Teruglezen: 22 maart 2016, een gitzwarte dag voor België

hln
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, in de omgeving van het station, zijn vanochtend rond 04.00 uur volledig beëindigd. De grootste operatie was al kort na middernacht achter de rug, toen de veiligheidszone in de wijde omgeving werd opgeheven, maar daarna waren nog lange tijd onder meer leden van het gerechtelijk lab in een gebouw te zien.


Australishe Premier kritisch over EU

De Australische premier Turnbull heeft kritiek geuit op de grensbewaking van Europa. Australië loopt minder risico op een terroristische aanslag, omdat het zijn grenzen streng bewaakt, zei hij tijdens een televisietoespraak. Verder vertelde Turnbull dat Australië aan de zijde van België staat in de strijd tegen terrorisme.


Naam eerste slachtoffer bekend

Het eerste slachtoffer van de aanslagen in Brussel is geïdentificeerd. Het gaat om de 36-jarige Adelma Marina Tapia Ruiz afkomsting uit Peru. Zij kwam om op Brussels Airport. Dat meldt het Peruviaanse persbureau Andina, zegt CNN.

Ruiz woonde reeds 6 jaar in ons land met haar man twee dochters van drie, een tweeling. Het gezin stond op het punt het vliegtuig naar New York te nemen om Pasen te vieren bij familie. De man en twee dochters van Ruiz hadden de vertrekhal net voor de explosie verlaten. Ruiz kwam om. Een van de twee meisjes raakte gewond aan de arm maar is niet in levensgevaar.


Spoorvakbond NL twijfelt over veiligheid

De Nederlandse vakbond FNV Spoor plaatst kanttekeningen bij de beslissing van de NS om vandaag weer treinen te laten rijden naar Brussel. In een brief aan NS uit FNV-bestuurder Andries van den Berg zijn zorgen over de beveiliging van het traject tussen Roosendaal en Antwerpen. Ook meldt hij dat het personeel dat de treindienst naar Brussel verzorgt behoorlijk ontdaan is.


In New York had het One WTC in de kleuren van de Belgische vlag moeten verlicht worden, maar dat liep niet zoals het gewenst. De Amerikanen vergisten zich en gebruikten de kleuren van de Franse vlag.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt op CNN dat de derde verdachte van de aanslag op Brussels Airport "een bom achterliet, maar die ontplofte niet."

Jambon vertelt verder nog in het interview trots te zijn op de politie- en inlichtingendiensten voor het werk dat ze geleverd hebben bij de arrestatie van Salah Abdeslam.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

VS waarschuwt reizigers naar Europa

Amerikanen die naar Europa reizen doen er goed aan waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Daarvoor waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Terreurgroepen gaan door met het plannen van aanvallen in heel Europa'', meldde het departement in een verklaring. "Ze richten zich op sportevenementen, toeristische locaties, restaurants en het openbaar vervoer. ''Het ministerie adviseerde reizigers om mensenmassa's te vermijden en extra waakzaam te zijn tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals.

Tweede opsporingsbericht

De politie heeft vannacht een tweede opsporingsbericht verstuurd na de aanslagen van dinsdag in Brussel. Nadat een bericht werd verspreid over een van de drie mogelijke daders van de aanslagen in Zaventem, vraagt de politie nu de identificatie van de drie verdachten.

"De politie en het gerecht willen deze personen identificeren die te zien zijn op de foto's. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2016", klinkt het.

De politie vraagt aan de mensen die menen deze mannen te herkennen om contact op te nemen met de politie. Wie andere nuttige informatie heeft met betrekking tot de aanslagen in Zaventem en Brussel, wordt ook gevraagd contact op te nemen met de speurders. Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 30300 en via opsporingen@police.belgium.eu

REUTERS

Gisterenavond verzamelden heel wat mensen in Brussel om de slachtoffers van de aanslagen te eren. Bloemen werden neergelegd, kaarsen aangestoken en deze Brusselaars wapperden de Belgische vlag op het Beursplein.

