In Texas werd al geprotesteerd tegen de bijzonder strenge wet. Na zes weken weten heel wat dames nog niet eens dat ze een kind verwachten.
Volledig scherm
In Texas werd al geprotesteerd tegen de bijzonder strenge wet. Na zes weken weten heel wat dames nog niet eens dat ze een kind verwachten. © AFP

Texas krijgt uiterst strenge abortuswet, ‘verklikkers’ kunnen premie van 8.500 euro opstrijken

Abortus wordt in de Amerikaanse staat Texas vanaf morgen alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Na de zesde week van de zwangerschap zullen vrouwen hun ongeboren baby altijd moeten houden. De nieuwe wet moedigt de bevolking bovendien aan om overtreders voor de rechter te slepen. Een aangifte tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is toch behandelt, kan de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar (8.500 euro) of meer opleveren. Enkel het federale Hooggerechtshof kan hier nog een stokje voor steken. De Amerikaanse president Biden noemt de nieuwe abortuswet in Texas een “onmiskenbare schending” van grondwettelijke rechten.

  1. Afzetting dreigt voor Tsjechische president Zeman

    Afzetting dreigt voor Tsjechi­sche president Zeman

    Er hangt de Tsjechische president Milos Zeman mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Senaatsvoorzitter Milos Vystrcil kondigde maandag, op basis van een medisch rapport, aan dat Zeman momenteel om gezondheidsredenen niet in staat is zijn officiële taken te vervullen. De prognose op lange termijn is ook "uiterst onzeker". Het hoofd van het Hogerhuis van het parlement merkte op dat het "onwaarschijnlijk" is dat de 77-jarige zijn werk in de komende weken zou kunnen hervatten.