Terugtrekking zware wapens in Oekraïne loopt vertraging op

REUTERS
Ondanks een akkoord daartoe willen het Oekraïense leger en de separatisten nog niet beginnen hun zware wapens van het front terug te halen. Die terugtrekking diende zondag te starten.

"Vooraleer de tegenpartij niet volledig met schieten is gestopt is er geen sprake van" een terughalen van de zware wapens, zei de Oekraïense militaire woordvoerder Anatoli Stelmatsj in Kiev. "De vredesakkoorden van Minsk zeggen duidelijk dat er daarvoor eerst een staakt-het-vuren moeten komen. Dit is niet vervuld".

De rebellen wijzen de beschuldigingen af. Het "volksleger" reageert enkel op "provocaties", zei separatistenleider Edvard Bassoerin in Donetsk. De vertraagde terugtrekking van militante groepen weet hij aan "logistieke redenen". "Wij moeten de onderscheiden stappen nog coördineren. Tot nu toe denken wij op 24 februari met de terugtrekking te beginnen".

Hulpkonvooi

Ondertussen is Rusland bezig met de voorbereidingen van een nieuw hulpkonvooi voor het oosten van Oekraïne, waar een gespannen staakt-het-vuren heerst tussen de Oekraïense regeringstroepen en de pro-Russische separatisten. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties meegedeeld.

Vrachtwagens met humanitaire hulp voor de burgers van Donetsk en Loehansk vertrekken dinsdag vanuit Moskou naar Rostov, in het zuiden van de Rusland, zo meldt een woordvoerder van het ministerie. Daar zal het konvooi vorm krijgen. Wanneer de hulp naar de getroffen regio gebracht moet worden, is niet gecommuniceerd.