Thalys-held op de sofa bij Jimmy Fallon: "Ik zag gewapende man in wagon en dacht 'is dit een grap?'"

Bijna twee weken geleden was Anthony Sadler (23) nog gewoon een Amerikaanse toerist die genoot van een trip in Europa. Vandaag wordt hij als een held bejubeld omdat hij samen met andere reizigers de zwaar bewapende Ayoub El-Khazzani (21) kon overmeesteren op de Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs. De twintiger uit Sacramento was gisteravond te gast bij Jimmy Fallon in 'The Tonight Show' om zijn verhaal te doen.

Sadler vertelde al honderden keren over hoe hij en zijn kameraden op 21 augustus een bloedbad konden voorkomen op de internationale trein, maar zou er naar eigen zeggen nog "heel de dag" over kunnen vertellen, zo vat hij het interview op NBC aan.

De jongeman uit Californië was die bewuste vrijdag een dutje aan het doen toen er ineens een "schot" weerklonk en lawaai van "brekend glas" te horen was. Een treinmedewerker rende door het gangpad. Sadler zag hoe zijn kameraden, Spencer Stone en Alek Skarlatos, ineengedoken zaten. "Zij hebben alletwee militaire ervaring, dus ik deed hen na."

'Beetje geslagen'

"Toen ik achterom keek, zag ik een gewapende man de wagon binnenkomen. Hij had een AK (AK-47, een aanvalsgeweer, nvdr.) vast en ik dacht 'is dit echt? is dit een grap?'", beschrijft de jongeman de aanval op de Amerikaanse tv.

Zijn vrienden riepen "go!" en Sadler en zijn kameraden bestormden vervolgens de terrorist. "Toen hebben we hem een beetje geslagen", klinkt het droogweg. Tijdens de worsteling liet El-Khazzani het wapen vallen en haalde hij een breekmes boven, "dus hebben we hem nog meer rammel gegeven", aldus de student.

Zijn vriend Stone werd geraakt door het mes, waarop het trio de aanvaller bewusteloos sloeg en vastbond. Het kreeg daarbij de hulp van een Britse treinreiziger, Chris Norman. Stone ontfermde zich nadien over een passagier die een schotwonde aan de nek had opgelopen. "Hij stak zijn vingers in de wonde om het bloeden te stelpen. Dat heeft het leven van die man gered."

Ongeveer twintig minuter later werd de verdachte opgepakt door de politie in Arras.

Tijdens de worsteling liet hij het wapen vallen en haalde een breekmes boven, dus hebben we hem nog meer rammel gegeven

Thalys-held Anthony Sadler

Twee minuten

"De actie op de trein heeft alles bij elkaar zo'n twee minuten geduurd", aldus nog Sadler. Het Amerikaanse publiek smult duidelijk van het heldenverhaald, zo is te horen aan het applaus en gejoel tijdens het interview, dat gisteravond op YouTube werd gezet.

De Amerikaan wijst er aan het einde van het gesprek nog op dat hij en zijn vrienden bijna niet op de aangevallen Thalys waren gestapt. "We hadden zo veel plezier in Amsterdam dat we er bijna waren gebleven." Daarop schudt Fallon prompt deze grap uit zijn mouw. "Dus, je was aan het 'slapen' op de trein?" zinspelend op het imago van de Nederlandse hoofdstad als cannabis- en feeststad.

Dus... je was aan het 'slapen' op de trein?

Jimmy Fallon in 'The Tonight Show'

270 kogels om 'reizigers te beroven'

Als Sadler en de andere passagiers niet waren tussengekomen, dan was de treinrit - en de vakantie van de drie vrienden - allicht in een groot bloedbad geëindigd. Achteraf bleek immers dat El-Khazzani in het bezit was van een AKM, de modernere versie van de AK-47, met 270 kogels van het kaliber 7,62 en een fles met een halve liter brandstof.

Zelf ontkent de Thalys-schutter dat hij een aanslag wilde plegen. Volgens een bron van de Franse politie zou de man tijdens een verhoor gezegd hebben dat hij enkel reizigers wilde beroven, zo berichtte de Franse krant Le Figaro eerder.

Bekijk het volledige interview in de video bij dit stuk