In Texas werd al geprotesteerd tegen de bijzonder strenge wet. Na zes weken weten heel wat dames nog niet eens dat ze een kind verwachten.
Volledig scherm
In Texas werd al geprotesteerd tegen de bijzonder strenge wet. Na zes weken weten heel wat dames nog niet eens dat ze een kind verwachten. © AFP

Texas krijgt uiterst strenge abortuswet, ‘verklikkers’ kunnen premie van 8.500 euro opstrijken

Abortus wordt in de Amerikaanse staat Texas vanaf morgen alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Na de zesde week van de zwangerschap zullen vrouwen hun ongeboren baby altijd moeten houden. De nieuwe wet moedigt de bevolking bovendien aan om overtreders voor de rechter te slepen. Een aangifte tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is toch behandelt, kan de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar (8.500 euro) of meer opleveren. Enkel het federale Hooggerechtshof kan hier nog een stokje voor steken. De Amerikaanse president Biden noemt de nieuwe abortuswet in Texas een “onmiskenbare schending” van grondwettelijke rechten.

  1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
    Jobat.be

    Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

    Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.