EPA

Aanslag Zaventem had erger kunnen zijn

Toen de opsporingsfoto van de drie vermoedelijke terroristen in Zaventem gisternamiddag verspreid werd, stapte een taxichauffeur meteen naar de politie. Hij herkénde de ­mannen, want hij had hen in alle vroegte naar de lucht­haven gebracht. Bovendien wist hij de speurders te vertellen dat het trio vijf stuks bagage wilde meenemen, maar er pasten er maar drie in de taxi. Daardoor moesten ze noodgedwongen enkele ­tassen achterlaten.

De politie haastte zich naar de woning waar het trio opgepikt werd, in de stationsbuurt van Schaarbeek, en vond er de koffers. Er bleken zware spijker­bommen in te zitten. Bij de huiszoeking werden verder ­chemische producten en een vlag van terreurgroep IS aangetroffen.


Een overzicht van de belangrijkste IS-aanslagen sinds 1 januari 2015.

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, in de omgeving van het station, waren kort na middernacht afgelopen. De veiligheidszone die was ingesteld in de wijde omgeving is opgeheven, stelt Belga ter plaatse vast. Wel is nog te zien dat het gerechtelijk labo sporen aan het verzamelen is op de bovenste verdieping van het gebouw.

Het federaal parket deelde al mee dat bij huiszoekingen in Schaarbeek IS-attributen en explosief materiaal werden gevonden. Opvallend was dat aan het einde van de huiszoekingen voertuigen van Dovo herhaaldelijk af- en aanreden.

De bewoners van de buurt in Schaarbeek die afgesloten was, mogen terug naar huis. Enkele minuten geleden brachten twee bussen de bewoners terug van een opvangcentrum dat speciaal was ingericht in een sportzaal in de gemeente.


Over de hele wereld kleuren monumenten zwart, geel, rood als teken van steun aan België.

Verschillende Europese landen verhogen het dreigingsniveau na de aanslagen in Brussel.

Politieacties blijven doorgaan

De huiszoekingen in Schaarbeek zijn nog steeds aan de gang. Er circuleren berichten op Twitter dat er al arrestaties verricht zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

AFP

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block legt uit hoe de hulpdiensten te werk gingen bij het vervoer van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. "Via een voorpost zijn de slachtoffers naargelang de ernst van hun verwondingen naar de gepaste ziekenhuizen vervoerd", zegt De Block in de VTM NIEUWS-studio.

"Na de aanslagen in Parijs hebben we bij elk ziekenhuis naar hun noodplan gepolst. En dat is vandaag erg nuttig gebleken. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Er zijn in totaal 14 MUG's en 56 ziekenwagens ingeschakeld bij de operatie."

Er zijn in totaal 14 MUG's en 56 ziekenwagens ingeschakeld bij de operatie

Maggie De Block
BELGA

De drie terroristen zouden met een taxi naar de luchthaven gereisd zijn. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de verdachten niet mocht helpen met hun bagage. De chauffeur herinnerde zich waar hij de mannen heeft opgepikt. Zo hebben de speurders de voortvluchtige derde terreurverdachte van de aanslagen op de luchthaven kunnen traceren tot een woning in Schaarbeek.

belga

Treinstations Brussel

Na overleg bij het crisiscomité hebben de NMBS, Infrabel en de politie voor morgen volgende maatregelen genomen: de stations van Brussel-Zuid (ingang via Hortaplein), Brussel-Centraal (ingang via Europakruispunt), Brussel-Noord (ingang via Simon Bolivarlaan) en Brussel-Luxemburg (ingang via Rue de Trêve) blijven open. Dat meldt de NMBS.

