Teruglezen: Dreigingsniveau blijft op 4 - metro's en scholen woensdag open - één persoon aangehouden

Belgische soldaten in de straten van Brussel.
REUTERS Belgische soldaten in de straten van Brussel.
• Terreurniveau Brussel blijft op niveau 4, rest van het land op niveau 3
• 15 personen weer vrijgelaten na eerdere politieacties
• Eén persoon aangehouden voor deelname aan terroristische activiteiten (Parijs)
• Scholen gaan woensdag weer open
• Metro gaat woensdag weer open
• Minder grote evenementen, zeker tot maandag
• Verhoogde aanwezigheid politie en leger blijft
• Salah Abdeslam nog steeds voortvluchtig
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Het dreigingsniveau blijft op vier voor het Brussels Gewest en drie voor de rest van het land. Dat heeft premier Charles Michel gezegd na de Nationale Veiligheidsraad maandagavond. Dat betekent dat er in Brussel nog altijd aanwijzingen zijn van een ernstige en nabije dreiging. De scholen en de metro gaan woensdag wel terug open.
    
De veiligheidsmaatregelen, zoals de verhoogde inzet van politie en militairen en het verminderen van het aantal grote evenementen, zullen zeker tot volgende maandag gelden, al wordt het dreigingsniveau permanent geëvalueerd.

Van de 16 personen die zondagavond opgepakt zijn bij 22 huiszoekingen in het Brusselse en in Charleroi, is er slechts één onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag. De 15 andere opgepakte personen zijn na verhoor vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. Van de vijf personen die maandagochtend werden opgepakt, zijn er ook al twee vrijgelaten, over de andere drie wordt pas dinsdag beslist.


alle berichten

review

'Commerciële centra dicht houden'

Het Brussels gewest beveelt de burgemeesters aan om ook de commerciële centra morgen nog gesloten te houden. Woensdag kunnen ze dan net zoals de metro, de scholen en crèches terug open gaan.


'Geen specifieke dreiging in Luik'

In Luik is er geen specifieke dreiging. Dat heeft burgemeester Willy Demeyer vanavond gezegd na een interpellatie van de Franstalige partij MR. In de hele provincie Luik geldt nog altijd dreigingsniveau 3. Op basis van de informatie van de federale overheid besluit Demeyer dat er "geen specifieke dreiging" is in Luik.

Buiten de extra politie op straat worden er tot het einde van deze week ook militairen uit Spa ingezet. Zij bewaken plaatsen waar veel mensen samenkomen.


Dienstregeling De Lijn

Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om het hoogste dreigingsniveau in Brussel te behouden, heeft de directie van De Lijn vanavond opnieuw de situatie geëvalueerd. Omdat de Brusselse scholen ook morgen gesloten zijn, zal De Lijn geen schoolritten uitvoeren naar de hoofdstad.

Reizigers die dinsdag willen weten of hun bus naar Brussel rijdt, kunnen vanaf 6 uur terecht op de website van De Lijn en het infonummer 070/220.200. Aangezien de Nationale Veiligheidsraad geen nieuwe maatregelen heeft genomen voor de dienstverlening van De Lijn in Vlaanderen, blijven de bussen en trams daar rijden zoals voorzien.

Grote musea tot vrijdag dicht

Door de handhaving van dreigingsniveau 4 blijven de grote federale musea in Brussel nog tot vrijdag gesloten. Dat heeft de directie van de musea vanavond beslist.

Het gaat om het Museum van Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.


'Scholen nooit als doelwit beschouwd'

Vanaf woensdag start de Brusselse metro geleidelijk terug op. Het is nog niet uitgemaakt of dit zal gebeuren door bepaalde stukken of lijnen te openen. Dat verduidelijkte Brussels minister-president Rudi Vervoort vanavond op zijn kabinet.

De Brusselse regeringsleider wees erop dat het niet mogelijk is om het leven in het gewest een volledige week stil te leggen. Daarom is beslist om vanaf woensdag over te gaan tot een progressieve opening van het metronet. Technici onderzoeken nog hoe dit zal gebeuren. Er zal voor de nodige bewaking door politie en leger voorzien worden.

Wat de scholen en crèches betreft, benadrukte Vervoort dat deze door OCAD nooit als een potentieel doelwit beschouwd werden. De sluiting gebeurde uit voorzorg. De veiligheid moet immers voldoende gegarandeerd worden op het ogenblik dat de leerlingen aankomen of vertrekken. Dat zal tegen woensdag het geval zijn, verzekerde de minister-president. Het crisiscentrum werkt daar vanavond nog aan samen met de politiezones.

Of de Brusselse kerstmarkt vrijdag zoals gepland de deuren zal openen, is nog niet zeker. Daarvoor verwijst Vervoort naar de stad Brussel. Aangezien het om een evenement binnen één politiezone gaat, valt de kerstmarkt niet onder de coördinatierol die de minister-president heeft inzake veiligheid en preventie. De bevoegde schepen Philippe Close zei vanavond dat er tegen vrijdag een beslissing genomen zal worden.

Rudi Vervoort.
PHOTO_NEWS Rudi Vervoort.

Moskee ontvangt dreigbrief

De Molenbeekse moskee Attadamoune heeft vandaag een brief ontvangen met doodsbedreigingen aan de moslimgemeenschap. De brief werd ondertekend door 'L'Etat chrétien', of 'Christelijke staat'. Dat bevestigt Jamal Habbachich, de voorzitter van de raad van moskeeën van Sint-Jans-Molenbeek, na berichtgeving op de website van de Franstalige openbare omroep RTBF.

Niet alleen de moskee Attadamoune in de Zwarte Vijversstraat ontving de brief. Ook twee andere gebedshuizen in Molenbeek kregen de brief, en dat gisteren en vandaag. Het gaat om de Turkse moskee Mevlana in de Ribaucourtstraat en de Anwar Chababs moskee in de Potaerdegatstraat.

Jamal Habbachich diende vanavond alvast een klacht in. "Onder de huidige omstandigheden kunnen we ons aan alles verwachten. Dat is hard en we moeten waakzaam blijven. Misschien is de brief maar verstuurd door één individu; of misschien door een clandestiene groep, dat is beangstigend."

De dreigementen in de brief zijn onder meer gericht tegen handelaars en moskeeën.

Zondag toch Europese top

Ondanks het dreigingsniveau 4 vindt zondag in Brussel een Europese top met Turkije plaats. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vandaag laten weten.

Aanklager bevestigt vondst bomgordel

De Franse openbare aanklager bevestigt dat in een vuilnisbak in een buitenwijk van Parijs een bomgordel en een mobiele telefoon gevonden zijn.

De voortvluchtige Salah Abdeslam reed na de aanslagen in Parijs in de omgeving rond. Dat blijkt volgens een bron dichtbij het onderzoek uit zijn telefoonverkeer.

4 NMBS-stations blijven gesloten

De stations Brussel-Schuman, Brussel-West, Merode en Delta blijven ook morgen nog gesloten na de handhaving van het dreigingsniveau op 4. Dat meldt de NMBS vanavond op Twitter.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB blijven 69 (pre)metrostations gesloten. De bussen en trams rijden wel.

Bob Van Mol

'Komende uren en dagen nog meer acties'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon benadrukt tegenover VTM dat de dreiging in Brussel nog altijd zeer serieus is. "Er zijn al heel wat huiszoekingen en arrestaties geweest, maar het probleem is nog niet opgelost. Ook de komende uren en dagen zullen er nog acties zijn", zei hij.

De minister sprak tegen dat de acties van de voorbije dagen niets hebben opgeleverd. Volgens Jambon blijft het de bedoeling "zowel Salah Abdeslam als andere mensen in dat netwerk te pakken".


Ook crèches houden deuren dicht

De Nederlandstalige crèches in het Brussels Gewest houden ook morgen de deuren dicht, nu het dreigingsniveau voor het gewest op 4 behouden blijft. Dat meldt Kind en Gezin op zijn website.

De maatregel geldt voor groepsopvang. De (kleinschalige) gezinsopvang in het Brusselse gewest heeft de keuze om in opvang te blijven voorzien.

Kind en Gezin vraagt de verantwoordelijken van de crèches om de ouders op de hoogte te brengen van hun beslissing. Crèches die de deuren sluiten, krijgen geen financiële sanctie.


