Teruglezen: Lichamen dodelijke raid nog niet geïdentificeerd - Abdeslam en Abaaoud niet gearresteerd

Twee lichamen worden weggebracht na een dodelijke raid in Saint-Denis vanmorgen.
AP Twee lichamen worden weggebracht na een dodelijke raid in Saint-Denis vanmorgen.
• Twee mensen gedood en acht gearresteerd tijdens een grote politieoperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis
• Actie gericht tegen Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud
• Abaaoud is "zeer waarschijnlijk gedood", vernam onze redactie, maar Frans parket kan niet bevestigen
• Noch Abaaoud, noch Abdeslam zijn gearresteerd
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Met een antiterreuractie woensdagochtend vroeg heeft Frankrijk een nieuwe aanslag voorkomen. Dat meldde justitie in Parijs uren nadat de actie was afgelopen. Even leek het erop dat het brein achter de aanslagen vrijdag in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, bij de actie was gedood. Justitie bevestigde dat echter niet.

De politie bestormde woensdag in aller vroegte een woning in het centrum van Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde nadat een getuige had verklaard dat Abdelhamid Abaaoud zich daar zou ophouden. Bij de bestorming werd hevig gevochten. De politie alleen schoot al 5.000 kogels af. De terroristen waren volgens justitie klaar voor nieuwe aanslagen.

Door de antiterreuractie kwamen minstens twee mensen om. Een vrouw blies zich op, een man werd door een scherpschutter van de politie uitgeschakeld. Een vloer stortte door de explosie in. Mogelijk liggen nog slachtoffers onder het puin. Tientallen omwonenden werden geëvacueerd. Er raakten geen burgers gewond. Rond het middaguur was de antiterreuractie voorbij.

Er zijn acht mensen gearresteerd. Aanklager François Molins meldde dat van drie arrestanten de identiteit nog niet is vastgesteld. Abaaoud is zeker niet onder de aangehouden personen. Belgische en Franse media meldden woensdag dat Abaaoud door de actie was gedood. Ook de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam behoort niet tot de arrestanten. Hij zou met zijn broer Brahim de auto's hebben gehuurd die bij de aanslagen zijn gebruikt. Brahim blies zichzelf vrijdag op bij een café.


alle berichten

review

Interpol kent 5800 Jihadisten

Interpol kent de namen van 5.800 buitenlandse jihadisten, op een totaal van naar schatting 25.000 die meevechten in Syrië of Irak. Dat maakte het hoofd van de internationale politie-organisatie, Jurgen Stock, woensdag bekend op een anti-terreurconferentie in Sevilla.

Volgens Stock komen de 5.800 buitenlandse strijders uit meer dan 50 landen. Maar tegelijk ligt het aantal buitenlandse jihadisten nog een pak hoger, hij schat op 25.000. Volgens hem is er nog meer samenwerking nodig tussen de landen. "Informatie is de basis van het werk van de politie... die informatie moet gedeeld worden met Interpol", pleitte hij.

Bij de terreuraanslagen in Parijs waren ook ex-Syriëstrijders betrokken.

Jurgen Stock, hoofd van Interpol, bij Nicolas Sarkozy in 2008.
JACQUES BRINON Jurgen Stock, hoofd van Interpol, bij Nicolas Sarkozy in 2008.

Meerdere terroristen in Hannover

Bij de terreurdreiging rond de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland in Hannover zouden meerdere terroristen explosieven tot ontploffing hebben willen brengen in het stadion. Dat blijkt uit geheime documenten over de dreiging die het blad Bild in handen heeft.

De explosieven zouden in een ambulance het stadion binnengesmokkeld worden. Verder zou er een bom ontploffen in Hannover en was een aanslag op het centraal station in de stad gepland. De informatie over de aanslagen zou afkomstig zijn van een buitenlandse veiligheidsdienst.


Zweden jaagt op terreurverdachte

Zweden heeft aanwijzingen dat er een terroristische aanslag dreigt en jaagt op een verdachte. Het dreigingsniveau is verhoogd van niveau drie naar vier, het op één na hoogste niveau. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zo'n hoog dreigingsniveau in Zweden wordt gehanteerd.

De Zweedse veiligheidspolitie SAPO heeft volgens de chef van de organisatie "concrete informatie'' ontvangen over een terreurdreiging. Volgens de autoriteiten staat de beslissing niet in direct verband met de aanslagen in Parijs. Het gaat wel om een concrete reactie op een terreurverdachte, zo luidt het bij SAPO-chef Anders Thornberg.

Over de nationaliteit van de persoon gaf de 'Säpo' of 'Säkerhetspolis' geen informatie. "Een groot aantal personen is naar Zweden teruggekeerd nadat ze vochten in Syrië of Irak. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die op het punt staan terug te keren", luidde het. Er is een onderzoek aan de gang.

Anders Thornberg, hoofd van de Zweedse veiligheidspolitie SAPO.
AP Anders Thornberg, hoofd van de Zweedse veiligheidspolitie SAPO.

Geens kan dood Abaaoud niet bevestigen

Minister van Justitie Koen Geens kan nog niet bevestigen dat Abdelhamid Abaaoud overleden is. Dat zei Geens na afloop van het federaal kernkabinet.

Op de vraag naar de verschillende bronnen die het overlijden bevestigen, antwoordde Geens: "Ik heb maar één bron. En dat is mijn federaal procureur, die in nauw overleg staat met de procureur in Parijs. Hij is noch bij de gearresteerden, noch bij degenen die al geïdentificeerd zijn. We weten het dus niet."

Op de vraag wanneer er meer duidelijkheid zou komen, zei hij "daar durf ik geen uitlatingen over te doen. De omstandigheden waarin zij om het leven zijn gekomen, zijn vrij gruwelijk, dus identificatie is niet zo evident." Volgens de minister toont de actie in Saint-Denis, "een grote doorbraak" aldus Geens, aan dat "men deze mensen steeds beter weet te lokaliseren".

Ook minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon kon of wou nog woensdag niet bevestigen.

Verschillende Franse media melden dat Abaaoud wel zeker gedood is bij de raid. Mogelijk weigert het gerecht dit formeel te bevestigen tot DNA-analyse voor 100% uitsluitsel geeft.

BELGA

"De omstandigheden waarin zij om het leven zijn gekomen, zijn vrij gruwelijk dus identificatie is niet zo evident"

BELGA

Molenbeekse burgemeester diep geraakt

"Deze solidariteitsbetuiging heeft me als burgemeester en als burger diep geraakt", verklaarde de Molenbeekse burgemeester na de manifestatie in haar gemeente. "Alle generaties waren vertegenwoordigd, uit alle wijken van Molenbeek en erbuiten. Dit is een sterk moment als reactie op de aanslagen. We voelen ons gesteund, tegen het negatieve imago dat van onze gemeente werd opgehangen", aldus Schepmans.