De stations van Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk en Brussel-Schuman blijven dicht

AFP

Politie filtert wagens

De politie houdt niet systematisch meer iedereen tegen die naar de luchthaven Brussels Airport wil. Het hoofdgebouw en de parkeergarages zijn nog steeds onbereikbaar maar de werknemers van een aantal bedrijven op het luchthaventerrein, zoals Jetair en andere touroperators, worden wel doorgelaten.

Aan de luchthaven is ook opnieuw een colonne vrachtwagens van de Civiele Bescherming aangekomen met zwaar materiaal. Mogelijk moet dat dienen om een deel van de vertrek- en aankomsthal te ondersteunen of af te sluiten.

belga

Het parket van Parijs heeft een onderzoek in Frankrijk geopend in verband met de aanslagen in Brussel, zo is vernomen uit gerechtelijke bron.


Wie met vragen zit, kan nog de hele nacht terecht bij het crisiscentrum op het nummer 1771.

Alle rugzakken worden gecontroleerd

Politie en militairen zullen morgen alle rugzakken en andere tassen van pendelaars in de Brusselse metro controleren. Dat heeft de woordvoerder van de federale politie Peter De Waele gezegd.

Hij herhaalde ook dat sommige metrostations nog gesloten zullen zijn. "De metrostations die open zijn, zullen maar toegankelijk zijn via één of twee ingangen", zei De Waele nog.

Ook vluchtelingen leven mee met de aanslagen in ons land. Een man houdt een kartonnen bord met de boodschap "Pray for Brussels" omhoog in een vluchtelingenkamp in Idomeni, Griekenland.

EPA
REUTERS

"Er zijn meer zwaargewonden dan normaal gezien het geval is bij een aanslag", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een gesprek met VTM Nieuws.

"Dat is te wijten aan de aard van het ontploffingsmateriaal. Er waren spijkers en glas in de bommen verwerkt, en dan wordt het een soort oorlogstuig. Dat geeft verwondingen die we normaal gezien niet in ziekenhuizen zien."

reuters

Huiszoeking Schaarbeek

De huiszoeking in Schaarbeek, dichtbij het station, lijkt naar zijn einde te lopen. De speciale eenheden van de federale politie hebben de straat waar de huiszoeking plaatsvond, verlaten. De veiligheidszone is niettemin nog steeds van kracht.

belga

Duits politie houdt verdachten tegen

De Duitse politie heeft op de A8 nabij Rosenheim drie verdachten opgepakt uit Brussel met mogelijke band met een terreurnetwerk, zo hebben Duitse media gemeld.

Het is niet duidelijk of de mannen iets te maken hebben met aanslagen in Brussel.

Alle mensen die amateurbeelden hebben gemaakt waarop de verdachte(n) mogelijks te zien zijn en die het onderzoek mogelijks vooruit kunnen helpen, kunnen hun filmpje(s) toesturen naar volgende emailadress:

opsporingen@police.belgium.eu

"Vanavond ben ik Belg", dat tweet Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Militairen komen aan op luchthaven

Iets na 20.00 uur is het Belgische leger aangekomen op de luchthaven Brussels Airport. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Vier vrachtwagens met zwaarbewapende militairen zijn het luchthaventerrein opgereden. Vermoedelijk moeten zij het gebouw en omgeving bewaken

Grootschalige politieactie in Schaarbeek

Er vliegen al een tijdje twee politiehelikopters in de buurt van het station van Schaarbeek. Daaruit hangen agenten van de speciale eenheid met getrokken wapens. Met een schijnwerper gaan ze zo dak per dak af.

BELGA

Salah Abdeslam had normaal gezien vandaag moeten deelnemen aan de aanslagen in Zaventem en Brussel vandaag, schrijft Politico op basis van politiebronnen.

RV

De Eiffeltoren in Parijs wordt verlicht in de kleuren van de Belgische vlag.

Enorme ravage

In een nieuwe video is de enorme ravage te zien aan de inkomhal bij een lowcost maatschappij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

IS-vlag en spijkerbom

De speurders hebben bij een huiszoeking in Schaarbeek een IS-vlag en een spijkerbom aangetroffen. Dat meldt het federaal parket.

