Terwijl hij Trump vurig verdedigt, wordt Nigel Farage schalks te kijk gezet

REUTERS
De Europarlementsleden hebben gisteren het beleid van Donald Trump besproken. Nigel Farage gebruikte zijn spreektijd om de Amerikaanse president te verdedigen. Maar wat hij niet wist, was dat een andere parlementariër achter zijn rug een papier omhoog hield waarop stond: "Hij is aan het liegen tegen jullie".

De meeste Europarlementsleden veroordeelden het inreisverbod voor inwoners van 7 moslimlanden. Als leider van de liberale fractie noemde Guy Verhofstadt het inreisverbod "pure discriminatie", en riep hij de Europese Unie op om zich te verenigingen en terug te vechten tegen de bedreigingen van buitenaf.

Enkel de Britse eurofobe Nigel Farage (UKIP) verdedigde de nieuwe Amerikaanse president als "een legitiem verkozen democraat die doet waarvoor hij verkozen werd". Terwijl de politicus van UkIP zijn vurig pleidooi afstak, hield parlementslid Seb Dance van de Britse Labour-partij achter de rug van Farage een papier omhoog dat duidelijke taal sprak: "Hij is aan het liegen tegen jullie".

De parlementariër voelde zich gefrustreerd omdat hij geen andere mogelijkheid zag om het pleidooi van Farage te counteren. Hij vond dat de tijd gekomen was om te stoppen met nuanceren over wat populisten de mensen trachten voor te spiegelen.  "Het wordt tijd dat we gewoon zeggen wat het is: liegen", verklaarde hij nadien. Hij hield de actie vol tot een klerk hem aanmaande ermee te stoppen.

UKIP-Parlementslid Bill Etheridge heeft inmiddels een formele klacht ingediend bij Parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Hij vindt dat Seb Dance uit het parlement had moeten verwijderd worden. Dance van zijn kant verklaarde een risico te hebben genomen om zijn punt duidelijk te maken en is naar eigen zeggen bereid de eventuele gevolgen te accepteren.

AP