BELGA

Inzittenden verdacht voertuig weer vrij

De drie inzittenden van de verdachte wagen die op de Antwerpse ring werd onderschept bij een vrij spectaculaire politieactie, zijn na verhoor weer vrijgelaten.

De wagen had een controle van de federale politie genegeerd, wat tot een achtervolging leidde die eindigde aan het viaduct van Merksem. De snelweg werd er tijdelijk in beide richtingen afgesloten, onder meer omdat ontmijningsdienst DOVO ter plaatse moest komen om de zekerheid een koffer te onderzoeken.

De Antwerpse politie houdt een verdacht voertuig aan.
BELGA De Antwerpse politie houdt een verdacht voertuig aan.

'België geïrriteerd door Franse kritiek'

In reactie op kritiek uit Frankrijk hebben de Belgische autoriteiten zowel via de media als diplomatieke kanalen het optreden van de Belgische diensten tegen het terrorisme verdedigd. Dat wordt aan persbureau Belga bevestigd in regeringskringen.

De Franse kritiek wekte in Belgische kringen "een zekere irritatie op", temeer omdat de Franse en Belgische diensten zeer intens samenwerken en de uitwisseling van informatie heeft geleid tot de operatie in Saint-Denis, zo onderstreept de regeringsbron.

In reactie op de bittere opmerkingen van een oud-directeur van de Franse inlichtingendiensten, maar ook de verklaring van president François Hollande dat de aanslagen van Parijs "bedacht en gepland in Syrië, en georganiseerd in België" werden, heeft de Belgische regering via diplomatieke weg laten verstaan dat ze het gebrek aan "loyaliteit" en "fair play" maar weinig kan waarderen.

De Belgische regering liet verstaan dat ze het gebrek aan "loyaliteit" maar weinig kan waarderen

Onder meer een uitspraak van president Hollande zorgde voor wrevel.
REUTERS Onder meer een uitspraak van president Hollande zorgde voor wrevel.

Crombez scherp voor veiligheidsdiensten

Sp.a-voorzitter John Crombez is in Terzake bijzonder scherp voor de Belgische veiligheidsdiensten. "Het is eigenlijk ongelofelijk dat Salah Abdeslam niet onder zware controle stond", zo concludeert Crombez op basis van informatie die hem heeft bereikt.

Volgens Crombez zaten de voortvluchtige Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, een paar jaar geleden samen in de gevangenis. "Net voor de antiterreuractie in Verviers begin dit jaar belden ze nog met elkaar. Salah wordt na de interventie in Verviers ook ondervraagd en dan vrijgelaten. Wanneer hij even later in Nederland wordt tegengehouden wegens drugsbezit, blijkt hij niet geseind te zijn. Ook zijn broer Brahim was niet geseind, ondanks zijn mislukte reis naar Syrië eerder dit jaar."

Crombez pleit voor de onmiddellijke oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die "de gaten in het veiligheidsnet" aanduidt.

John Crombez in 'Terzake'.
vrt John Crombez in 'Terzake'.

'Het is ongelofelijk dat Salah Abdeslam niet onder zware controle stond'

John Crombez (sp.a)

Parijs schrapt klimaatmarsen

De Franse autoriteiten hebben grote marsen tijdens de klimaattop in Parijs uit veiligheidsoverwegingen verboden. De marsen voor 29 november en 12 december, waar activisten tot 200.000 mensen verwachtten, zijn daardoor geschrapt. Ook in andere Franse steden mogen geen marsen worden gehouden.

Activisten wilden met de marsen regeringen onder druk zetten om maatregelen te nemen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Ook veel Belgen waren van plan om tijdens de klimaattop in Frankrijk op straat te komen.

Activisten hadden tot 200.000 mensen verwacht


Procureur extreem voorzichtig

François Molins, de procureur-generaal van Parijs, was extreem voorzichtig om een "definitief getal" te geven van het aantal mensen dat zijn omgekomen bij de politieraid in Saint-Denis vanmorgen.

"Op dit ogenblik kan ik geen precies en definitief getal geven van hoeveel mensen zijn omgekomen of welke identiteit ze hebben. Maar er zijn tenminste twee doden", zei hij.

Procureur Molins.
EPA Procureur Molins.

Gsm gevonden bij Bataclan

In een prullenbak achter concertzaal Bataclan, waar vrijdagavond de meeste dodelijke slachtoffers vielen, heeft de Franse politie een gsm gevonden, mogelijk van een van de daders. Dat bevestigt de procureur. Op de telefoon is om 22.42 uur een sms verzonden met de tekst: "We zijn vertrokken, we gaan beginnen" (in het Frans: "On est parti, on commence"). Onderzoekers proberen vast te stellen voor wie het bericht bedoeld was.

'We zijn vertrokken, we gaan beginnen'

Een sms'je op een teruggevonden gsm

Procureur bevestigt dood Abaaoud niet

Een overzicht van wat de Parijse procureur-generaal François Molins zei tijdens zijn persconferentie:

• Bij de politieactie in Saint-Denis zijn vanmorgen in totaal acht personen gearresteerd, zeven mannen en een vrouw.

• Er zijn minstens twee personen bij de actie overleden. De procureur kan niet bevestigen of Abaaoud daarbij was. "Het zal langer duren om hen te identificeren." Er is een onderzoek naar de lichamen bezig.

• De procureur kon wel bevestigen dat noch Salah Abdeslam, noch Abdelhamid Abaaoud vanmorgen werden gearresteerd. De identiteit van de andere gearresteerden werd niet vrijgegeven.

• Er is door de politie meer dan 5.000 keer geschoten. Na vijf dagen onderzoek heeft de politie een "enorm oorlogsaarsenaal" gevonden, zei de procureur, met kalasjnikovs, ammunitie en bommen.

• De politie kon vanmorgen binnenvallen in het appartement in Saint-Denis na een tip van iemand die zei dat Abaaoud zich op Frans grondgebied bevond. Voor de inval hield de politie de omgeving een tijdlang grondig in de gaten, verzekert procureur Molins.

AFP
Er is alleen al door de politie meer dan 5.000 keer geschoten.
AP Er is alleen al door de politie meer dan 5.000 keer geschoten.

'Doden zijn nog niet te identificeren'

"We hadden aanwijzingen dat Abaaoud zich in het belegerde appartement bevond", zegt de procureur. De raid van vanmorgen werd geleid door de speciale eenheden. Hij prijst hen voor hun moed en koelbloedigheid. Dit was een complexe raid, die verschillende soorten wapens vereiste, klinkt het.

De twee doden die vanmorgen zijn gevallen bij de raid zijn "nog niet te identificeren". De staat van hun lichamen maakt dat onmogelijk, klinkt het. Er komt bijkomend onderzoek.

Abdelhamid Abaaoud.
rv Abdelhamid Abaaoud.