Koning Filip: "Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van diepe wonden die geslagen zijn"

"Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere", zei de koning.

VRT

Michel: "Er is een voor en er is een na"

"Er is een voor, en er is een na 22 maart", zegt premier Charles Michel op een gezamenlijke persconferentie van de regering en het parket.

"Het is te vroeg om een link te leggen met de aanslagen in Parijs", benadrukt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Volgens Van Leeuw zijn er overal huiszoekingen aan de gang in België.

Morgenvroeg komt er een nieuwe analyse van het dreigingsniveau van OCAD.

BELGA

Nieuwe explosieven gevonden

Er zijn opnieuw explosieven gevonden op de luchthaven van Zaventem. Ontmijningsdienst DOVO is onderweg. Dat is zonet uit goede politiebron vernomen.

NMBS: iedereen geraakt thuis

"Het vergt geduld, maar de mensen zullen vanavond thuis geraken", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Er staan lange wachtrijen aan de drie grote stations in Brussel.

Reisadvies aangepast

De Britse overheid raadt haar inwoners aan om niet naar Brussel te reizen als er daarvoor geen "dwingende redenen" zijn. Het advies wordt daarmee verstrengd, aangezien de Britse overheid vlak na de aanslagen enkel opriep om "waakzaam" te zijn, "weg te blijven van menigten" en "het openbaar vervoer te vermijden".


Op het Beursplein in Brussel komen tientallen mensen hun steun betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Politieacties Schaarbeek

Op dit moment zijn in Brussel verschillende politieacties aan de gang in Schaarbeek. Het treinstation van Schaarbeek is ook op bevel van de politie gesloten.

Daders op de vlucht

Het gerecht is nog op zoek naar een dader van de aanslag op de luchthaven. Er is ook een dader op de vlucht die betrokken is bij de aanslag op metrostation Maalbeek.

De politie en het gerecht willen deze persoon identificeren die te zien is op de foto. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem. Meent u deze man te herkennen, aarzel dan niet contact op te nemen met de politie. Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 30300 en via opsporingen@police.belgium.eu

kos

"Geen lockdown"

"Er komt deze keer geen lockdown van Brussel", zegt minister-president Rudi Vervoort. "We zullen ons niet laten verzwakken door barbaarse daden van geweld."

AFP

"De luchthaven blijft ook morgen gesloten", zegt CEO Brussels Airport Arnaud Feist. Morgen zal de luchthaven bekijken of er overmorgen weer vluchten vertrekken.

"Logischerwijze is het gerechtelijk onderzoek in de vertrekhal nog bezig", aldus een woordvoerder van Brussels Airport. "Pas nadat dit onderzoek achter de rug is, kunnen wij naar binnen en de schade opmeten."

"We weten dat de ruiten beschadigd zijn, net als de vloer, enkele balies en het plafond. Maar wat er nog precies werkt en wat niet, is voorlopig onduidelijk. Daarom is het op dit ogenblik onmogelijk om te bepalen hoeveel tijd we precies nodig hebben om alles weer op te starten."

"Zwarte Dag"

"Een zwarte dag voor ons allemaal. Onwezenlijk verdriet." Dat tweet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel deze ochtend zal de koning zich vanavond om 19:00 uur op de nationale zenders tot de bevolking richten.

IS eist aanslagen op

De radicale terreurgroep Islamitische Staat eist de aanslagen in Brussel op.

"Strijders van Islamitische Staat openden het vuur in de luchthaven van Zaventem, waarna meerdere van hen hun bommengordels lieten ontploffen", zegt IS in zijn opeising.

kos

"Het B-fastteam zoekt in metrostation Maalbeek nog naar mensen ondergronds", zegt VRT-journalist Yves Borms.

