Terreuraanslag in Franse gevangenis: cipier zwaargewond na poging tot onthoofding door jihadist

In de gevangenis van Osny, in de buurt van Parijs, heeft een gedetineerde islamist eergisteren twee cipiers aangevallen. Gevangene Bilal T. ging één van zijn slachtoffers telijf met "een zeer fijn en scherp zelfgemaakt mes van 25 cm" dat "bij de toezichthouder dwars door de keel ging, op 2 millimeter van de halsslagader, en tot op enkele millimeter van de long ging". De onderzoekers menen dat de aanslag door meerdere gedetineerden werd georganiseerd en dat het de bedoeling was een cipier te onthoofden. Dat meldt Le Figaro.

De aanslag vond plaats in een gevangenisvleugel die is voorbehouden aan deradicaliseringskandidaten. Volgens bronnen binnen de gevangenis werd de aanslag door verschillende gedetineerden opgezet. De onderzoekers zouden erachter gekomen zijn dat een andere gevangene banden had die doen vermoeden dat het de bedoeling was een "executie" uit te voeren zoals gebruikelijk is bij Islamitische Staat (IS).

Terreuronderzoek
Bilal T. zou volgens een gevangenismedewerker een celdeur met bloed van zijn slachtoffer hebben besmeurd en "zijn handen gespreid hebben om te bidden". In een andere cel van deze speciale vleugel werd een mobiele telefoon aangetroffen.

Al deze elementen noopten het antiterreurparket van Parijs een terreuronderzoek te openen. De magistraten beschouwden Bilal T. overigens al van bij zijn aanhouding als een gevaarlijk individu. De man werd maanden geleden in Turkije gearresteerd. Hij was op weg naar Syrië. De speciale vleugel in Osny zou overigens zwaar gedestabiliseerd zijn door de komst van twee andere gevaarlijke gedetineerden. De speurders vermoeden dat er een verband is tussen Bilal T. en Larossi Abballa, de man die in juni een koppel agenten vermoordde in Magnanville. Abballa had in een video ertoe opgeroepen naast agenten ook cipiers te executeren.

Massages en schermlessen
Jean-François Forget, secretaris-generaal van de belangrijkste cipiersbond UFAP-UNSa, is woedend.

"De gevangenissen zijn kruitvaten. We zitten met 300 gevangenen die in voorarrest zitten wegens terrorisme en duizend gevangenen zijn aan het radicaliseren. Nog voor de opening van deze 'deradicaliseringsvleugels' heeft de bond erop aangedrongen dat de veiligheid zou primeren en dat deze vleugels waterdicht zouden afgesloten zijn van de rest van de gevangenissen. We hebben ook minstens drie bewakers per gedetineerde geëist. Maar ze verkiezen programma's op te starten die kant noch wal raken. We zijn dat woord 'deradicalisering' moe gehoord, het betekent niets".  

"In Osny", zo gaat hij door, "krijgen deze gevangenen massages van professionele masseurs en kunnen ze lessen schermen volgen. Bovendien is de vleugel voor de nieuwkomers zo overbevolkt dat die vaak in de vleugel voor geradicaliseerden terechtkomen. Anderzijds belanden gedetineerden die in de speciale vleugel worden opgevangen vaak in de klassieke detentie omdat de deradicalisering slechts acht weken duurt. Ja, er zijn sinds zondagavond speciale maatregelen genomen. Maar voor hoe lang?"