Geens: 'Kwestie van politiecapaciteit'

Dat de scholen en de metro in het Brusselse gewest pas woensdag weer (gradueel) opengaan, is vooral een kwestie van beschikbare politiecapaciteit. "Omdat er capaciteit vanuit de 'provincie', als ik dat zo mag zeggen, naar Brussel moet getrokken worden, zowel voor de scholen als voor de metro, zullen die pas vanaf woensdag opnieuw toegankelijk zijn. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maandag verduidelijkt op het VRT-journaal.

Geens gaf meer uitleg bij de beslissing om het dreigingsniveau in Brussel op 4 te handhaven en op 3 in de rest van het land. Het is het OCAD dat een oordeel velt over het correcte niveau en, zo zei Geens, "de indruk bestaat dat op basis van de info waarover de steundiensten beschikken, het nog altijd noodzakelijk is het veiligheidsniveau op het hoogste te handhaven omdat er nog altijd een nakende dreiging bestaat". De arrestaties die zondagavond plaatsvonden, hebben die niet kunnen wegnemen, aldus Geens.

De minister wil het dreigingsniveau niet rechtstreeks in verband brengen met de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam. Geens benadrukte dat het niveau "op elk moment kan verlaagd worden als de inlichtingen daartoe aanleiding geven".


'Maatregelen in scholen op punt stellen'

De scholen van het Nederlandstalig onderwijs in het Brusselse gewest blijven morgen dicht. Die beslissing van de Nationale Veiligheidsraad biedt de politiediensten de mogelijkheid om de nodige veiligheidsmaatregelen op punt te stellen in de aanloop naar de heropening op woensdag. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Vlaamse scholen wordt ten zeerste afgeraden zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, uitstappen te maken naar het Brussels gewest. Ook Brusselse scholen zelf schrappen eventuele geplande activiteiten buiten de schoolmuren, zolang het dreigingsniveau op 4 blijft.

Jambon: 'Leven moet verdergaan'

Zelfs wanneer er een grote dreiging is, is het belangrijk dat het dagelijkse leven kan verdergezet worden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op Radio 1. "Tegen woensdag zijn we klaar met bijkomende maatregelen, zodat de scholen op een veilige manier kunnen opengaan. Het is niet omdat we onder dreiging staan, dat het leven kan stilstaan."

Jambon raadt de bevolking aan om aandachtig te zijn en de raad van de veiligheidsdiensten op te volgen. "Maar angst en paniek zijn niet nodig", zo zegt hij.


Bijna 4 uur vergaderd

De regering heeft bijna vier uur vergaderd over de maatregelen die getroffen dienen te worden, nu niveau 4 in Brussel gehandhaafd blijft.

Jan Jambon zegt aan VTM Nieuws dat het zeker is dat de scholen en de metro vanaf woensdag weer opengaan. Het OCAD analyseert dan wel het dreigingsniveau, de politiek zet daar maatregelen tegenover, zegt hij.

REUTERS

Explosievengordel gevonden in Montrouge

In de Parijse wijk Montrouge heeft de politie een explosievengordel zonder ontsteker teruggevonden in een vuilnisbak. Dat zegt een bron dichtbij het onderzoek aan het persagentschap Reuters.

De omgeving werd afgesloten door de ordediensten. De gerechtelijke politie en de technische en wetenschappelijke politie zijn ter plaatse en hebben een onderzoek gestart.

Dreigingsniveau Brussel blijft op 4

Het dreigingsniveau 4 blijft minstens tot volgende week maandag behouden voor het Brusselse gewest. Dat heeft premier Charles Michel (MR) zopas bekendgemaakt. Voor de rest van het land blijft het dreigingsniveau op 3.

De scholen blijven morgen nog gesloten, maar zullen woensdag weer openen. De metro wordt vanaf woensdag gradueel weer in gebruik genomen. Zeker tot maandag zullen er minder grote evenementen zijn. Er blijft een versterkte aanwezigheid van de politie en het leger op het terrein.

"We zullen de komende uren gebruiken om een niveau van veiligheid te waarborgen op ons grondgebied en met een bijzondere aandacht voor de scholen", zei de premier. "We willen progressief naar een normaal leven gaan, ondanks niveau 4."

"We blijven zeer alert. Het is niet makkelijk maar we moeten dit werk verderzetten. Daarom schakelen we al onze veiligheidsdiensten in", zei Michel, die de Belgische bevolking bedankte voor "de sereniteit en het begrip".

AP

Eén verdachte blijft aangehouden

Van de zestien personen die gisteravond opgepakt zijn bij 22 huiszoekingen in het Brusselse en in Charleroi, is er slechts één onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag. De vijftien andere opgepakte personen zijn na verhoor vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.

Van de vijf personen die vanochtend werden opgepakt, zijn er ook al twee vrijgelaten, over de andere drie wordt pas morgen beslist.

Mayeur eist 288 agenten rond scholen

Indien de Brusselse scholen morgen weer open gaan, eist Brussels burgemeester 288 agenten om de scholen te bewaken. Dat heeft hij gezegd aan de RTBF.

Volgens Mayeur zouden de scholen mits gepaste maatregelen wel degelijk kunnen openen, ook al geldt dreigingsniveau 4.

Extra maatregelen in Parijs

Tien dagen na de aanslagen in Parijs heeft de socialistische burgemeester van de Franse hoofdstad een pakket versterkte veiligheidsmaatregelen onthuld.

Een eerste reeks maatregelen die genomen werden na de jihadistische aanslagen van begin januari wordt verlengd. Daarnaast worden er ook enkele nieuwe regelingen gelanceerd, waaronder de installatie van videofoons op 80 nieuwe plaatsen waar kinderen worden opgevangen, beveiligingswerken op diverse sites, de uitrol van 165 bewakingscamera's in 2016 en de aanwerving van 30 veiligheidsagenten.

De oppositie vindt de maatregelen onvoldoende. "Het is een desillusie te denken dat we de veiligheid van de Parijzenaars in 2016 op dezelfde manier kunnen verzekeren als we dat in 2014 deden", verklaarde oppositieleidster Nathalie Kosciusko-Morizet. De voorstellen "staan niet in verhouding tot de ernst van de situatie in ons land, dat in oorlog verkeert", aldus ook burgemeester van het 15de arrondissement van Parijs Philippe Goujon.

Bloemen en Franse vlaggen op het Place de la République in Parijs.
EPA Bloemen en Franse vlaggen op het Place de la République in Parijs.

Tele-Onthaal: 10% oproepen over terreur

De aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in ons land laten niemand onberoerd. Bij één op de tien gesprekken waren de aanslagen in de Franse hoofdstad of de terreurdreiging in België de aanleiding om contact op te nemen met Tele-Onthaal. Dat blijkt de voorbije week uit de oproepcijfers van de telefonische- en chathulpdienst van Tele-Onthaal.

Gemiddeld liepen per dag aan de telefoon of op de chat 30 gesprekken binnen over de terreur in Parijs of de dreiging in ons land. De gespreksthema's die doorgaans leven bij oproepers zijn erg universeel: ze worden vooral geraakt door grote en kleine zorgen omtrent relaties, gezondheid en eenzaamheid. Dat was volgens Tele-Onthaal de afgelopen week niet anders. "Maar dat deze ingrijpende maatschappelijke gebeurtenis bij heel wat oproepers specifiek aan de ribben blijft kleven is wel opvallend", luidt het.

"Sommige oproepers bellen heel expliciet enkel en alleen naar aanleiding van de terreur, bij anderen is het een onderwerp dat in de loop van het gesprek onomwonden aan bod kwam. Angstgevoelens zijn ontegensprekelijk het centrale thema bij al deze gesprekken", aldus Tele-Onthaal.


Legde Abdeslam contact met IS?

Het is voor buitenstaanders onmogelijk te controleren of Salah Abdeslam inderdaad contact heeft gelegd met Islamitische Staat (IS) in Syrië, zoals De Standaard vandaag schrijft op basis van bronnen bij politie- en veiligheidsdiensten. Dat zegt Syrië-kenner Pieter Van Ostaeyen.

"Ik kan dat niet bevestigen of ontkennen, op Twitter wordt daarover alvast niets gezegd", zegt Van Ostaeyen. Volgens De Standaard hebben de speurders concrete informatie dat Salah Abdeslam aan zijn medestanders in Syrië heeft laten weten dat hij "alles op alles zou zetten" om zijn opdracht tot een goed einde te brengen.

