgen dat ze elke dag een optreden kunnen versieren om te kunnen leven. Dat is de realiteit."

Bazig en brutaal
In de eerste aflevering komen we te weten dat Jo Vally steevast Nivea gebruikt om zijn haar te stylen, dat Johan Stollz elke ochtend op de hometrainer zit én dat Steve Tielens - de man van de 'Couckenbak'-schlager met Marc Coucke - behoorlijk tekeergaat tegen Monique, zijn 72-jarige manusje-van-alles en buurvrouw. Bazig en onbeleefd maakt hij misbruik van de goede diensten van Monique. "What you see is what you get", reageert hij. "Goed, in de openingsaflevering is het er misschien een beetje over, en lijkt het wel of ik Monique als een brutale gek behandel. Maar eigenlijk is dat de relatie die we al jaren hebben. Zij zit voortdurend op mijn kap, ik op de hare", zegt hij. "Steve is in de loop der jaren zo'n beetje mijn geadopteerde zoon geworden", glimlacht Monique dan weer. "Het ziet er voor de kijkers thuis misschien anders uit, maar ik weet zeker dat Steve apprecieert wat ik allemaal doe. Hij zet me vaak genoeg in de bloemetjes."

De nieuwe Eddy Wally
"Steve Tielens is ongetwijfeld één van de meest verrassende figuren in de reeks", bevestigt Boeckx. "Hij komt vooral in de eerste aflevering bruut over. Maar ik laat zien hoe de artiesten die ik volg leven. Zonder compromis. Dat weet iedereen bij aanvang. Steve is wie hij is, en ik laat hem ook zo zien. Een buitenstaander zal daar misschien vragen bij hebben. Maar gaandeweg zul je die relatie tussen hem en Monique beter begrijpen. Zeker als zij zegt dat Steve de zoon is die zij zelf altijd had gewild, maar nooit heeft gehad. Daarmee is alles gezegd, hé. En ook al is hij amper bekend, hij doet wel 200 optredens per jaar. Het kan een straffe uitspraak lijken, maar ik zie in hem de opvolger van Eddy Wally. In moderne versie, een soort 'Eddy Wally 2.0'. Geef Steve maar de tijd om de weg naar het succes verder te vinden en de job te leren."

Carte blanche
"Als ik een vervolg zou mogen maken, dan zou ik graag Willy Sommers volgen", gaat Boeckx verder. "Zijn leven intrigeert me. En waarom ook niet Will Tura, toch de grootste van alle Vlaamse artiesten. Ik zou hem graag eens écht zien. Niet gemakkelijk, ook al omdat ik carte blanche vraag bij het filmen. Ik heb geen verborgen agenda, maar iedereen mag de beelden vooraf bekijken en heeft zelfs inspraak. Iedereen heeft de beelden in de uitzending dus gezien én goedgekeurd. Weinig programmamakers doen me dat na."

Steve Tielens en Monique
SBS Steve Tielens en Monique


Video