'Terreurcel ging nieuwe aanslag plegen'

De procureur-generaal van Parijs, François Molins, houdt nu een persconferentie.

De terreurcel die vandaag werd geneutraliseerd, was klaar om een nieuwe aanslag te plegen, klinkt het bij Molin.

Er zijn drie voertuigen gebruikt om de aanslagen uit te voeren. Ze zijn allemaal gehuurd door de voortvluchtige Salah Abdeslam, zegt de procureur. Ze vonden drie kalasjnikovs en de vingerafdrukken van Abdeslam.

rv

Abaaoud 'zeer waarschijnlijk overleden'

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud is "zeer waarschijnlijk overleden" bij de politieactie in Saint-Denis vanmorgen. Dat vernam onze redactie uit goede bron, en werd eerder ook al gemeld door een journaliste van online nieuwsmedium Politico en VTM Nieuws.

Abaaoud is het brein achter de aanslagen in Parijs en de verijdelde aanslagen in Verviers eerder dit jaar.

Abdelhamid Abaaoud.
rv Abdelhamid Abaaoud.

Burgemeester Quiévrain ontkent geruchten

De autoriteiten van de Henegouwse grensgemeente Quiévrain hebben alle geruchten ontkend over het feit dat de broers Abdeslam een zaak zouden hebben uitgebaat, waarvan de sociale zetel in de gemeente gevestigd was.

We hebben via de pers vernomen dat de vennootschap die een café uitbaat in de Begijnenstraat in Molenbeek geleid wordt door leden van de familie Abdeslam, en dat een overnemer de hoofdzetel verhuisde naar Quiévrain, aldus burgemeester Véronique Damée.

"De akte van het bedrijf is overgedragen tijdens een algemene vergadering op 30 september 2015 op de hoofdzetel van het café in Molenbeek. Het ging om het ontslag van de manager en de medewerkers, de benoeming van een nieuwe manager, de verkoop van aandelen en transfer van de sociale zetel. Daar blijft het bij. De familie Abdeslam heeft nooit een zaak uitgebaat in Quiévrain."


Kernkabinet samen sinds 17 uur

Het federale kernkabinet - aangevuld met de veiligheidsministers - zit sinds even na 17 uur opnieuw samen. Premier Charles Michel en zijn topministers buigen zich opnieuw over extra maatregelen in de strijd tegen radicalisme en terrorisme.

Het zou vooral gaan om het versnellen van een reeks maatregelen en hervormingen die al langer in de pijplijn zitten. Denk aan de 'update' van de wetten rond de bijzondere inlichtingen- en opsporingsmethodes. Dat moet het makkelijker maken om verdachten op het internet en in internationale chatboxen te volgen, of om computers en smartphones van vermoedelijke terroristen te hacken. In dat verband zou ook worden gedacht aan een stemmendatabank.

Extra maatregelen kosten echter geld. "Dat is inderdaad niet evident, ook dat is een element in de discussies die we zullen voeren", erkende CD&V'er Kris Peeters. "Als dat nodig is, dan zullen we prioriteiten moeten stellen", zei ook Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) nog bij het binnengaan.

PHOTO_NEWS

'Abaaoud overleden tijdens politieactie'

De Belg Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, zou zijn omgekomen tijdens de politieactie in de Parijse voorstad Saint-Denis vanmorgen. Dat schrijft een journalist van Politico op Twitter, op basis van een "hooggeplaatste Belgische bron die betrokken is bij het onderzoek".

Volgens officiële berichten zijn tijdens de politieactie vanmorgen twee mensen overleden, maar dat cijfer kan worden bijgesteld, zei de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken eerder vandaag op een persconferentie. Een vrouw die zichzelf opblies met een bomgordel is volgens Franse media de nicht van Abdelhamid, maar dat is nog niet bevestigd.

Straks om 19 uur is er een persconferentie van de procureur des Konings van Parijs. Dan volgt mogelijk meer duidelijkheid.

Gemaskerde politie na de dodelijke raid in Saint-Denis vanochtend.
REUTERS Gemaskerde politie na de dodelijke raid in Saint-Denis vanochtend.

Ook dit is Molenbeek

Vanavond verzamelen honderden mensen op het Gemeenteplein in Sint-Jans-Molenbeek. Ze willen tonen dat de Brusselse gemeente meer is dan een broeinest van jihadisten, zoals de plek de afgelopen dagen wordt afgeschilderd door internationale media.

Op het plein worden kaarsen neergezet. 'Molenbeek geeft licht' is een initiatief van gemeenschapscentrum De Vaartkapoen. Op Facebook hebben meer dan 2.600 mensen aangegeven het evenement te zullen bijwonen.

De politie is aanwezig. Wie het plein op wil, wordt wel gefouilleerd.

EPA
REUTERS
Mohammed Abdeslam, broer van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, plaatst kaarsen op zijn balkon.
PHOTO_NEWS Mohammed Abdeslam, broer van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, plaatst kaarsen op zijn balkon.

Politie rijdt wagen klem in Antwerpen

De Antwerpse ring is een tijdlang in beide richtingen afgesloten ter hoogte van het Sportpaleis door een politieactie.

Arrestatatieteams reden een verdacht voertuig klem en er was opvallend veel "machtsvertoon" door de politie. De drie inzittenden werden door een speciaal arrestatieteam van de Antwerpse politie opgepakt. Er werd ook een tas in beslag genomen.

De politie zou hebben gedacht dat de wagen met Franse nummerplaat werd gezocht in verband met de aanslagen in Parijs door een foute lezing van de automatische nummerplaatherkenning. Dat blijkt nu dus niet het geval. Het bewijst wel dat de zenuwen bij de veiligheidsdiensten zeer gespannen staan.

De Antwerpse ring is nu weer open, maar er is grote hinder omdat het hele incident plaatsvond tijdens volle avondspits.

De politie dacht dat de wagen met Franse nummerplaat werd gezocht in verband met de aanslagen in Parijs

Mogelijk meer dan 2 doden bij raid

Er zijn mogelijk meer dan twee doden gevallen bij de antiterreuractie vanochtend in Saint-Denis. Dat zei de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken op een persconferentie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat verder weten dat er afgelopen nacht 118 huiszoekingen en 25 arrestaties zijn verricht. Er werden 34 wapens gevonden bij de huiszoekingen.

In totaal zijn er sinds dat vrijdag de noodtoestand werd afgeroepen 414 huiszoekingen en 60 arrestaties verricht sinds de terreuraanslagen in Parijs. 75 wapens werden in beslag genomen.

De Franse binnenlandminister Cazeneuve na de raid in Saint-Denis deze ochtend.
GETTY De Franse binnenlandminister Cazeneuve na de raid in Saint-Denis deze ochtend.