Via verschillende binnen- en buitenlandse kanalen zou ook informatie binnengekomen zijn die door de speurders als betrouwbaar wordt ingeschat en die erop neerkomt dat Salah in het gezelschap zou zijn van verschillende andere terroristen. Hun plannen zouden zijn om aanslagen te plegen op plaatsen waar veel volk komt: onder andere in winkelstraten, shoppingcentra of de metro. De groep zou meer dan tien leden tellen en een operatie plannen die vergelijkbaar is met die van Parijs.

"Zoiets valt niet te controleren", zegt Pieter Van Ostaeyen. "Op Twitter of de andere sociale media wordt daarover alvast niets gezegd, IS zal zoiets ook niet bekendmaken. Ik kan dit dus niet bevestigen of ontkennen."

Salah Abdeslam.
afp Salah Abdeslam.

Vilvoordse scholen blijven dicht

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde wacht niet op de evaluatie van de federale regering. Hij besliste dat de scholen in zijn stad morgen gesloten blijven, en er wordt geen voor- en naschoolse opvang voorzien. De maatregel geldt ook voor alle centra voor volwassenen- en deeltijds onderwijs.

Grote evenementen die veel publiek aantrekken, worden stuk per stuk geëvalueerd. Kleinere evenementen kunnen gewoon doorgaan. Om praktische redenen en om de marktkramers snel tegemoet te kunnen komen, is beslist de woensdagmarkt niet te laten doorgaan.

De meest recente informatie is beschikbaar op de website van de stad Vilvoorde.

De burgemeester herhaalt ook zijn vraag voor meer politieondersteuning.

PHOTO_NEWS

Maatregelen bij K3-shows

Ook Studio 100 gaat extra maatregelen nemen naar aanleiding van de terreurdreiging. Bij de populaire K3-shows die vanaf zaterdag in Flanders Expo in Gent gepland staan en later nog naar Antwerpen, Hasselt en Oostende trekken, zal het bedrijf "de waakzaamheid vergroten" en een strengere toegangscontrole voorzien. Bagage, (rug)zakken en grote (hand)tassen zijn tot nader order niet toegestaan voor bezoekers. "We volgen hiermee de aanbevelingen van de bevoegde veiligheidsinstanties", zegt Ann Janssens van Studio 100.

De afscheidstour van Karen, Kristel en Josje en meteen ook de kennismaking van het nieuwe K3 (Hanne, Klaasje en Marthe) met de fans zal zaterdag wel zoals gepland van start gaan, stelt het bedrijf. Hoelang de extra maatregelen zullen gelden, zal afhangen van hoe de terreurdreiging evolueert. "Voorlopig concentreren we ons op de K3-shows van dit weekend", zegt Janssens. "Nadien, bijvoorbeeld met het oog op de Grote Sinterklaasshow, zien we wel verder."

K3 zoekt K3

Strenge controles in Carrefour

Behalve de vestigingen in het metrostation Rogier en in shoppingcentrum City 2 heeft Carrefour vandaag zijn Brusselse winkels open gehouden. De supermarkten namen wel extra veiligheidsmaatregelen, zoals te zien is op deze foto's.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

Lukaku wil familie weg uit Molenbeek

Topvoetballer Romelu Lukaku wil zijn familie zo snel mogelijk uit de Brusselse wijk Molenbeek halen. Dat zei hij zaterdag na de wedstrijd van zijn ploeg Everton tegen Aston Villa aan de Britse pers. Aanleiding is de aanhoudende terreurdreiging en de daaropvolgende invallen in de wijk na de aanslagen in Parijs. Lukaku, spits van de Premier Leagueclub Everton, bezit er zelf ook een huis.

"Ik woon in Brussel en nabij mijn huis heeft de politie veel dingen gedaan. Ik heb er al zes jaar een appartement en het is een leuke buurt", aldus Lukaku. "Nu is het er kalm, maar het is allemaal wat lastiger. We gaan zo snel mogelijk verhuizen. Je wilt gewoon dat je familie veilig is."

Romelu Lukaku.
PHOTO_NEWS Romelu Lukaku.

Veiligheidscontroles Thalys en TGV

Passagiers voor Thalys-, TGV- en ICE-treinen vanuit Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal worden verzocht 30 minuten vroeger aanwezig te zijn voor veiligheidscontroles. Dat meldt NMBS Europe deze namiddag op Twitter. De veiligheidscontroles zijn een gevolg van het verhoogde dreigingsniveau in het Brusselse gewest.

In de stations Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Paris-Nord gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen, licht de persdienst van Thalys toe. De Thalys-treinen rijden normaal, maar er is een "belangrijke voorziening" opgezet om de veiligheid van de reizigers te garanderen.

In de drie stations kunnen identiteitscontroles en bagagecontroles plaats vinden. Om het goede verloop van de reis te verzekeren, worden reizigers gevraagd om 30 minuten voor vertrek van de trein aanwezig te zijn in de stations van Paris-Nord en Brussel-Zuid (waar de toegang tot de perrons enkel via de hal van de Thalyskiosk gebeurt), een geldig identiteitsbewijs mee te nemen en voor te leggen en een geprint vervoersbewijs mee te brengen, bovenop de gebruikelijke kaart.

70% minder mensen in winkelstraten

De terreurdreuging zorgde afgelopen weekend voor een pak minder bezoekers in de hoofdstad. Het bedrijf The Retail Factory registreerde de impact voor de Brusselse winkelstraten. Ten opzichte van een gemiddelde zaterdag in 2015 is er sprake van 68 procent minder passanten. Al speelde ook het slechte weer een rol.

The Retail Factory registreerde in heel het land 25 procent minder bezoekers in de winkelstraten ten opzichte van een gemiddelde zaterdag dit jaar. Zondag was dat een daling met 39 procent. Volgens zaakvoerder Philippe Van Riel was er een "gigantische impact" door de terreurdreiging afgelopen weekend, en dat vooral in Brussel en ook Antwerpen.

In Brussel registreerde het bedrijf zaterdag 68 procent minder bezoekers in de winkelstraten ten opzichte van een gemiddelde zaterdag. Zondag was dit een daling met 53 procent. Tegenover de week voordien waren er in Brussel 63 procent minder kooplustigen zaterdag en 38 procent minder zondag.

In Antwerpen is er zaterdag sprake van 18 procent minder bezoekers dan gemiddeld. Zondag was dit 53 procent minder.

REUTERS

Waarom België?

De opkomst van het gewelddadige jihadisme in België is verontrustend, maar de factoren die erachter zitten zijn complex en niet beperkt tot België. Dat heeft Bart Cammaerts van de London School of Economics gezegd aan de BBC.

"Terwijl de aandacht nu gevestigd is op België en zijn falen om de radicalisering van enkele van zijn inwoners tegen te gaan, zijn de oorzaken van deze radicalisering ook relevant voor vele andere Europese landen, en niet terug te brengen tot één enkele factor. Europese landen moeten bovenal de moed tonen om intern na te denken over hoe ze hun eigen moslimburgers behandelen in hun onderwijssystemen, hun jobs en op de woningmarkt, en in het dagelijkse leven."


'Begrotingen ontsporen hierdoor niet'

De ministers van Financiën van de eurozone bespreken vandaag hun nationale begrotingen voor 2016 op een nieuwe vergadering van de eurogroep. Gevraagd naar de impact van de extra uitgaven voor veiligheid die nu in onder meer België en Frankrijk gedaan worden, antwoordde voorzitter Jeroen Dijsselbloem voor de start van de vergadering dat het er niet naar uitziet dat die de budgetten zullen doen ontsporen.

Tijdens de besprekingen zullen de uitgaven die momenteel worden gedaan in het kader van de bijkomende veiligheidsmaatregelen - vooral in Frankrijk en België - de revue passeren. Maar duidelijkheid over hun impact op de begroting is er nog niet. "De bedragen kennen we niet. We weten dus niet welke impact dit zal hebben en of dit problematisch gaat zijn", zei eurogroepvoorzitter Dijsselbloem voor de start van de vergadering.

De analyse zal pas volgend jaar gebeuren, zei Dijsselbloem. Hij verduidelijkte dat de begrotingsregels ruimte bieden aan "bijzondere, onvoorziene omstandigheden" zodat van het strikte traject kan afgeweken worden. Maar hoe dan ook zijn de bedragen die circuleren "niet zo ontregelend dat de begrotingen ontsporen", aldus de Nederlander.

