Tegenexpert verklaart Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar

Goed drie maanden nadat een college van vijf gerechtspsychiaters Kim De Gelder unaniem toerekeningsvatbaar heeft verklaard, heeft tegenexpert Karel Ringoet zijn besluitvorming klaar. "De Gelder lijdt aan schizofrene psychose en is ontoerekeningsvatbaar", zegt de neuropsychiater. "Hij hoort niet thuis in de gevangenis."

"Kim De Gelder is ziek. Zwaar ziek zelfs. Hij lijdt aan schizofrene psychose. Voor een jongen als Kim De Gelder zou zelfs een aparte psychiatrische kliniek moeten worden gebouwd", luidt het besluit van Ringoet, dat dus volledig ingaat tegen het expertencollege.

Ringoet werd aangesteld op vraag van de advocaat en familie van Kim De Gelder, maar benadrukt dat hij in volledige onafhankelijkheid heeft gewerkt. Hij maakt zich ook sterk dat zijn onderzoek zwaarder weegt dan dat van de vijf andere psychiaters, omdat De Gelder hem vertrouwde en met hem meewerkte.

Uiteindelijk zal het aan de raadkamer zijn om te beslissen met welk psychiatrisch rapport rekening wordt gehouden, schrijft de krant De Morgen. (belga/vsv)

De Gelder richtte een bloedbad aan in het kinderverblijf in Sint-Gillis, Dendermonde.
De Gelder richtte een bloedbad aan in het kinderverblijf in Sint-Gillis, Dendermonde.