IS in magazine: 'Dit is het begin'

Tereurgroep Islamitische Staat schrijft in zijn propagandablad een voorwoord over de aanslagen in Parijs. De terreurorganisatie waarschuwt Frankrijk en het Westen voor meer aanslagen. "Dit is nog maar het begin." "De acht ridders hebben Frankrijk op hun knieën gekregen", staat er verder te lezen.

Verder staat in het tijdschrift een afbeelding van de bom waarmee IS eind oktober het Russische vliegtuig in de Sinaï zou hebben neergehaald. Op de foto is een geel blikje Schweppes Gold te zien tezamen met wat componenten van een bom zouden zijn.

Een afbeelding van de bom waarmee IS eind oktober naar eigen zeggen het Russische vliegtuig in de Sinaï zou hebben neergehaald.
rv Een afbeelding van de bom waarmee IS eind oktober naar eigen zeggen het Russische vliegtuig in de Sinaï zou hebben neergehaald.

Kernkabinet straks samen

Het federale kernkabinet - aangevuld met de veiligheidsministers - komt straks om 17 uur opnieuw samen. Premier Charles Michel en zijn topministers zullen zich opnieuw buigen over extra maatregelen in de strijd tegen radicalisme en terrorisme.

Morgen spreekt premier Michel een speciale bijeenkomst van de Kamer toe naar aanleiding van de aanslagen van vorige vrijdag in Parijs. Verwacht wordt dat hij daar een reeks bijkomende maatregelen zal aankondigen in de strijd tegen terreur, zoals hij ook al deed na de antiterreuractie in Verviers eerder dit jaar.

BELGA

Extra middelen voor Franse politie

De Franse regering toont zich bereid om de gemeentelijke politiekorpsen beter te bewapenen door de financiering hiervan op zich te nemen. Bovendien kunnen burgemeesters ervoor kiezen om hun korps uit te rusten met wapens van de nationale politie, zegt de Franse president Hollande.

"De regering houdt er zich aan jullie te helpen in het beter beschermen van onze landgenoten maar ook in het beter beschermen van onze lokale politieagenten door hun uitrusting te financieren en aan burgemeesters de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van de wapenstock van de nationale politie. De lokale veiligheidscontracten zullen eveneens versterkt worden met bijkomende middelen opdat we met dezelfde spirit en met dezelfde kracht kunnen reageren", zei de president.

De Franse premier Manuel Valls en president François Hollande.
EPA De Franse premier Manuel Valls en president François Hollande.

Vanavond persconferentie

De procureur des Konings van Parijs, François Molins, organiseert vanavond om 19 uur een persconferentie. Vermoedelijk zullen dan meer details bekendgemaakt worden over de raid in de Parijse voorstad Saint-Denis vanmorgen.

Tijdens die urenlange politieactie vielen twee doden en zijn zeven mensen gearresteerd. De actie was erop gericht om de Belgische Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de aanslagen in Parijs, te vinden. Het is niet duidelijk of hij vanochtend op die plaats aanwezig was. Volgens Franse media is de vrouw die zichzelf vanmorgen opblies zijn nicht, maar dat is nog niet bevestigd.

Vermoedelijk worden meer details bekendgemaakt over de raid in de Parijse voorstad Saint-Denis

Forensische expers onderzoeken het gebied waar vanmorgen een raid plaatsvond.
PHOTO_NEWS Forensische expers onderzoeken het gebied waar vanmorgen een raid plaatsvond.

Broers Abdeslam door politie ondervraagd

De Belgische politie heeft nog voor de aanslagen in Parijs Salah Adbeslam en zijn broer Brahim ondervraagd, maar ze werden volgens het federaal parket opnieuw vrijgelaten omdat er geen signalen waren dat ze een bedreiging vormden.

Brahim Abdeslam was een van de terroristen die zich vorige week bij een café opblies in Parijs. "Hij probeerde naar Syrië te gaan, maar geraakte niet verder dan Turkije", weet woordvoerder Eric Van Der Sypt. Na zijn terugkeer zijn Brahim en zijn broer Salah ondervraagd. Dat gebeurde in het begin van dit jaar toen Brahim terug naar België kwam.

Brahim werd niet vervolgd omdat het parket geen bewijzen in handen had om hem te linken aan terroristische activiteiten. "We wisten dat ze geradicaliseerd waren en naar Syrië zouden kunnen gaan, maar er waren geen signalen dat ze een bedreiging vormden", aldus Van Der Sypt aan Politico. "Zelfs als we ze hadden gesignaleerd aan Frankrijk, twijfel ik of we ze hadden kunnen stoppen."

Brahim en Salah Abdeslam.
rv Brahim en Salah Abdeslam.

'Zelfs als we ze hadden gesignaleerd aan Frankrijk, twijfel ik of we ze hadden kunnen stoppen'

Federaal parket

'Abdeslam in Citroën Xsara'

De Franse autoriteiten hebben een brief verspreid waarin wordt gevraagd uit te kijken naar een Citroën Xsara. Mogelijk zou de voortvluchtige Belgische terrorist Salah Abdeslam daarmee op de vlucht zijn.

De Spaanse communicatie dook eerst op in de krant El Español. Volgens de Spaanse krant was de boodschap bedoeld voor de politie die grenscontroles doet aan de Catalaanse grens met Frankrijk. Een bron stelt echter aan AP dat de communicatie naar alle Europese autoriteiten is gestuurd.

rv
Salah Abdeslam.
rv Salah Abdeslam.

Arrestanten Aken krijgen excuses

De zeven mensen die gisteren in de Duitse plaats Alsdorf, vlakbij Aken, werden gearresteerd, krijgen excuses van de politie. Zij werden opgepakt in verband met mogelijke terreurdaden, maar dat bleek ten onrechte. Een van de arrestanten zou erg hebben geleken op een gezochte terreurverdachte.

De politie van Aken is nu van plan de zeven schriftelijk excuses aan te bieden, meldt een woordvoerder. Daarnaast willen agenten de zeven persoonlijk ontmoeten om hun actie nader te verklaren.

De politieactie in Aken: veel machtsvertoon, maar uiteindelijk werd niemand aangehouden.
EPA De politieactie in Aken: veel machtsvertoon, maar uiteindelijk werd niemand aangehouden.

Politie verspreidt foto bommenmaker

De Belgische veiligheidsdiensten zijn op zoek naar een tweede terrorist die zich mogelijk in ons land bevindt. Het gaat om Mohamed K., een Antilliaan uit Roubaix.

De man wordt ervan verdacht de explosieven en onstekingsmechanismen voor de aanslagen in Parijs te hebben geleverd. De Franse politie heeft ook deze foto van de man verspreid.

De politie is op zoek naar Mohamed K.
rv De politie is op zoek naar Mohamed K.

Hollande: 'Leven moet verdergaan'

In een opmerkelijke oproep zei Hollande dat iedereen opnieuw naar cafés en musea moet gaan, en alles uit het leven moet halen. "Want wat is ons land zonder zijn cafés, concerten, sportevenementen en musea?"