Wat de financiële impact op de begroting 2015 is van de maatregelen die nu in België worden genomen, is niet bekend. In 2016 maakt de regering alvast 400 miljoen euro extra vrij voor extra maatregelen.

Het is de Europese Commissie die zal oordelen of Frankrijk en België zich indien nodig op uitzonderlijke omstandigheden mogen beroepen om van hun begrotingstraject af te wijken. Moscovici gaf vorige week al aan dat de Commissie begrip kan opbrengen voor het feit dat "prioriteit wordt verleend aan de veiligheid".

Jeroen Dijsselbloem.
ANP Jeroen Dijsselbloem.

Dilbeekse scholen heropenen morgen

De scholen in Dilbeek gaan morgen na een dag sluiting opnieuw open. Dat is vandaag beslist na overleg tussen het gemeentebestuur, de politie en de betrokken schooldirecties.

De beslissing tot sluiting werd gisteravond genomen onmwille van de beslissing van de regering om het dreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te behouden. Dilbeek grenst aan het Brussels gewest. "De beslissing om het dreigingsniveau te behouden zorgde zondagavond voor enige onrust bij verschillende scholen omdat ze niet genoeg tijd hadden om veiligheidsmaatregelen te treffen."

Het schepencollege, de politie en schooldirecties besloten daarom dat het beter was een dag de tijd te nemen om de beveiliging te organiseren", aldus burgemeester Willy Segers (N-VA). De scholen hebben inmiddels beslist om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. De politie zal verscherpt toezicht houden. De geplande evenementen in de gemeente zullen deze week gewoon kunnen doorgaan.

Niet alleen in Dilbeek, maar ook in Vilvoorde bleven maandag alle scholen toe. Ook een aantal directies van GO!-scholen in Sint-Pieters-Leeuw, Wemmel en Halle beslisten om vandaag de deuren te sluiten. "Het gaat telkens om scholen met een specifieke problematiek zoals moeilijk te bewaken of dicht bij de Brusselse ring. Als de regering beslist om het dreigingsniveau in Brussel te behouden tot 4 dan zullen deze scholen ook morgen gesloten blijven, tenzij de lokale directies anders beslissen", aldus Herman Siebens, directeur van de Scholengroep 9 Ringscholen.

PHOTO_NEWS

'Dreigingsniveau zolang als nodig op 4'

Sinds 15.30 uur is de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen over de terreurdreiging. De raad bespreekt een nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan voor de terreurdreiging. Na de vergadering moet blijken of het dreigingsniveau in Brussel op 4 blijft en of de veiligheidsmaatregelen van kracht blijven.

De uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen blijven "zo lang als het nodig is" van kracht, was de algemene teneur bij de ministers voor aanvang van de vergadering. De uitzonderlijke situatie blijft gelden "zo lang het moet om de veiligheid van de burgers te garanderen en het onderzoek tot een goed einde te brengen", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Aan de vergadering nemen, net als zondag, de ministers-presidenten van de deelstaten deel. "Het is belangrijk dat het leven in Brussel stilletjes herneemt", zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Vlaams minister-president Geert Bourgeois zei te hopen dat er "zo snel mogelijk terug kan overgegaan worden naar het normale leven". "Maar de mensen hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie", zei hij.

'Alleen kleine garnalen opgepakt'

De vrees groeit bij officiële instanties dat de arrestaties van gisterenavond en vanochtend niet voor een grote doorbraak zullen zorgen. "We vrezen dat we enkel kleine garnalen hebben opgepakt", klinkt het bij een goed ingelichte bron. Ook eerdere verklaringen - er zijn geen wapens of explosieven gevonden bij de huiszoekingen - wezen al in die richting.


Milquet wil 'safe rooms' in scholen

Franstalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet (cdH) wil in de scholen 'safe rooms' inrichten, waar leerlingen en leerkrachten zich kunnen schuilhouden in het geval van een incident. Dat heeft ze laten weten in een persbericht, zo meldt Le Soir.

De minister stelt in haar mededeling nog drie andere maatregelen voor. Zo roept ze de scholen op alle ingangen nauwgezet te bewaken aan het begin en einde van de lesuren, door een persoon die elke leerling en ouder kan identificeren. Daarnaast vraagt ze samenkomsten buiten de schoolpoort tot een minimum te beperken en deuren en poorten tijdens de lesuren gesloten te houden.

PHOTO_NEWS

BBC-journalist Gavin Lee interviewt handelaars en toeristen in Brussel.

Nationale Veiligheidsraad komt samen

De Nationale Veiligheidsraad komt om 15.30 uur opnieuw samen over de terreurdreiging. Ze zal zich opnieuw buigen over een nieuwe analyse van het OCAD over de situatie. Na de vergadering staat een persconferentie geprogrammeerd.

De Nationale Veiligheidsraad bestaat uit de regeringstop en de bevoegde ministers, aangevuld met de veiligheids- en inlichtingendiensten.

Om 16.30 uur staat een vergadering van de Brusselse regionale veiligheidsraad gepland. Daarin zitten minister-president Rudi Vervoort, de Brusselse zonechefs en de burgemeesters.

Een gewapende soldaat trekt de wacht op aan het stadhuis op de Grote Markt van Brussel.
GETTY Een gewapende soldaat trekt de wacht op aan het stadhuis op de Grote Markt van Brussel.

Davis Cupfinale gaat door

De Davis Cupfinale tussen België en Groot-Brittannië, die vanaf vrijdag plaatsvindt in Flanders Expo in Gent, zal ondanks het verhoogde dreigingsniveau plaatsvinden. De organisatoren nemen wel extra veiligheidsmaatregelen.

De driedaagse is uitverkocht. Er zullen geen tickets meer verkocht worden aan de ingang en iedereen zonder ticket zal geen toegang krijgen tot het domein van Flanders Expo, zo laat Tennis Vlaanderen vandaag weten. Aan alle ingangen van de site zullen bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen worden en die zullen strikt toegepast worden op alle tickethouders, medewerkers en bezoekers.

Het zal langer dan gebruikelijk duren om toegang te krijgen tot het evenement. Toeschouwers en media wordt gevraagd daar rekening mee te houden voor ze naar Flanders Expo komen. De deuren zullen iedere dag 2 uur voor aanvang van de wedstrijden openen.

Zakken, rugzakken en handtassen worden niet toegelaten in Flanders Expo en moeten opgeborgen worden in de daarvoor voorziene opbergfaciliteiten buiten de site. Er wordt geen eigen drank of eten toegelaten.

Ook de locatie voor de loting van donderdag is intussen veranderd. Omwille van veiligheidsredenen zal die niet meer in de Gentse binnenstad (in Muziekcentrum De Bijloke), maar wel in Flanders Expo zelf gehouden worden. Dat bevestigde de ITF vanmiddag.


Dertien buslijnen geschrapt

Metro's rijden er net zoals afgelopen weekend niet, maar ook het busverkeer is vandaag verstoord. Meerdere chauffeurs zijn niet komen opdagen, omdat ze niet wilden of omdat ze op hun kinderen moeten passen nu de scholen in de regio Brussel dicht zijn.

Trams en bussen die door tunnels moeten, zijn ook geschrapt. Drie pendelbussen vervangen de trams 7 en 25 tussen Pétillon en Meiser, rijden op de route Thomas-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord om de lijnen 3, 7, 25 en 55 te vervangen en tussen de Ninoofsepoort en het Zuidstation voor tram 51.

Dertien buslijnen (14, 17, 20, 22, 36, 54, 69, 72, 75, 76, 77, 78 en 88) zijn geschrapt. Op de andere lijnen ligt de frequentie lager. "Verschillende personeelsleden zijn niet komen opdagen. Doordat de scholen dicht zijn, zijn sommigen onder hen thuis moeten blijven om op hun kinderen te passen, terwijl anderen niet wilden werken", zegt een woordvoerder van de Brusselse vervoersmaatschappij. De overgrote meerderheid kwam wel werken "in uitzonderlijke en moeilijke omstandigheden", luidt het.

Pendelbussen vervangen de trams die door het dreigingsniveau niet rijden.
BELGA Pendelbussen vervangen de trams die door het dreigingsniveau niet rijden.
Metrostations zijn vandaag gesloten.
PHOTO_NEWS Metrostations zijn vandaag gesloten.