ANP

De aanbeveling om binnen te blijven vervalt, dat heeft het Crisiscentrum laten weten tijdens een persconferentie. Ook de scholen mogen opnieuw de deuren openen en ouders kunnen hun kinderen afhalen.

VUB sluit campus

De Vrije Universiteit Brussel last al de lessen af deze week en ook de personeelsleden moeten niet komen werken.


Premier Charles Michel is onderweg naar Brussels Airport om er de plaats van de gruwel te bezoeken.

Drie dagen van nationale rouw afgekondig

Wegens de aanslagen in Zaventem en Brussel houdt België drie dagen van nationale rouw. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

BELGA

Verdachten aanslag

Dit zijn de verdachten van de aanslagen op Zaventem. De man met de witte trui wordt actief opgespoord voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Wie de twee anderen zijn is onbekend.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

5 agenten gewond

Onder de gewonden op de luchthaven zijn 5 agenten. Eén zwaargewonde, één met iets lichtere verwondingen, maar ook opgenomen in ziekenhuis. En dan nog 3 lichtgewonden


President Obama heeft zonet gesproken vanuit de Cubaanse hoofdstad Havana waar hij op historisch staatsbezoek is. Hij begon zijn speech met het betuigen van medeleven aan ons land en alle Belgen. Hij beloofde alle mogelijke steun van de VS aan ons land.

"Dit is nogmaals het bewijs dat we ons moeten verenigen om te vechten tegen terrorisme. We kunnen en zullen dit overwinnen."

Dit is nogmaals het bewijs dat we ons moeten verenigen om te vechten tegen terrorisme

Barack Obama

De niet-ontplofte bommengordel is gecontroleerd tot ontploffing gebracht door ontmijningsdienst DOVO.


Berlaymontgebouw wordt ontruimd

Het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie gehuisvest is, zal om 15.00 uur ontruimd worden. Dat zeggen politieagenten aan Belga ter plaatse.

belga
reuters

Vanaf 16u opnieuw treinverkeer

Er zullen vanaf 16 uur opnieuw treinen in Brussel rijden. Dat meldt de Brusselse politie op Twitter. Het treinverkeer van en naar de hoofdstad lag sinds deze ochtend helemaal stil.

Voorlopig zullen er alleen treinen stoppen in Brussel Zuid en Noord. Het Centraal station blijft gesloten.


Op het Paleizenplein staan tientallen ambulances.

BELGA

"Onze manier van leven ligt onder vuur." Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. "De angst mag en zal ons niet gaan regeren. Daarvoor is onze manier van leven te sterk."

epa

Rode Kruis opent opvangcentrum

Het Rode Kruis heeft aan het gebouwencomplex Résidence Palace in de Wetstraat in Brussel een opvangcentrum geopend voor mensen die gewond zijn geraakt. Dat heeft woordvoerster Nancy Ferroni van de Franstalige tak van het Rode Kruis gemeld.

In de Trierstraat en de Koloniënstraat heeft het Rode Kruis tenten opgezet om slachtoffers van de aanslag in de metro onder te brengen.

belga

"Defensie is gemobiliseerd om maximaal te ondersteunen waar nodig", dat tweet Defensieminister Steven Vandeput.

De kerncentrale Tihange wordt geëvacueerd. Dat meldt de politie van Huy. Het is niet duidelijk of dit om een preventieve evacuatie gaat.

EPA

In de Wetstraat komen nu ook hulpdiensten uit Frankrijk aan.

Spijkerbom Zaventem

De bom bevatte spijkers om meer slachtoffers te maken. Dat zegt Marc Decramer van het UZ Gasthuisberg. Sommige slachtoffers hebben spijkers in hun lichaam, wat er op lijkt te wijzen dat daders extra metaal aan bom hadden bevestigd.

Bommengordel ontdekt

Op Brussels Airport heeft de politie een niet-ontplofte bommengordel ontdekt. De ontmijningsdienst DOVO gaat de gordel nu gecontroleerd laten ontploffen.

