AP
Volledig scherm
© AP

Taliban roepen vanuit paleis in Kaboel overwinning uit: “Welk regime er nu komt zal binnenkort duidelijk worden”

UPDATETientallen talibanstrijders hebben het presidentieel paleis in Kaboel ingenomen en hun overwinning uitgeroepen op de Afghaanse regering. Dat blijkt uit televisiebeelden die verspreid werden door de Qatarese nieuwszender al-Jazeera. “Nooit eerder werd een land zo snel veroverd. Maar de echte test volgt nu, door de problemen van burgers op te lossen”, verklaarde talibanleider Mullah Baradar. President Ashraf Ghani vluchtte weg uit zijn eigen land “om nog meer bloedvergieten te voorkomen”, liet hij weten via een bericht op Facebook. De Amerikaanse president Joe Biden stuurt duizend extra troepen naar Kaboel om de evacuatie van Amerikaanse en Afghaanse burgers in goede banen te leiden.

 1. VIRUSTEST. Opgestaan met plotse koorts of een verstopte neus? Wat is de kans dat je besmet bent met corona? Al 350.000 mensen deden de test

  VIRUSTEST. Opgestaan met plotse koorts of een verstopte neus? Wat is de kans dat je besmet bent met corona? Al 350.000 mensen deden de test

  Twijfel je op basis van je symptomen om een PCR-test aan te vragen? En wanneer moet je aankloppen bij je huisarts voor verder onderzoek? Onze virustest vertelt je hoe groot de kans is op Covid-19, griep of verkoudheid op basis van de laatste informatie van gezondheidsinstituut Sciensano. Al zo’n 350.000 mensen controleerden hun symptomen: doe hieronder zelf de test.
 2. Afghaanse Belgen doodongerust over hun familie in Afghanistan, waar taliban steeds meer macht krijgt: “Je mag zelfs niet luidop lachen”
  Play

  Afghaanse Belgen doodonge­rust over hun familie in Afghanis­tan, waar taliban steeds meer macht krijgt: “Je mag zelfs niet luidop lachen”

  Aangemoedigd door het vertrek van de Amerikaanse troepen krijgen de taliban, die in 2001 in Afghanistan van de macht verdreven werden, weer steeds meer voet aan de grond. In verscheidene belangrijke steden dwongen ze de regeringstroepen tot terugtrekking. Afghanen in ons land volgen de situatie op de voet en vrezen voor het welzijn van dierbaren in hun thuisland.