Maatregelen in ziekenhuizen

Ook de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieter in Brussel treffen veiligheidsmaatregelen.

Saint-Luc heeft beslist om uit voorzorg de voorziene consultaties vandaag te schrappen. Ook de bezoeken aan patiënten worden door het hoge dreigingsniveau in het Brusselse gewest beperkt, staat te lezen op de website van het ziekenhuis.

UMC Sint-Pieter heeft de patiënten, voor zover mogelijk, zondagavond al op de hoogte gebracht via sms. Bezoek is beperkt tot het "strikte minimum". Wie geen dwingende reden heeft om bij een patiënt te gaan, "wordt uitgenodigd om dat niet te doen". Voor de rest werkt het ziekenhuis zoals anders. Het personeel wordt ook gevraagd gewoon aan de slag te gaan.

UMC Sint-Pieter verhoogde de beveiliging in en rond het ziekenhuis. Vanochtend werd dat ziekenhuis nog geconfronteerd met een verdacht pakketje, maar uiteindelijk bleek er geen gevaar. Het ziekenhuis heeft bepaalde ingangen gesloten en net als bij Saint-Luc wordt het aantal bezoekers beperkt en is, in navolging van andere Brusselse ziekenhuizen, maar één begeleider toegestaan op de spoeddienst. De consultaties blijven wel behouden.


Financiën schrapt ook morgen meetings

Zolang het dreigingsniveau 4 in het Brusselse gewest van kracht is, heeft de FOD Financiën beslist alle niet-dringende vergaderingen, opleidingen en bijeenkomsten vandaag en morgen te annuleren. Dat heeft de overheidsdienst via de sociale media aangekondigd.

De situatie wordt morgen opnieuw tegen het licht gehouden. Het lijkt de FOD raadzaam tijdelijk het aantal bijeenkomsten te Brussel te minimaliseren. Aan de medewerkers werden maatregelen inzake waakzaamheid gecommuniceerd en Financiën is soepel ten opzichte van tele- en satellietwerk.


Culturele en sportinfrastructuren dicht

Talrijke culturele en sportinfrastructuren in Brussel zijn vandaag gesloten omwille van de dreiging. De Ancienne Belgique, de Botanique en het Koninklijk Circus hebben alle evenementen en concerten van vandaag geannuleerd. In Paleis 12 en Vorst Nationaal stond vandaag geen enkel evenement gepland.

Het Atomium, de Bozar en de Kinepolis en UGC-cinema's blijven ook gesloten.

Veel musea sluiten op maandag sowieso de deuren.

De gemeentelijke en sport- en cultuurinstellingen blijven gesloten, zo liet de burgemeester van Brussel Yvan Mayeur weten. Onder andere de sportclubs van Basic-Fit in Brussel blijven ook dicht.

AP

Lege straten

Het leven in onze hoofdstad ligt nagenoeg stil. Bekijk hier de foto's.

Metro's rijden vandaag niet.
EPA Metro's rijden vandaag niet.
Een militair houdt de wacht voor de Franse ambassade in Brussel waar bloemen liggen om de slachtoffers van de terreur in Parijs te herdenken.
Photo News Een militair houdt de wacht voor de Franse ambassade in Brussel waar bloemen liggen om de slachtoffers van de terreur in Parijs te herdenken.
EPA
City 2 blijft ook vandaag gesloten.
Photo News City 2 blijft ook vandaag gesloten.
ANP

Al 17.000 oproepen naar infonummer 1771

Het informatienummer 1771, dat het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zaterdagmorgen activeerde naar aanleiding van het optrekken van het dreigingsniveau voor het Brussel Hoofdstedelijk Gewest, heeft tot nu toe al meer dan 17.000 oproepen ontvangen.

Het nummer is in principe nog tot 20 uur vanavond bereikbaar, maar dat uur kan verlaat worden als er nog veel oproepen binnenlopen. Tot de persconferentie van de federale regering rond 19 uur waarin premier Charles Michel de verlenging aankondigde van het hoogste dreigingsniveau voor het Brusselse, liepen er zondag net als zaterdag gemiddeld zo'n 400 oproepen per uur binnen.

"Na deze aankondiging hebben we een enorme piek gekend van oproepen. Hoewel het callcenter van het bedrijf IPG de mankracht had verhoogd tot een 30-tal personen hebben we heel wat telefoons niet kunnen beantwoorden. Zondag was het nummer bereikbaar tot 21 uur en hebben we in de loop van de dag in totaal 12.000 oproepen geteld. Van maandagmorgen om 6 uur tot 12.30 uur zijn er al 1.800 oproepen binnengelopen", aldus Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

"Mensen die bellen, stellen vooral vragen over hoe de situatie de dag nadien in het Brusselse zal zijn en of bijvoorbeeld de metro zal rijden", aldus Mertens. Hij herhaalt in dit verband zijn oproep om de berichtgeving via de media en de websites van de lokale overheden te raadplegen alvorens te bellen.

BELGA

Ook Europese Commissie neemt maatregelen

De Europese Commissie heeft haar alarmniveau niet aangepast, maar biedt haar werknemers wel de keuze om van thuis te werken. Dat de crèche van de Commissie en de scholen in Brussel gesloten zijn, heeft daar veel mee te maken.

Europees commissaris van Personeelszaken Kristalina Georgieva laat via Twitter wel weten dat veiligheid een topprioriteit blijft. Wie de gebouwen van de Commissie bezoekt, moet zich dan ook aan extra controles verwachten.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Bedrijven in het Brusselse gewest kunnen omwille van de gevolgen van de actuele dreiging vandaag tijdelijke werkloosheid wegens 'overmacht' inroepen. Dat maakt de RVA bekend op vraag van minister van Werk en Economie Kris Peeters.

"Het is in ieders belang dat we zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag gaan. Maar in de huidige context wil ik de economische schade zoveel mogelijk beperken, en bedrijven in het Brussels Gewest de optie van tijdelijke werkloosheid bieden. Dit is een beslissing in het belang van de draagkracht van onze ondernemingen", geeft minister van Werk en Economie Kris Peeters aan.

'Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht' kan worden ingeroepen als de uitvoering van de arbeidsovereenkomst onmogelijk is door omstandigheden die zich plots voordoen buiten de wil van de werkgever en werknemer om. De actuele dreiging en de daaraan verbonden gevolgen zoals de sluiting van shoppingcentra, scholen, horecazaken, of publiek transport gelden hier momenteel als overmacht, meent Peeters.
"Momenteel zijn de werkprestaties in meerdere ondernemingen in het Brussels gewest verminderd of opgeschort. Bepaalde ondernemingen kunnen de gevolgen van de actuele dreiging opvangen door bijvoorbeeld (vrijwillig) telewerk aan te bieden, maar dat is niet haalbaar voor elk bedrijf of elke sector. Er is hier dus sprake van 'overmacht'", zegt de minister.

De RVA zal richtlijnen uitsturen dat vandaag overmacht kan worden ingeroepen. Een tijdelijke werkloze heeft automatisch recht op een werkloosheidsuitkering. In dat geval moet de werkgever een schrijven richten aan de directeur van het werkloosheidsbureau.


Red Bull Elektropedia Awards uitgesteld

De Red Bull Elektropedia Awards, die het Belgische nachtleven in de bloemetjes zetten, zijn uitgesteld. Normaal gezien zou de awardshow woensdag plaatsvinden in de Brusselse Wild Gallery, maar in samenspraak met de politie is het evenement uitgesteld naar 16 december.

De awards vonden de voorbije vier jaar plaats in Gent, voor de aanvang van I Love Techno in Flanders Expo. "We blijven uitkijken naar onze komst naar Brussel, met haar bruisende en verscheiden culturele (nacht)leven", klinkt het in een persbericht. "Voorlopig scharen we ons echter achter de boodschap die de Brusselse club Fuse zaterdag uitstuurde: less terrorism, more techno."

Fuse zag zich zaterdag genoodzaakt de club uitzonderlijk gesloten te houden.


Lessen hervat in ontruimde school

In de Secundaire Handelsschool Sint-Lodewijk aan de Lombardenvest in Antwerpen zijn vanmiddag de lessen hervat na de telefonische bommelding die de politie 's ochtends tot een ontruiming had genoopt. Een sweeping van het complex was negatief.