Ook aan de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek heeft DOVO een pakket gecontroleerd laten ontploffen.

Kalasjnikov

Er is een kalasjnikov gevonden naast een lijk op de luchthaven van Zaventem, vermoedelijk dat van de dader.

Dodentol loopt op

Er zouden 20 doden gevallen zijn in het metrostation en 14 doden op Brussels Airport. Dat zegt de VRT Nieuwsdienst.

kos

Volgens De Tijd gaat de politie na of er een politiewagen gestolen is door de daders na de aanslagen.

Bij de Zuidertoren in Brussel zouden het twee verdachte pakketten ontdekt zijn in de ondergrondse parking.


Het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel doet een oproep om geen bloed te komen geven. Behalve voor wie bloedgroep O negatief heeft.

Concrete dreiging VUB

VUB bevestigt: concrete dreiging in buurt van campus Etterbeek. Alle studenten zijn naar binnen gestuurd door militairen. De buurt rond het treinstation van Etterbeek werd ook al door ontmijningsdienst DOVO doorzocht.

Er zijn geen doden onder het personeel van SN Brussels Airlines, wel vier gewonden die werden afgevoerd. Dat meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.


Een getuige die nét afstapte in het metrostation Maalbeek voor de bom ontplofte, denkt dat hij de daders gezien heeft. Hij zag hoe een verdachte man een tas doorgaf aan een andere man.

VRT

Vicepremier Didier Reynders (MR) vraagt iedereen in Brussel zo veel mogelijk thuis, op het werk of op school te blijven. "Zeker in de hoofdstad, maar ook op andere plaatsen", zegt Reynders. "Zorg voor zo weinig mogelijk beweging op straat en geef ruimte aan de hulpdiensten."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gestrande reizigers uit Leuven die in de sporthal van Zaventem zitten, kunnen onder politiebegeleiding de trein naar huis nemen. Buitenlandse reizigers worden opgevangen in naburige hotels.

Man wordt onwel in sporthal Zaventem.
HLN Man wordt onwel in sporthal Zaventem.

Na de aanslag op Brussels Airport zouden wapens aangetroffen zijn in het luchthavengebouw. Dat meldt Belga.

De Zuidtoren in Brussel, waar de Rijksdienst voor Pensioenen zit, wordt op dit moment ontruimd.

Islamitische Staat?

Volgens geruchten op Twitter zou de radicale terreurgroep Islamitische Staat achter de aanslagen zitten. Maar die berichten zijn nog niet officieel bevestigd. "IS-aanhangers reagereren verheugd", weet VRT-journalist Inge Vrancken.


Hulpverleners worden af en aan gereden met een bus van de MIVB. In de lobby van een hotel vangen verpleegkundigen gewonden op. Volgens Maggie De Block zitten er nog steeds slachtoffers vast in het metrostation Maalbeek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Verdacht pakket Brugge

Er is een verdacht pakket gevonden aan de ingang van de gevangenis van Brugge. Dat meldt de politie van Brugge.

Slachtoffers aanslag Zaventem

Er zijn 11 doden gevallen bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Er zijn ook 31 kritieke gewonden en 23 zwaargewonden. Daarnaast zijn er nog 27 lichtgewonden.

Benoit De Freine

In UZ Leuven campus Gasthuisberg zijn momenteel zeven slachtoffers opgenomen van de aanslagen, waaronder drie zwaargewonden en vier lichtgewonden.

Het ziekenhuis blijft stand-by en heeft de nodige capaciteit om slachtoffers op te vangen. Familie en naasten van gewonden zullen rechtstreeks gecontacteerd worden. UZ Leuven vraagt met aandrang om niet naar het ziekenhuis te bellen, om zo de lijnen niet te overbelasten.

Agenten bewaken het ziekenhuis.
HLN Agenten bewaken het ziekenhuis.