Hollande pleit ervoor dat "het leven weer volledig normaal moet verdergaan". De president beloofde ook extra beveiliging voor musea, zodat toeristen opnieuw naar Parijs zullen komen.


Politie toont gehavend schild Bataclan

Persagentschap AFP heeft een foto op Twitter gepost van het speciale interventieteam van Frankrijk, BRI (Brigade de Recherche et d'Intervention). Op de veelzeggende foto is een beschermingsschild gezien, dat tijdens de aanslag op concertzaal Bataclan zwaar beschadigd werd door kogels.

Amateurbeelden duiken op

Er zijn op videodienst YouTube verschillende filmpjes opgedoken, waarin te zien en te horen is wat er zich vanochtend vroeg in Saint-Denis heeft afgespeeld.

Een immense politiemacht is betrokken bij de actie deze ochtend in Saint-Denis.
REUTERS Een immense politiemacht is betrokken bij de actie deze ochtend in Saint-Denis.

Hollande: 'IS bedriegt hele wereld'

Frans president François Hollande heeft volgens BBC in een toespraak gezegd dat IS de hele wereld bedreigt. De overheid zal er alles aan doen om het Franse volk te beschermen tegen terroristen.

"Het concept van de terroristen is om ons land te verdelen", maar het is de prioriteit van Frankrijk om radicalisering uit te roeien. "Frankrijk zal een land blijven van vrijheid en cultuur... Frankrijk zal nooit toegeven aan angst."

François Hollande.
EPA François Hollande.

'Frankrijk zal een land blijven van vrijheid en cultuur... Frankrijk zal nooit toegeven aan angst'

François Hollande

Terminal Kopenhagen ontruimd om koffer

Op de luchthaven van Kopenhagen wordt Terminal 3 ontruimd. Dat meldt de politie van de Deense hoofdstad in een tweet. Aanleiding is de vondst van een verdachte koffer, weet de krant Politiken.

De ontmijningsdiensten aan de luchthaven van Kopenhagen.
AFP De ontmijningsdiensten aan de luchthaven van Kopenhagen.

Agenten verlaten kerk met lege handen

De politieagenten die de deur van een kerk in Saint-Denis inbeukten, zijn een kwartier later met lege handen zijn buitengekomen. Dat schrijft The Guardian. Wat ze precies zochten in de kerk is nog niet bekend.

Hollande:

President François Hollande heeft nogmaals herhaald dat Frankijk in oorlog is. Hij bevestigde dat twee terroristen, gelinkt aan de aanslagen van vorige vrijdag, gedood werden bij de raid vanmorgen.

"Deze acties bevestigen ons, nogmaals, dat we in oorlog zijn", zei de president. "Het volledige land wordt aangevallen."

Grensovergang afgesloten

De burgemeester van het Henegouwse grensstadje Erquelinnes, David Lavaux, heeft via een noodmaatregel de passage van zijn grensgemeente naar Frankrijk op verschillende plaatsen onmogelijk gemaakt. Dat gebeurde door betonblokken over de volle breedte van de grensovergangen te plaatsen. Reden is dat er onvoldoende politiemensen beschikbaar zijn om de grensovergangen permanent te bewaken.

Volgens de burgemeester zijn er meer dan twintig grensovergangen op zijn grondgebied. Met slechts 54 politieagenten ter beschikking, is er niet genoeg mankracht om die overgangen voortdurend te controleren, heet het.

Op de volgende gemeenteraadszitting zal over de noodmaatregel gestemd worden. Bedoeling is de blokkade zeker een maand in stand te houden.

"Jihadisme overstijgt grenzen banlieues"

Het is te kort door de bocht om te stellen dat de armoedige banlieues van Parijs als broedplaats dienen voor radicalisering. Dat concludeert conflictdeskundige Luuk Slooter in een promotieonderzoek bij de Universiteit Utrecht.

Volgens hem zijn de autobranden, rellen en drugshandel in de beruchte buitenwijken vooral een vorm van spektakel en protest tegen een discriminerende buitenwereld. In de wijken zelf geven die acties status en respect.

De recente aanslagen in Parijs zijn volgens de onderzoeker een andere vorm van geweld. "De koppeling van jihadisme aan de banlieues is te onnauwkeurig en draagt mogelijk bij aan verdere stigmatisering van de Franse voorsteden", zegt Slooter, die zijn onderzoek uitvoerde bij het departement geschiedenis van de Utrechtse universiteit.

Het gewelddadige jihadisme behoort volgens hem tot een ander repertoire van geweld. "Het overstijgt de grenzen van de banlieue, het is niet lokaal verankerd, maar mobiel en internationaal. Het wordt georganiseerd in internationale (online) netwerken en heeft andere doelwitten en functies. Jihadisme is niet afwezig in de banlieue, maar is er net zo min exclusief aan verbonden", stelt Slooter.

Hij woonde in 4000 Sud, een beruchte voorstedelijke wijk ten noorden van Parijs, en deed er jarenlang onderzoek.

'De koppeling van jihadisme aan de banlieues is te onnauwkeurig en draagt mogelijk bij aan verdere stigmatisering'

Luuk Slooter

Merkel reageert op afgelaste match

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigt de beslissing om de oefeninterland tussen Duitsland en Nederland af te gelasten, gisterenavond. "Ik was net zo bedroefd als miljoenen fans, dat de match was afgelast. Maar de veiligheidstroepen hebben een verantwoordelijke beslissing genomen", zegt ze in een kort statement.

"Dit zijn moeilijke beslissingen, misschien wel de moeilijkste
gezien de tegenstrijdige prioriteiten van vrijheid en veiligheid. Maar
gisteren was terecht om een beslissing te maken op basis van veiligheid."

Angela Merkel.
REUTERS Angela Merkel.

Obama op de hoogte

Frankrijk heeft de Amerikaanse president Barack Obama op de hoogte gebracht van de politieactie in Saint-Denis. Dat meldt een woordvoerder van het Witte Huis volgens Reuters. "Dit is een operatie van de Franse politie, maar de president heeft gevraagd waar mogelijk te worden ingelicht", liet de woordvoerder weten.

Hollande en Obama in juni van dit jaar.
AFP Hollande en Obama in juni van dit jaar.

Disneyland Parijs opnieuw open

Disneyland Parijs gaat vandaag opnieuw open. Dat heeft het themapark gisteren zelf laten weten via Twitter.

Alle slachtoffers geïdentificeerd

De 129 slachtoffers van de aanslagen vorige vrijdag in Parijs zijn geïdentificeerd. Dat heeft de Franse regering meegedeeld.

"We hebben een identiteit kunnen geven aan de lichamen van de overleden slachtoffers, dat zijn er tot vandaag 129", zo staat te lezen in het verslag van de ministerraad.

