Amerikaanse soldaten op de luchthaven van Kaboel
Volledig scherm
Amerikaanse soldaten op de luchthaven van Kaboel © EPA

Taliban staan niet langer toe dat Afghanen naar luchthaven gaan, Biden houdt vast aan 31 augustus als deadline voor terugtrekking

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft verklaard dat de taliban niet meer zullen toelaten dat Afghaanse staatsburgers naar de luchthaven van Kaboel gaan om het land te verlaten. President Joe Biden van zijn kant heeft ingestemd met een aanbeveling van het Pentagon om vast te houden aan de deadline van 31 augustus om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan, zo heeft woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis bevestigd na topoverleg tussen Biden en leiders van zes andere belangrijke landen (G7). De Amerikaanse president vreest voor een aanslag, maar er kan echter een situatie ontstaan waardoor de missie van de Verenigde Staten wordt verlengd. 

92 reacties

 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Het was de regering Trump die met de taliban onderhandelde en een overeenkomst tekende (!) over de terugtrekking in 2020, Marina Couvreur. Die moest al voltrokken zijn in mei 2021. Bovendien deed hij dat achter de rug van de Afghaanse regering en de NAVO om. Zette druk om de Taliban leider vrij te laten in Pakistan. Om 4000 taliban strijders vrij te laten in Kabul. Had dan nog een slechte timing (begin vechtseizoen) en geen plan voor een machtsoverdracht. Biden voert uit wat overeengekomen is.
 • Kris Kras

  1 jaar geleden
  Misschien moeten we de taliban wel dankbaar zijn dat ze de Afghanen daar willen houden? België heeft intussen wel meer dan de 500 man die op de lijst staan ingevoerd. Hoe kan de Taliban een land heropbouwen als alle enigszins gestudeerde Afghanen vluchten? Hoe kan er een gematigd regime ontstaan als alleen de extremisten overblijven?
 • Marc Mettepenningen

  1 jaar geleden
  Het westen oogst wat het al jaren zelf gezaaid heeft. Dit is enkel het gevolg van de imperialistische politiek die de US en zijn vazallen voeren. Ons kapitalistisch systeem, kan niet zonder oorlog: Irak, Syrië, Libië, Afghanistan en in een verder verleden Vietnam en korea, waar wij dood en vernieling hebben gezaaid, dit blijft niet zonder gevolgen.
 • Joan Lute

  1 jaar geleden
  Dit hele gebeuren en de zware gevolgen ervan zijn wel uitgestippeld door Trump en Biden kon daar helaas niet onderuit. Gevolg is nu wel dat heel de wereld voor een immens grote crisis staat nu Afghanistan een bakermat kan worden van diverse islamitische extremistische terroristische organisaties die vrij spel krijgen. Naast de lokale bevolking die bij elke vorm van vrije meningsuiting of menselijke uitgemoord kan worden zal Europa heel goed op haar hoede moeten zijn voor nieuwe aanslagen .
 • Lutgarde Quintens

  1 jaar geleden
  @ Dirk Jansen. Biden heeft gewoon uitgevoerd wat Trump heeft voorbereid en zelf nog wou uitvoeren tijdens zijn legislatuur.