Door de melding, met de boodschap dat er om 12 uur een of meerdere bommen in de school zouden ontploffen, moesten meer dan 350 leerlingen en 130 personeelsleden geëvacueerd worden. Hoewel het doorzoeken van de gebouwen niets opleverde, werd voor alle zekerheid toch tot 12.15 uur gewacht om de lessen te laten hervatten.

Vrijdag werden ook al drie andere Antwerpse scholen ontruimd na verschillende bommeldingen. Ook toen werd niets gevonden.


Meer details over nieuwe aanhoudingen

"In het kader van de operatie van gisterenavond werden vanochtend vijf bijkomende huiszoekingen uitgevoerd in de Brusselse regio en twee in de Luikse regio", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket over de nieuwe aanhoudingen van vandaag. "Vijf personen werden van hun vrijheid beroofd bij deze huiszoekingen. In totaal werden dus 21 personen van hun vrijheid beroofd sinds gisteren. Zij worden op dit ogenblik verhoord door de politiediensten."

Bij één van de huiszoekingen gisterenavond werd een som van 26.000 euro in beslag genomen, naast een hoop andere spullen. Die worden op dit ogenblik verder onderzocht. In de loop van de dag wordt beslist wie van de 21 opgepakte personen bij de onderzoeksrechter voorgeleid wordt.


OCAD zit samen

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, OCAD, zit op dit moment samen om te beslissen over het dreigingsniveau in Brussel en de rest van het land. Vraag is of het niveau 4, het hoogste niveau, aangehouden blijft in Brussel.

Geen link met Abdeslam in Luik

Gisterenavond vluchtte een BMW in de regio Luik met hoge snelheid richting Duitsland weg toen hij door de politie aan de kant werd gezet. Al snel ging het gerucht dat het om de voortvluchtige Salah Abdeslam zou gaan, maar dat klopt niet, zegt het parket nu. "Het voertuig is geïdentificeerd. Verder onderzoek toonde aan dat er geen link is met de lopende operatie." Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt tijdens het VRT-journaal dat dat spoor niet klopt.

Vijf nieuwe aanhoudingen

Het parket heeft vandaag opnieuw zeven huiszoekingen uitgevoerd, zo meldt het federaal parket zelf. Het gaat om vijf in Brussel en twee in Luik. Daarbij zijn opnieuw vijf mensen aangehouden. Daarmee komt het totaal van de aanhoudingen gisterenavond en vandaag nu op 21 personen te liggen.

Er is ook een som geld van 26.000 euro in beslag genomen.

Vlaams Parlement neemt extra maatregelen

Het Vlaams Parlment neemt een aantal extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van het dreigingsniveau 4 in het Brussels gewest. Twee evenementen die vandaag gepland waren, zijn afgelast.

Het Vlaams Parlement nam vorige week al enkele bijkomende veiligheidsmaatregelen bij het optrekken van het veiligheidsniveau naar 3, zoals het sluiten van de hoofdingang aan de Hertogstraat en het sluiten van de Lokettenzaal. Nu het dreigingsniveau op 4 staat, neemt het parlement enkele bijkomende maatregelen.


Geen dreiging tegen EU-instellingen

Er is geen specifieke dreiging voor een aanslag op de Europese instellingen. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie op basis van informatie van de Belgische autoriteiten.

"Ondanks het hogere dreigingsniveau in Brussel hebben de Belgische autoriteiten ons bevestigd dat er dat er geen specifieke dreiging is tegen de Europese instellingen, inclusief de Europese Commissie", zei de zegsman. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen bij de gebouwen van de commissie licht verscherpt. Zo worden alle auto's en bagage gecheckt voordat ze de gebouwen in mogen, zei hij.

De zegsman zei dat alle vergaderingen doorgaan, maar dat evenementen buiten de commissiegebouwen zijn afgelast. "We werken kalm door."

Asielzoekers staan vandaag voor een gesloten deur bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel.
BELGA Asielzoekers staan vandaag voor een gesloten deur bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel.

ACV wil terreurbudget voor gevangenissen

ACV Openbare Diensten wil dat een deel van de 400 miljoen euro extra die de regering in 2016 uittrekt voor de veiligheid en de strijd tegen het terrorisme wordt geïnvesteerd in extra aanwervingen in de strafinrichtingen. "Het is zeker noodzakelijk om te investeren in politie, staatsveiligheid en rechterlijke orde, maar het is evenzeer noodzakelijk om in de strafuitvoering te investeren", aldus een open brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Filip Dudal, vakbondssecretaris justitie bij ACV Openbare Diensten, juicht de beslissing over het extra budget toe, al is het voor de vakbond nog niet duidelijk of het om een eenmalige maatregel gaat of een maatregel die jaarlijks zou worden herhaald.

"Het personeel van de gevangenissen en het veiligheidskorps zit op hun tandvlees. In heel wat gevangenissen wordt er dagelijks met tekorten aan personeel gewerkt", aldus de brief. In een adem verwijst de vakbond naar een informatie van het directoraat-generaal van de strafinrichtingen aan de gevangenisdirecties waarin ze geïnformeerd worden dat het nog niet duidelijk is welke budgettaire middelen er in het begrotingsjaar 2016 zullen zijn voor de aankoop van uniformen en kledij voor het personeel.

ACV Openbare Diensten hoopt dat minister Geens binnen de regering zal pleiten om een deel van de nieuwe middelen te gebruiken voor nieuwe personeelsaanwervingen bij de strafinrichtingen, om het personeel op een veilige manier te laten werken en terug te laten instaan voor een humane detentie.

'Het personeel van de gevangenissen en het veiligheidskorps zit op hun tandvlees'

ACV
REUTERS

Ambassades nemen maatregelen

Verschillende ambassades in Brussel zijn vandaag dicht gebleven of nemen maatregelen. Onder meer de ambassades van de Verenigde Staten en Canada in Brussel zijn dicht, zo staat op hun websites. Andere landen waarschuwen hun landgenoten in België voor de terreurdreiging.

Op de website van de Canadese ambassade in Brussel staat te lezen dat de ambassade vanaf maandag "tot nader bericht" dicht blijft, maar wel consulaire diensten blijft verlenen in noodgevallen.

Ook de Amerikaanse ambassade schrapte alle afspraken voor vandaag en is enkel open voor noodgevallen van Amerikaanse burgers.

De meeste ambassades waarschuwen hun burgers door de informatie door te spelen van het federale crisiscentrum over de terreurdreiging in Brussel, en raden aan om de aanwijzingen van de Belgische autoriteiten op te volgen, waakzaam te zijn en plaatsen te mijden waar veel mensen samenkomen.

Sommige landen gaan nog verder. Zo verspreidde de Amerikaanse ambassade gisteren een mededeling waarin Amerikanen aangemaand werden om binnen te blijven. Een gelijkaardige boodschap staat op de website van de ambassade van Jordanië: "De ambassade spoort burgers aan hun huizen niet te verlaten, behalve als het extreem noodzakelijk is".

Bloemen aan de Franse ambassade in Brussel.
PHOTO_NEWS Bloemen aan de Franse ambassade in Brussel.

Politie bedankt voor kattentweets

"Voor de katten die ons gisteren geholpen hebben... Alsjeblieft! #BrusselsLockdown."

De federale politie stuurt een foto van een bakje kattenvoer rond als dank voor de aparte invulling die de Belgen gisteravond gaven aan de socialmediastilte rond #Brusselslockdown.

Ook busverkeer MIVB verstoord

Metro's rijden er net zoals afgelopen weekend niet in Brussel, maar ook het busverkeer is verstoord. Verschillende chauffeurs zijn niet komen opdagen, omdat ze niet wilden of omdat ze op hun kinderen moeten passen nu de scholen in de regio Brussel dicht zijn.

Trams en bussen die door tunnels moeten, zijn ook geschrapt. Drie pendelbussen vervangen de trams 7 en 25 tussen Pétillon en Meiser, rijden op de route Thomas-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord om de lijnen 3, 7, 25 en 55 te vervangen en tussen de Ninoofsepoort en het Zuidstation voor tram 51.

Zes buslijnen (14, 20, 22, 36, 72 et 78) zijn geschrapt. Op de andere lijnen ligt de frequentie lager. "Verschillende personeelsleden zijn niet komen opdagen. Doordat de scholen dicht zijn, zijn sommigen onder hen thuis moeten blijven om op hun kinderen te passen, terwijl anderen niet wilden werken", zegt een woordvoerder van de Brusselse vervoersmaatschappij. De overgrote meerderheid kwam wel werken "in uitzonderlijke en moeilijke omstandigheden", luidt het.