Bij de aanval op de concertzaal Bataclan door jihadisten kwamen 89 mensen om het leven. Eén persoon stierf nabij het Stade de France in Saint-Denis, de andere doden vielen te betreuren bij aanvallen op terrasjes in het oosten van Parijs. Er raakten ook 350 mensen gewond.

'Aanwijzingen dat Abaaoud in Parijs was'

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zegt in een speech dat inlichtingen erop wezen dat Abaaoud zich in Parijs bevond.

Het is echter nog onduidelijk of hij ook gearresteerd is. De inval in het pand in Saint-Denis was er wel opgericht om de Belgische jihadist te arresteren. DNA-onderzoek moet nu uitwijzen wie wie is. Daarna zal er opnieuw gecommuniceerd worden. François Molins, procureur, zegt dat verschillende elementen erop wezen dat Abaaoud zich mogelijk in het appartement bevond. De informatie werd verzameld via getuigenissen, afgetapte telefoons en observaties.

Er zijn twee personen overleden door explosieven, waarvan één vrouw, bevestigt Cazeneuve. Haar identiteit is nog niet bekend.

Er werden ook zeven arrestaties verricht: drie in het appartement, twee anderen en de verhuurder van het appartement en zijn vriend.

Cazeneuve heeft de veiligheidsdiensten, die "veel moed" getoond hebben, ook uitgebreid gefeliciteerd.

Bernard Cazeneuve, Frans minister van Binnenlandse Zaken.
REUTERS Bernard Cazeneuve, Frans minister van Binnenlandse Zaken.

Politie en leger ruimen plaats

Volgens Franse media ruimen politieagenten en soldaten in de straten rond het belegerde appartement in Saint-Denis plaats voor forensische onderzoekers. Die moeten bewijzen verzamelen en analyseren. Dat schrijft The Guardian.

Het is nog niet duidelijk wat er met de laatste persoon gebeurd is, die zich in het appartement verschanste.

Politiebronnen hebben verteld aan BFMTV dat een vrouw al sinds een paar dagen in de gaten gehouden werd, omdat men vermoedde dat ze onderdak bood aan de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. Volgens de Franse zender BFM TV was ze een familielid van Abaaoud. Men dacht oorspronkelijk dat hij zich in Syrië bevond.

Het is nog niet duidelijk of de vrouw die onder toezicht werd geplaatst ook de vrouw is die zichzelf heeft opgeblazen.


Politie valt kerk Saint-Denis binnen

De Franse politie forceert momenteel de deuren van een kerk in Saint-Denis. Wat ze er precies zoeken is niet duidelijk. Volgens VRT-journaliste Karine Claassen zou het om een afleidingsmanoeuvre kunnen gaan.

Politieactie in Saint-Denis afgelopen

De politieactie in Saint-Denis is afgelopen. Dat heeft een woordvoerder van de Franse overheid zonet bevestigd. Er zouden wel nog "beveilgingsoperaties" bezig zijn.

Zowel de Franse politie als het leger is massaal aanwezig in Saint-Denis.
AP Zowel de Franse politie als het leger is massaal aanwezig in Saint-Denis.

"Geen dreiging op kerstmarkten"

Er zijn geen aanwijzingen dat kerstmarkten in de Duitse staat Nedersaksen het doelwit zouden vormen van islamterroristen. Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Boris Pistorius aan Reuters.


"Raid afgelopen"

De raid in Saint-Denis zou afgelopen zijn. Dat meldt persagentschap AFP op basis van een politiebron. Er is wel nog een veiligheidsoperatie bezig. Ook de Franse zender BFMTV meldt op basis van een politiebron dat de politieactie afgelopen is.

Politie: 7 arrestaties

De politie meldt dat 7 verdachten werden opgepakt bij de politieacties in Saint-Denis. Dat meldt persagentschap AP.

Zeker zeven mensen zijn bij de politieacties van vanochtend gearresteerd.
AP Zeker zeven mensen zijn bij de politieacties van vanochtend gearresteerd.
Een man wordt na zijn arrestatie weggevoerd.
EPA Een man wordt na zijn arrestatie weggevoerd.

DNA-stalen gearresteerden

Volgens tv-zender France 2 worden er DNA-stalen afgenomen van de gearresteerden. Dat schrijft BBC. Zoals Reuters ook al beweerde, zouden de verdachten een nieuwe aanslag gepland hebben op de Parijse zakenwijk La Défense.


Duitsland-Nederland terecht afgelast

De premier van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, is tevreden met de beslissing om de vriendschappelijke interland Duitsland-Nederland af te gelasten. Hij haalt "concrete aanwijzingen" voor terreur aan.


Mogelijk tweede dode

Verschillende Franse media melden dat een tweede terrorist overleed tijdens de raid. Het parket bevestigde het bericht nog niet.


Psychologische bijstand voor bewoners

Een vijftiental personen zijn geëvacueerd uit het belegerde appartementsgebouw, meldt de Franse krant Le Figaro. Er is psychologische bijstand voorzien voor hen.

Verdachten planden nieuwe aanslag

De verdachte terroristen, die zich in een appartement in Saint-Denis schuilhielden, planden een nieuwe aanslag op het Parijse zakendistrict La Defense. Dat meldt persagentschap Reuters op basis van een bron dichtbij het onderzoek.

Hollande in Élysée

Tijdens de antiterreuroperatie in Saint-Denis heeft de Franse president François Hollande de voor de veiligheid van het land belangrijke regeringsleden rond zich verzameld. Behalve premier Manuel Valls is onder meer ook minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve in het Élysée-paleis, zo meldden Franse media.

President Hollande.
PHOTO_NEWS President Hollande.

IS ontvlucht Raqqa

Leiders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en familie van vooraanstaande IS-figuren vluchten ondertussen weg uit Raqqa. Ze verhuizen naar Mosoel in het noorden van Irak, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) vandaag.

De luchtaanvallen die de laatste drie dagen door de Franse en andere strijdkrachten zijn uitgevoerd, hebben op z'n minst 33 IS-strijders dodelijk geraakt.


'Verdacht koffertje' in Gent

Gent is nauwelijks bekomen van de schietpartij van afgelopen nacht, en het is alweer prijs. In de New Orleansstraat is een 'verdacht koffertje' opgemerkt in een bushokje. De politie neemt het zekere voor het onzekere en spande een perimeter af. Ontmijningsdienst DOVO is onderweg. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

vhs

Vijf gewonde politieagenten

De Franse politie bevestigt op Twitter dat de operatie in Saint-Denis nog steeds aan de gang is, en dat er bij de politie vijf lichtgewonden zijn gevallen.

Persagentschap ANP meldt op basis van Franse media dat er zich rond 10.00 uur weer een explosie voordeed en dat er werd geschoten.

Geen burgerslachtoffers in Saint-Denis

Er zijn geen burgerslachtoffers gevallen, bevestigt Mathieu Hanotin, lokaal parlementslid. "Tot op dit moment is er geen enkel burgerslachtoffer gevallen", citeerde de zender France Info de politicus.