"Twee explosies in Zaventem, waarvan één mogelijk door zelfmoordterrorist", zegt federaal procureur Frederic Van Leeuw.

HLN

Zwarte dag

"Ons land en onze bevolking zijn geraakt door laffe aanslagen", zegt premier Charles Michel op de persconferentie. "De eerste prioriteit is de behandeling van slachtoffers: evacuatie van slachtoffers naar verschillende ziekenhuizen."

Er komen ook extra veiligheidsmaatregelen. "Grenscontroles worden opnieuw verscherpt." 

Dit is een zwarte dag voor ons land

Charles Michel

Alle agenten worden uit rust teruggeroepen. Dat heeft onze redactie vernomen.

belga

MIVB: 15 doden

Volgens de MIVB zouden er in het metrostation van Maalbeek 15 dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Dat cijfer is nog niet bevestigd door andere bronnen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De gevangenis in Brugge, waar Salah Abdeslam in de cel zit, krijgt extra bewaking.

BELGA

Gecontroleerde ontploffing

Nog een ontploffing in de buurt van de Brusselse Wetstraat. Dat stelde Belga ter plaatse vast. Het zou gaan om een gecontroleerde ontploffing door ontmijningsdienst DOVO.

Verschillende mannen werden door de politie aan het station Brussel-Noord grondig gecontroleerd. Er werden twee mannen gearresteerd.

HLN

In de sporthal van Zaventem is een crisiscentrum opgericht, waar ook heel wat reizigers worden opgevangen. Mensen kunnen er hun smartphones opladen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

225 extra militairen

Er worden 225 extra militairen ingezet, wat het totaal op 1.000 soldaten brengt.


Deze foto laat de ravage zien die de bom in het metrostel heeft aangericht.

Zowel het treinstation Brussel-Noord als het Justitiepaleis in Brussel worden ontruimd.

kos

Het Rode Kruis heeft op dit ongenblik "geen nood aan extra bloeddonoren". Dat zegt An Luyten van het Rode Kruis op Radio 1.

Operatiekamers vrijgemaakt

Er worden nog steeds slachtoffers binnengebracht in het AZ Jan Portaels. Ziekenhuizen worden geselecteerd volgens provinciaal rampenplan. Binnen triage volgens aard en ernst van de blessures.

De operatiekamers zijn vrijgemaakt in het Unverisitair Ziekenhuis van Brussel, zoals voorzien in het rampenplan. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zijn momenteel drie slachtoffers verzorgd in het ziekenhuis. Eén van hen is bezweken aan zijn verwondingen. Het ziekenhuis roept mensen op om niet naar het ziekenhuis te komen, aldus de woordvoerder op Radio 1.

kos
Martijn vanhinsberg

"Blijf binnen"

Regering vraagt iedereen om te blijven waar hij of zij is. Ook het federaal parket roept op om binnen te blijven.

De luchthaven van Zaventem blijft zeker tot morgenvroeg 6 uur dicht. Heel wat mensen worden opgevangen in de sporthal van Zaventem.

Jan Aelberts

Verwarring in Kunst-Wet

Er zou geen explosie plaatsgevonden hebben in metrostation Kunst-Wet. Door de gebeurtenissen ontstond er paniek bij de pendelaars. Er is dus enkel in metrostation Maalbeek een bom ontploft.


Het GSM-netwerk in de hoofdstad is overbelast. Het crisiscentrum raadt aan om te sms'en of sociale media te gebruiken.

De omgeving rond de Wetstraat 16 en het parlement wordt ontruimd.

Martijn vanhinsberg

Ook op het Paleizenplein zou een verdacht pakket gevonden zijn

Er zouden ook doden zijn bij de explosie in metrostation Maalbeek. Volgens één bron is er daar sprake van 10 doden

VUB vraagt aan alle studenten die nog moeten vertrekken om vandaag niet naar de campussen te komen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op Twitter zijn hallucinante beelden opgedoken van de evacuatie van metrostation Maalbeek via de sporen.

