Tepco meldt nieuw probleem bij reinigen radioactief water

REUTERS
Aan de kerncentrale van Fukushima ontregelt een nieuwe panne alweer het systeem om radioactieve vloeistoffen te ontsmetten. De Japanse nucleaire reguleringsautoriteit eist dat uitbater Tepco snel oplossingen vindt voor de aanhoudende problemen.

Tepco meldt dat het systeem ALPS (Advanced Liquid Processing System) twaalf uur lang heeft stilgelegen na de ontdekking van een anomalie. Om 06.43 uur (lokale tijd) stopte de installatie met werken door een fout van het computersysteem dat voor het beheer van het systeem zorgt. Maar om 18.31 uur kon het weer in werking treden, zo meldt een woordvoerder van Tepco.

Het incident zorgde niet voor een lekkage. Maar omdat verwacht wordt dat het probleem zich opnieuw kan stellen, heeft Tepco voorlopige maatregelen genomen die daarna nog versterkt kunnen worden. Het ALPS is een installatie die 62 van de 63 radioactieve elementen moet halen uit het water waaruit eerder al cesium 134/137 werd onttrokken. Het is een van de belangrijkste punten in de strategie van Tepco om de ongeveer 400.000 ton water op de site te behandelen.

Het probleem met de installatie is al het zoveelste voorval waarmee Tepco geconfronteerd wordt sinds de kernramp in maart 2011. De onafhankelijke toezichthouder heeft Tepco gevraagd om snel een einde te maken aan de reeks incidenten. "De problemen werden veroorzaakt door een gebrek aan elementaire controles", verklaarde Katsuhiko Ikeda, secretaris-generaal van de reguleringsautoriteit. Hij heeft Tepco een week de tijd gegeven om nieuwe maatregelen voor te stellen ter beïndiging van de crisis.