Bij de actie in de vroege ochtend kwam wel een politiehond om, weet de zender BFMTV. Het dier is gedood toen het de woning binnenging waar de terreurverdachten zich ophielden.

Speciale antiterreureenheden doorzoeken het complex. Ze gaan omzichtig te werk want de vrees bestaat dat er explosieven kunnen afgaan in het pand.


Man opgepakt die onderdak gaf

De man die de verdachten onderdak gegeven heeft, heeft op de zender BFMTV net voor zijn arrestatie getuigd. Hij zei dat hij niet wist dat het terroristen waren.

"Een vriend heeft me gevraagd om twee van zijn maten enkele dagen onderdak te geven", zei de man. Daarop stelde hij een appartement in de rue du Corbillon in Saint-Denis ter beschikking, zo heeft een journalist van AFP de man horen verklaren.

"Ik heb hen gezegd dat ik geen matrassen had. Ze hebben me geantwoord dat dat niet erg is, dat ze enkel water nodig hebben en willen bidden. Ik heb daarna mijn vriend teruggebeld, die me vertelde dat ze uit België kwamen", zo luidt zijn uitleg. "Ik wist niet dat het terroristen waren", verklaarde de man nog voordat hij door politieagenten werd weggebracht.

Volgens een kennis van de man, is het appartement "een soort van kraakpand". De twee mannen uit België zouden er volgens diezelfde bron "twee dagen geleden" zijn aangekomen.

'Een vriend heeft me gevraagd om twee van zijn maten enkele dagen onderdak te geven. Ik heb hen gezegd dat ik geen matrassen had. Ze hebben me geantwoord dat dat niet erg is, dat ze enkel water nodig hebben en willen bidden'

Man die onderdak gaf aan verdachten

Nog één verdachte verschanst

Zowel AP als verschillende Franse media melden dat er nog één man zich in het appartement verschanst. Om wie het gaat is niet bekend. Dat schrijft The Guardian. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernad Cazeneuve bevestigt dat er "geen verdachte op de vlucht is".

Inwoners van Saint-Denis moeten nog steeds binnenblijven.

AP

Familie Mostefai en Amimour vrijgelaten

De mededeling van het parket bevat ook een update over het onderzoek naar de zelfmoordterroristen Omar Ismail Mostefai en Sami Amimour, die zich in de concertzaal Bataclan opbliezen. Familieleden van de twee die eerder werden gearresteerd zijn zonder inbeschuldigingstelling vrijgelaten.

AP

Buurvrouw getuigt

Sabrine, een vrouw die met haar zoontje in het huis naast het bestormde appartement in Saint-Denis woont, getuigt tegenover BFMTV: "Ik werd wakker van een explosie. Daarna hoorde ik geweerschoten, er werd veel geschoten. De terroristen vuurden naar de politie, de agenten schoten terug".

"Er waren schoten en explosies. We wisten niet waar naartoe. Mijn zoon en ik waren in paniek. Er viel stof van het plafond door de ontploffingen. Ik bleef maar roepen: 'Als jullie van de politie zijn, help me dan astublief. Ik ben hier met mijn baby".


Bevestigd: vijf arrestaties

In een officieel communiqué bevestigt de Parijse procureur-generaal dat:
- een vrouw om het leven kwam nadat ze haar bomvest tot ontploffing bracht.
- drie mannen die zich in een appartement bevonden gearresteerd zijn door de Franse politie. Het is dus nog niet duidelijk of Abaaoud bij de opgepakte personen is.
- ook een man en vrouw werden gearresteerd, die zich vlakbij het appartement bevonden.

Stand van zaken

Sinds 4 uur vanmorgen vindt er een zware belegering plaats in de Parijse voorstad Saint-Denis, op twee kilometer van het Stade de France. De politie is er op zoek naar de Belgisch jihadist Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van vrijdag, en mogelijk ook naar de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam. Er zijn ook twee eenheden van het leger ter plaatse.

Bij de raid op een appartement, waarbij hevige geweerschoten en verschillende zware explosies te horen waren, vielen al twee doden, onder wie een vrouw die zichzelf opblies met een bomvest. De andere verdachte zou uitgeschakeld zijn door een sniper. Vier politie-agenten zijn gewond, en enkele personen zijn gearresteerd.

De actie is op dit moment nog altijd aan de gang, nog minstens één verdachte zou zich verschansen. Omwonenden mogen hun huis niet verlaten, het openbaar vervoer is opgeschort, scholen blijven dicht.

Een soldaat in de straten van Saint-Denis.
AP Een soldaat in de straten van Saint-Denis.
De gezochte Belgische jihadist Abdelhadim Abaaoud.
AP De gezochte Belgische jihadist Abdelhadim Abaaoud.

"Drie arrestaties"

Volgens persagentschap AFP zijn er niet twee, maar drie arrestaties verricht.

De politie heeft volgens AP ondertussen bevestigd dat een vrouw zichzelf heeft opgeblazen met een bomvest. Vier politieagenten zijn gewond.

Politie: twee doden, twee arrestaties

Er zijn twee personen omgekomen bij de poltieactie in Saint-Denis. Dat heeft de Parijse politie aan persagentschap AP gezegd. De doden waren beiden verdachten. Een van hen, een vrouw, zou zich hebben opgeblazen. De andere verdachte zou uitgeschakeld zijn door een sniper, zo meldt BFMTV.

Een bron bij de politie zegt dat er ook twee arrestaties verricht zijn. Over de identiteit van de twee vermoedelijke jihadisten bestaat nog geen duidelijkheid.

REUTERS

François Hollande op de hoogte

De Franse president François Hollande wordt "in real time op de hoogte gehouden" van wat er gebeurt. Manuel Valls en Bernard Cazeneuve zijn bij hem. Dat meldt BFMTV.


"Nog zeker een verdachte verschanst"

Er zou nog minstens één verdachte in het appartement zijn verschanst dat politie en leger in Saint-Denis belegeren. Andere terreurverdachten zouden zijn aangehouden of gedood.

Volgens Franse media zijn tientallen omwonenden geëvacueerd. De politie vreest dat in het appartement aan het plein Jean Jaures in het centrum van Saint-Denis explosieven tot ontploffing worden gebracht. Een van de verdachten, een vrouw heeft zichzelf opgeblazen.

REUTERS
ANP

Scholen blijven dicht

Als gevolg van de politieactie is het tram- en metroverkeer in de omgeving stilgelegd. De politie vraagt de omwonenden ook om binnen te blijven. Alle scholen in Saint-Denis zullen woensdag gesloten blijven.


Leger in Saint-Denis

Het Franse leger heeft twee eenheden, in totaal een honderdtal mensen, naar Saint-Denis gestuurd. Dat schrijft de krant Le Figaro.

