Taxichauffeur 40.000 dollar rijker door oplichtingszaak NY

New York City is nog steeds in de ban van de grote taxi-oplichtingszaak die recent aan het licht gekomen is. Zo zou één taxichauffeur zich verrijkt hebben met een bedrag van 40.000 dollar ten koste van zijn klanten. Gelukkig werkte zijn gewiekst trucje voor één keer niet bij een snuggere klant waardoor de bal aan het rollen ging en de miljoenenfraude aan de oppervlakte kwam.

Dokter Mitchell Lee deed elke morgen een beroep op een taxi om het traject naar zijn werk in het medisch centrum af te leggen. Op een dag was Wasim Khalid Cheema de chauffeur van dienst. Dokter Lee vond het verdacht dat zijn ritje ineens zeven dollar bleek te kosten in plaats van de gebruikelijke vijf dollar.

Panne
"Het was vrij duidelijk dat de meter veel te snel vooruit ging", vertelde de dokter. "Ik vroeg aan de bestuurder of zijn meter misschien in panne was?" De chauffeur ontkende maar meneer Lee was snugger genoeg om zich niet met een kluitje in het riet te laten sturen. De dokter ging in het verweer omdat hij perfect wist wat zijn ritje hoorde te kosten.

Bewijzen
De taxichauffeur veranderde dan van tactiek en stelde voor dat de dokter dan maar het bedrag moest betalen dat hij wilde. Meneer Lee wilde echter bewijzen verzamelen en betaalde uiteindelijk toch de volle pot met zijn kredietkaart en legde achteraf klacht neer bij de commissie van het taxiwezen.

Grootschalig
Een paar maanden na de klacht van dokter Lee kwam pas de grootschaligheid van de fraude aan het licht. Taxichauffeur Wasim Khalid Cheema had zijn klanten in totaal maar liefst 40.000 dollar afhandig gemaakt door te hoge tarieven aan te rekenen. Meer dan drieduizend taxichauffeurs bleken betrokken in de zaak die New York op zijn kop zette. Miljoenen mensen waren het slachtoffer van gewiekste bestuurders.

Maatregelen
De stad New York heeft al de nodige maatregelen genomen om zulke wantoestanden in de toekomst te voorkomen. Vanaf volgende week zullen de tv-schermpjes die zich in de taxi bevinden, signaleren wanneer de chauffeur plots een duurder tarief instelt. Als de klanten de nieuwe prijs niet aanvaarden, gaat de rit niet door. Hopelijk zorgt dit ervoor dat veel minder klanten de dupe worden van gewiekste chauffeurs. (hlnsydney/kve)