BELGA

100-tal mensen voor deur DVZ

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stond een grote groep asielzoekers deze ochtend tevergeefs te wachten voor registratie. Het asielloket bleef immers dicht vanwege de terreurdreiging. Er zijn ook extra veiligheidsmaatregelen aan de gebouwen. Volgens woordvoerder Geert De Vulder ging het om een honderdtal mensen, wat een stuk minder is dan normaal.

De sluiting van het asielloket werd enkel gecommuniceerd via affiches in de preopvang en aan DVZ zelf, verduidelijkt De Vulder. De vele mensen die de voorbije dagen geen plaats vonden in de volledig volzette preopvang, werden dus niet verwittigd. "We konden moeilijk alle private initiatieven en kerken aflopen", luidt het.

Dat het asielloket gesloten blijft, betekent dat er geen nieuwe asielzoekers geregistreerd worden. De groep wachtenden zal wellicht dus nog toenemen. Nu al blijkt de preopvang - goed voor zowat duizend plaatsen - echter te klein om iedereen onderdak te bieden die niet meteen terecht kan bij DVZ.

Wanneer het asielloket opnieuw zal openen, hangt af van de inschatting van de dreiging door de bevoegde diensten. Bij DVZ verwacht men alvast dat ook bij heropening voorlopig slechts een 140-tal registraties per dag zullen gebeuren. In principe kan het asielloket er dagelijks 250 aan, maar er zijn te weinig opvangplaatsen om dat aantal op te trekken, bevestigt De Vulder nog.

'We konden moeilijk alle private initiatieven en kerken aflopen'

Geert De Vulder

Opgepakte man niet gelinkt aan onderzoek

De man die gisteren tijdens de antiterreuroperaties van de federale politie is ingereden op enkele agenten, wordt voorlopig niet gelinkt aan het terrorismeonderzoek. Dat meldt het Brusselse parket, dat het onderzoek naar het incident voert. De 20-jarige man, van Roemeense nationaliteit, kon nog niet verhoord worden, maar zal in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter geleid worden.

Het incident deed zich voor in de Ransforstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De man reed er om een nog onduidelijke reden in op een aantal agenten die de weg versperden. Die agenten vuurden daarop tweemaal, maar de man reed door en kon pas enige tijd later tegengehouden en ingerekend worden. Het bleek te gaan om een 20-jarige man, M.H. genaamd, uit Vilvoorde. Hij was lichtgewond aan de biceps en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

"De man kon nog niet verhoord worden", zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Er is een bevel tot medebrenging uitgeschreven. De man zal zodra dat mogelijk is, verhoord worden en dan voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

VUB stuurt noodsms uit

De Vrije Universiteit Brussel stuurde gisterenavond naar haar studenten een 'sms-alert' om aan te kondigen dat er geen lessen en evenementen plaats zouden vinden vandaag. De VUB schrapt alle lessen, net zoals alle scholen en universiteiten in Brussel. "Dat is een middel dat we voor de eerste maal inzetten en dat doe je ook alleen bij dit soort situaties" stelt Sicco Wittermans, persverantwoordelijke van de VUB, aan De Tijd.

Meer dan 200.000 katten op Twitter

De overheden en de politie riepen gisterenavond op om op sociale media niet langer te berichten over de acties van de veiligheidsdiensten, waarna een waar katten-inferno losbarstte op Twitter. Op het hoogtepunt werden er zelfs 1.300 katten per minuut doorgestuurd, zo blijkt nu.

Atomium blijft dicht

Het Atomium, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Brussel, zou vandaag weer open gaan voor publiek, maar de attractie blijft nu toch dicht.

Verschillende winkels blijven dicht

Meerdere grote ketens en shoppingcentra zijn vandaag dicht gebleven in Brussel wegens de verhoogde terreurdreiging. Veel supermarkten zijn echter wel opengegaan.

Sportketen Decathlon houdt de vestigingen in Evere en Anderlecht dicht. Meubelwinkel Ikea doet hetzelfde in Anderlecht en Zaventem. Ook Westland Shopping in Anderlecht, Woluwe Shopping Center in Sint-Lambrechts-Woluwe en City 2 in Brussel zijn niet open. De commerciële centra van Shopping Cora in Anderlecht en Woluwe zijn ook dicht, net als de Cora-hypermarkten in Anderlecht en Woluwe.

Verschillende supermarkten zijn wel open. Carrefour meldt bijvoorbeeld dat zijn Brusselse winkels open zijn, behalve enkele die op vraag van de autoriteiten dicht bleven. Het gaat om de winkels die gevestigd zijn in het metrostation Rogier en in shoppingcentrum City 2. Bij Delhaize hetzelfde verhaal: de winkels zijn open, behalve die in de winkelcentra Westland en Basilix (Sint-Agatha-Berchem). De supermarkten namen wel extra veiligheidsmaatregelen, luidt het

BELGA
BELGA

Brusselse justitie draait op laag pitje

De verhoogde terreurdreiging heeft ook gevolgen voor de werking van justitie in de hoofdstad. Zo zijn verschillende gerechtsgebouwen rond het Poelaertplein gesloten. Enkel het grote justitiepaleis is open voor het publiek, al is daar de toegangscontrole verstrengd. Het Portalis-gebouw, waar het parket en de onderzoeksrechters huizen, is dan weer enkel open voor professionelen. Bezoekers en publiek mogen er niet binnen.

EPA

Examens examencommissie uitgesteld

De examens van de Examencommissie secundair onderwijs in Brussel gaan vandaag niet door. Het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen zal alle kandidaten later op de hoogte wanneer ze de examens kunnen inhalen.

Cameron wil IS in Syrië bombarderen

De Franse president François Hollande en de Britse eerste minister David Cameron hebben voor de muziekclub Bataclan in Parijs de slachtoffers van de terreuraanslagen herdacht. Hollande en Cameron legden elk een roos neer voor de Bataclan, waar drie zelfmoordterroristen 89 mensen om het leven brachten. Ze werden vergezeld door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

Cameron kondigde in Parijs aan dat hij het Britse parlement deze week de toestemming zal vragen om IS in Syrië te bombarderen. "Ik steun de acties die president Hollande neemt in Syrië tegen IS en het is mijn vaste overtuiging dat Groot-Brittannië dat ook moet doen", aldus de Brit op een gezamenlijke persconferentie. Frankrijk zal tegelijkertijd de luchtaanvallen op IS nog verder opvoeren. De aanvallen zullen zich "intensiveren en erop gericht zijn maximale schade toe te brengen aan Islamitische Staat", zo zei Hollande.

Voor Hollande start een intensieve week van diplomatieke gesprekken. Morgen wordt hij verwacht in Washington door de Amerikaanse president Barack Obama en donderdag in Moskou door zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Zondagavond dineert hij met de Chinese president Xi Jinping. Woensdag ontvangt Hollande dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hollande wil de grootmachten overtuigen zich bij de strijd van Frankrijk te voegen om IS te "vernietigen".

De Britse premier David Cameron (l.) en de Franse president Hollande (r.).
EPA De Britse premier David Cameron (l.) en de Franse president Hollande (r.).

Scholen en metrohaltes gesloten

Alle scholen en metrohaltes in Brussel blijven vandaag gesloten. Ook op straat, waar op een doordeweekse maandagmorgen veel pendelaars richting hun kantoren wandelen, bleef het vanmorgen rustig in de hoofdstad.

REUTERS
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
REUTERS

Vakbondsacties in Namen opgeschort

De geplande vakbondsacties in het kader van de provinciale stakingsdag in Namen zijn opgeschort. Dat zeggen de vakbonden. Aanleiding is de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs.

De vakbondsacties -zoals manifestaties bij ondernemersorganisatie UCM- zullen wellicht worden opgeschoven naar de week van 7 december. De organisatoren willen de politie niet opzadelen met extra werk nu die al overbelast zijn als gevolg van de terreurdreiging, zo luidt het.


Bommelding voor Antwerpse school

In het centrum van Antwerpen wordt opnieuw een school ontruimd en doorzocht na een telefonische bommelding. Dat zegt de lokale politie. Het gaat ditmaal om de Secundaire Handelsschool Sint-Lodewijk aan de Lombardenvest.