Het leger moet de veiligheid verzekeren in de onmiddellijke omgeving van de politieactie, aldus nog de Franse krant. Vrijdag had het leger al dezelfde opdracht uitgevoerd bij de inval in de concertzaal Bataclan, waar honderden mensen gegijzeld werden en 89 mensen werden gedood.

Het Franse leger heeft twee eenheden, in totaal een honderdtal mensen, naar Saint-Denis gestuurd.
AFP Het Franse leger heeft twee eenheden, in totaal een honderdtal mensen, naar Saint-Denis gestuurd.

Operatie nog niet afgelopen

Hoewel BFMTV meldde dat de operatie bijna afgelopen was, meldt de Franse politie dat dat niet zo is.

Politie: twee doden

Bij de politieactie in Saint-Denis zijn zeker twee jihadisten om het leven gekomen. Een van de doden is een vrouw die zichzelf heeft opgeblazen, zo meldt het Franse persbureau AFP op basis van politiebronnen.

Getuigen melden dat bij de politieactie een forse explosie gehoord kon worden. Het is niet duidelijk of de zelfmoordactie van de vrouw de oorzaak van die explosie is.

Volgens de Franse politie zou nog één verdachte zich in de woning verschanst hebben.

"Zelfmoordterroriste blaast zichzelf op"

Zeker zeven explosies hebben vanochtend plaatsgevonden in de Parijse voorstad Saint-Denis. Franse media melden dat een daarvan een zelfmoordterrorist zou zijn geweest die zich opblies ten tijde van de belegering van een woning door antiterreureenheden. Het zou volgens de Franse zender France Info gaan om een vrouw.

Zwaarbewapende militairen zijn in de wijk gearriveerd om bijstand te verlenen. De Franse zender Europe 1 rept in totaal van drie doden en drie aanhoudingen.


Operatie nog steeds bezig

"De operatie is nog steeds bezig", meldt locaal parlementslid Mathieu Hanotin op France Inter Radio, zo schrijft Reuters. "Iedereen moet binnen blijven. Er verschansen zich schutters in het appartement."

Zender BFMTV spreekt van een erg gespannen sfeer.


"Kalasjnikovs"

AP slaagde erin enkele getuigen te interviewen die vlakbij het belaagde appartement wonen, zo schrijft The Guardian. Baptiste Marie, een 26-jarige onafhankelijke journalist: "Het begon met een explosie. Dan was er een tweede grote explosie. Dan nog twee explosies. En toen een uur geweerschoten."

Een andere buurtbewoner Amin Guizani (21): "Er waren granaten. Het begon, het stopte. Kalasjnikovs. Het begon opnieuw."


Politiebron: "Zeker één dode"

Bij de politieoperatie, gericht tegen Abdelhamid Abaaoud, zou minstens één dode zijn gevallen. Dat heeft een bron bij de politie meegedeeld aan AFP. Over de identiteit van het slachtoffer bestaat geen duidelijkheid. Er is ook sprake van meerdere gewonde agenten.

Inwoners van Saint-Denis worden gevraagd binnen te blijven.

De politie in actie in Saint-Denis.
AFP De politie in actie in Saint-Denis.

Bommenmaker gezocht

De veiligheidsdiensten van ons land speuren ook naar een tweede betrokkenen bij de aanslagen in Parijs, zo melden de Mediahuiskranten. Het zou gaan om ene Mohamed K. uit het Noord-Franse Roubaix. De man met Antilliaanse roots zou de explosieven en ontstekingsmechanismen geleverd hebben om de bomgordels te fabriceren.

Er is een opsporingsbericht verspreid. Mohamed K. is te herkennen aan opvallend litteken op de rechterhand. Mogelijk zou hij in ons land een onderduikadres gebruiken. "Hij moet, meer nog dan Abdeslam, zo snel mogelijk opgespoord worden", klinkt het bij de speurders.


Opnieuw knallen gehoord

Er zijn opnieuw schoten en/of knallen te horen bij de antiterreuractie in Saint-Denis. Dat meldt zender BFMTV. The Guardian spreekt op basis van livebeelden van CNN van vier explosies.


Antiterreureenheden van de Franse politie zouden het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud (27), hebben ingesloten. Volgens persagentschap ANP zou de Belgische jihadist zich samen met vier handlangers in een woning in de Parijse voorstad Saint-Denis - op 800 meter van Stade de France - hebben verschanst.

EPA

Leger in Saint-Denis

Op Twitter duiken foto's op van Franse legervoertuigen in Saint-Denis.

Salah Abdeslam

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud zou zich in het gebouw bevinden, met nog twee mannen, zo meldt BFMTV. Een van hen zou Salah Abdeslam zijn, de man naar wie sinds zaterdag met man en macht gezocht wordt. Bij hen zou nog een negende verdachte zijn.

Volgens de zender BFMTV is het sinds een half uur stil, nadat er twee uur lang schoten en explosies te horen waren.

Het is niet duidelijk of de verdachten opgepakt zijn, verwond zijn, of of er onderhandelingen aan de gang zijn.


Actie tegen Abaaoud

Volgens persagentschap AP voert de politie momenteel een raid uit in het appartement waar de verdachten zich zouden ophouden. Volgens CNN zijn de verdachten daarbij in het nauw gedreven in het gebouw. Dat zou de burgemeester van Saint-Denis verteld hebben aan BFMTV.

Volgens AFP is de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, het doelwit van de politieactie. Dat zegt een bron bij de politie.

Er werd eerst gedacht dat hij zich in Syrië bevond.

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud.
AFP De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud.
Voor de antiterreuractie is een grote politiemacht op opgetrommeld.
REUTERS Voor de antiterreuractie is een grote politiemacht op opgetrommeld.

Negende verdachte

Vanochtend zouden er bij een grote antiterreuractie meerdere agenten gewond geraakt zijn, zo meldt BFMTV. Er zouden drie personen gearresteerd zijn. De actie zou zich volgens de zender, die zich zegt te baseren op een overheidsbron, draaien om de negende verdachte.

Buurtbewoners getuigen dat ze explosies gehoord hebben. Momenteel cirkelen er helikopters boven het gebied.

Vier verdacht in appartement

Volgens zenders BFMTV en France Info zou het vermeende brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, zich met vier medeplichtigen schuilhouden in een appartement.


Bij de grote antiterreuractie woensdagochtend in het noorden van Parijs zouden drie doden zijn gevallen.

Politieactie nabij Parijs

In Saint-Denis nabij Parijs wordt er hevig geschoten. Volgens de politie gaat het om "een grote politieactie" van de antiterreureenheden.

Ook op sociale media maken mensen melding van een schietpartij in het centrum van Saint-Denis. Volgens Reuters kadert de schietpartij en de actie wel degelijk in de zoektocht naar verdachten van de aanslagen van vorige week vrijdag.