"Het was verschrikkelijk"

Student Claudio (25) uit Brussel stond in de vertrekhal tijdens de aanslag. Hij werd geraakt in zijn gezicht en aan zijn achterhoofd door rondvliegend glas. "Ik zat binnen in de luchthaven toen de eerste bom ontplofte. Meteen daarna ontplofte de tweede bom achter me. Er lag over bloed. Zo’n tien, vijftien mensen lagen dood op de grond. Het was verschrikkelijk."

Jan Aelberts

Ontmijningsdienst DOVO is ook aangekomen in de Wetstraat.

Jubelpark- en Wettunnel afgesloten

De Jubelparktunnel en de Wettunnel richting Brussel-centrum zijn afgesloten op poiltiebevel. Dat meldt Mobiris.


MIVB bevestigt explosie Maalbeek

MIVB bevestigt explosie in metrostation Maalbeek: metrostation wordt geëvacueerd.


Gewonden worden opgevangen aan het hoofdkwartier van CD&V.

HLN
kos

Zelfmoordaanslag

Er zouden 13 doden gevallen zijn en 35 gewonden op de luchthaven. Het zou volgens VRT gaan om een zelfmoordaanslag.

Metrostation Kunst-Wet

Er komen nu ook meldingen binnen van een aanslag in metrostation in Kunst-Wet.

Militairen evacueren de omgeving rond het metrostation.

"10 doden", volgens ziekenhuis

Alle metrostations worden gesloten, dat laat de MIVB weten.

Aanslag op metrostation

Er zou ook een aanslag gepleegd zijn op het metrostation Maalbeek in Brussel. Het treinstation Brussel-Centraal zou ook geëvacueerd worden

American Airlines

Twee bompakketten zouden afgegaan zijn in de vertrekhal: één nabij de balie van SN Brussels Airlines en één aan de rechterkant, nabij de balie van American Airlines.


Dreigingsniveau wordt opgetrokken

Er zou een derde pakket gevonden zijn op de luchthaven van Zaventem. Vermoedelijk gaat het om een derde bom.


Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat melden verschillende getuigen.

Het GSM-netwerk rond de luchthaven zou het aantal telefoontjes en sms'jes niet aankunnen. Dat meldt de RTBF.

Mensen die zich zorgen maken kunnen contact opnemen met het crisiscentrum op het nummer 02/506.47.11.


"Nog bommen gevonden"

De brandweer meldt dat er nog bommen gevonden zijn en dat de luchthaven volledig ontruimd wordt

Twitter/@sseptums

Er is sprake van 11 doden volgens een journalist van de RTBF. Maar dat is nog niet bevestigd aan onze redactie.

Vluchten worden afgelast en het crisiscentrum vraagt om niet naar de luchthaven te komen.

"Dodelijk slachtoffer"

Er zou al zeker één dodelijk slachtoffer gevallen zijn. Dat meldt de politie.


De ravage in de vertrekhal is aanzienlijk.

"Aanslag"

Volgens een regeringsbron zou het over een aanslag gaan. Dat meldt VRT-journalist Bart Verhulst.

Volgens de eerste berichten zijn er tientallen gewonden gevallen bij de explosie. De brandweer vreest voor doden. Het provenciaal rampenplan is afgekondigd.


voorbeschouwing

Volgens een regeringsbron zou het over een aanslag gaan. Dat meldt VRT-journalist Bart Verhulst. 

Volgens de eerste berichten zijn er tientallen gewonden gevallen bij de explosie. De brandweer vreest voor doden. Het provenciaal rampenplan is afgekondigd.

Brussels Airport is rond 8 uur opgeschrikt door minstens twee luide knallen. Het is voorlopig onduidelijk wat er gebeurd is. Op politiebevel is het treinverkeer van en naar Brussels Airport onderbroken. Dat meldt de NMBS.