Een onbekende belde de hulpdiensten met de boodschap dat daar om 12 uur een of meerdere bommen zullen ontploffen en de politie wil geen enkel risico nemen. Allicht worden de lessen dus tot na de middag geschorst. Of de leerlingen nadien weer naar school moeten, is niet duidelijk.

Evaluatie dreiging

Rond de middag evalueert het OCAD het dreigingsniveau in Brussel (en de rest van het land). In de loop van de namiddag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen.

Jambon: 'Er is steun'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zit omstreeks 8.40 uur in de studio van een extra VTM Nieuws.

Krijgt Salah Abdeslam steun van kompanen bij zijn vlucht? "Als iemand sedert vorige vrijdagnacht tot nu op de vlucht kan blijven, moeten we daaruit afleiden dat er steun is", zei de minister. Of de arrestaties van gisterenavond daarmee te maken hebben, kan de minister niet bevestigen.

Hij herhaalde dat we deze situatie "moeten en zullen oplossen".

Jan Jambon.
AFP Jan Jambon.

Horeca: 'Opdoffer, maar begrip'

De impact van het verhoogde dreigingsniveau en de sluiting van heel wat horecazaken is een "zware opdoffer" voor de Brusselse cafés en restaurants. Maar toch is er begrip voor de maatregelen, zo zei Marc Van Muylders van Horeca Brussel maandag in De Ochtend op Radio 1.

"De horeca zit al een stuk op zijn tandvlees, maar de prioriteit gaat naar de veiligheid van onze gasten", aldus Van Muylders. Volgens hem werd de oproep van de politie- en veiligheidsdiensten om te sluiten massaal gevolgd, zodat de politie zich volop kon concentreren op de antiterreuraties.

Nochtans komen sluitingsdagen hard aan in de horeca. "Voor heel wat zaken vormt het weekend meer dan de helft van de omzet. Dus als ze dat verliezen, zullen ze het allemaal wat moeilijker hebben", onderstreepte Van Muylders.

"Dit zijn uitzonderlijke situaties. Nadien moet gekeken worden hoe men dit kan oplossen via de betaling van de sociale lasten, de btw, de huur", merkte de ondervoorzitter van Horeca Brussel nog op. "Maar dat is vandaag niet aan de orde. Wel dat de overheid zo snel mogelijk een oplossing vindt, zodat de mensen hun zaken zo snel mogelijk weer kunnen openen."

'De horeca zit al een stuk op zijn tandvlees, maar de prioriteit gaat naar de veiligheid van onze gasten'

Marc Van Muylders
REUTERS

Treinen stoppen niet in sommige stations

In het kader van de terreurdreiging laat spoorwegmaatschappij NMBS maandag weten dat in enkele stations geen treinen stoppen. Het gaat om de stations Merode, Brussel-Schuman, Delta en Brussel-West.

De NMBS monitort de situatie op de voet en volgt de aanbevelingen van het OCAD. Er is een verhoogde aanwezigheid van de veiligheidsdiensten in de stations.

Ook sommige bussen in Brussel rijden niet meer, andere aan lagere frequentie.

Ikea's in Zaventem en Anderlecht dicht

"Omdat de veiligheid van onze medewerkers en onze klanten de hoogste prioriteit heeft, heeft Ikea België besloten om de woonwarenhuizen in Zaventem en Anderlecht op maandag 23 november te sluiten voor het publiek." Dat laat Ikea weten in een persbericht.

De beslissing om de deuren dicht te houden, is het gevolg van de handhaving van het terreurdreigingsniveau fase 4 in het Brusselse gewest.

Ikea België zal de situatie verder grondig evalueren in overleg met overheden en veiligheidsinstanties. In de andere Belgische Ikea-woonwarenhuizen worden bijkomende veiligheidsmaatregelen geïnstalleerd, klinkt het nog.

BELGA

Jambon: 'Situatie onder controle'

De veiligheidsdiensten hebben gisterenavond "getoond dat we op het terrein aanwezig zijn en echt tot actie overgaan", oordeelt Jan Jambon. "We hebben gisteren getoond hoe goed we de situatie onder controle hebben", zegt hij aan VTM.

Jambon hoopt ook dat het leven zo veel mogelijk "gewoon doorgaat". "De scholen blijven dicht en de metro blijft dicht. Maar voor de rest is het de bedoeling dat het economisch leven in Brussel gewoon verdergaat, dat de mensen niet in paniek slaan, geen angst hebben."

Ook de overheidsadministraties "werken gewoon door", "zij het met heel veel veiligheidsmaatregelen". Al wordt wel gevraagd om de aanbevelingen van de ordediensten goed op te volgen.

Hoe lang dit vol te houden is? "Dit is vol te houden zolang we moeten. We zullen doorgaan zo lang als nodig", aldus nog Jambon, die wel beseft dat dit "veel vraagt" van de maatschappij en van de overheid. "Hoe rapper we hieruit geraken, hoe beter. Maar de zaak moet wel opgelost worden."

Buschauffeurs rijden niet naar Brussel

Het busverkeer van De Lijn richting Brussel is verstoord, omdat "heel wat" buschauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant niet aan het werk gegaan zijn wegens het verhoogde dreigingsniveau in de hoofdstad. Daarnaast rijdt ook een reeks schoolbussen niet naar de hoofdstad omdat de scholen dicht blijven.

Op de assen Brussel-Aalst (lijnen 212-214), Brussel-Wemmel (240-246) en Brussel-Ninove (126-128) is er sprake van grote hinder. Daarnaast is er ook sprake van verstoring tussen Leuven en Brussel (351, 358). En ook op snelbus 410 tussen Brussel en Leuven rijden heel wat ritten niet.

De Lijn verwacht dat de hinder op de lijnen naar Brussel nog zal toenemen aangezien de actie nog kan uitbreiden naar andere stelplaatsen.

Daarnaast is een aantal schoolbussen geschrapt. Het gaat om de lijnen Terlanen-Tombeek-Etterbeek (504), Maleizen-Hoeilaart-Sint-Pieters-Woluwe (544), Huldenberg-Overijse-Sint-Pieters-Woluwe (547), Overijse-Hoeilaart-Sint-Pieters-Woluwe (548), Vlezenbeek-Sint-Pieters-Leeuw-Drogenbos-Ukkel (575), Schepdaal-Dilbeek (570).

Jambon: 'Werk is niet gedaan'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vindt het voorlopig te vroeg om te oordelen of de grootschalige politieacties van gisteravond de dreiging verkleind hebben. Het werk is in elk geval niet gedaan, zei hij in een extra Journaal op de VRT. "We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben."

Jambon was om evidente redenen karig met zijn commentaar. "De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen", onderstreepte hij. "De actie is nog niet gedaan, ze moet nog verdergezet worden. Maar het was al een grote actie gisteren."

Info over verdere acties gaf Jambon evenmin. "Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen: 'daar en daar staan we', dat is meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers. Dat gaan we dus niet wereldkundig maken."

Over het succes van de actie gisteren wilde Jambon niets kwijt. Salah Abdeslam is nog steeds op vrije voeten en wapens of explosieven zijn niet gevonden. "Het federaal parket heeft het onderzoek in handen, zij weten wat moet en kan gecommuniceerd worden", aldus Jambon, die wil wachten op een nieuwe analyse van het OCAD om te oordelen over de impact van de acties op het dreigingsniveau.

'We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben'

Jan Jambon
AP

SAMENVATTING

• Er zijn gisteren 19 huiszoekingen uitgevoerd in Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst. Er waren ook 3 huiszoekingen in de buurt van Charleroi.

16 personen zijn daarbij opgepakt. Vandaag beslist de onderzoeksrechter over hun verdere aanhouding.

• Er waren geen speciale incidenten, behalve bij een snackbar in Molenbeek. Een wagen reed in op een groep agenten, waarbij twee schoten werden gelost. De inzittenden probeerden te vluchten, maar werden later opgepakt.

• Er worden geen verdere inlichtingen gegeven over de gevonden voorwerpen of identiteit van arrestanten. Wel zegt het parket dat geen vuurwapens of explosieven werden aangetroffen.

• Topverdachte Salah Abdeslam werd niet opgepakt.

BELGA
Salah Abdeslam.
Kos Salah Abdeslam.

voorbeschouwing

Bij grootschalige politieacties werden gisteravond 16 personen opgepakt. Er werden geen wapens of explosieven gevonden, en hoofdverdachte Salah Abdeslam is nog steeds voortvluchtig.