Syrische terreurverdachte "plande aanslag als in Brussel en Parijs"

De Syrische vluchteling die na een klopjacht door de Duitse politie werd opgepakt in Leipzig wou een terreuraanval uitvoeren zoals in Brussel en Parijs. Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken.  De man was sinds zaterdag voortvluchtig en is nu in voorlopige hechtenis.

"Wat we nu weten is dat de voorbereidingen in Chemnitz hetzelfde waren als die voor de aanvallen in Parijs en Brussel", zegt Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere.

Daarnaast blijkt uit de eerste gegevens dat de man contact had met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). "Zijn handelswijze en gedrag getuigen van een "IS-context". zo liet het hoofd van de politie van Sachsen weten. Een woordvoerster van het parket verklaarde gisteren al dat "het algemene beeld" van het onderzoek aantoont dat een "islamistisch gemotiveerde aanslag" was gepland.

500 gram TATP aangetroffen

De 22-jarige Djabel al-Bakr werd in de nacht van zondag op maandag opgepakt, nadat de Duitse politie zaterdag een klopjacht op hem was begonnen. Dat gebeurde nadat er 500 gram TATP, een gevaarlijk explosief, in zijn flat in Chemnitz was aangetroffen.

Volgens het blad Der Spiegel pakte de politie de man op in de woning van een landgenoot. Al-Bakr had die in het station van Leipzig, niet ver van Chemnitz, aangesproken en gevraagd of hij bij hem thuis kon overnachten. De Syriër nam hem mee naar zijn huis en verwittigde de politie nadat hij van de opsporing had gehoord. De politie vond al-Bakr gekneveld in de woning.

Veronderstelde medeplichtige in voorlopige hechtenis genomen

Een tijdens het weekend in het Oost-Duitse Chemnitz opgepakte, veronderstelde medeplichtige van de Syrische terreurverdachte is in voorlopige hechtenis genomen.

Het parket van Dresden heeft maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de landgenoot van de 22-jarige Djaber al-Bakr wegens hulp bij de voorbereiding van een "zware, staatsgevaarlijkse gewelddaad".

Het gaat om de huurder van de woning in Chemnitz waar hoofdverdachte Al-Bakr zich ophield en waar de politie zaterdag springstof heeft gevonden. De 33-jarige is wat later opgepakt in het hoofdstation van de industriestad. Beide mannen zijn als vluchteling geregistreerd.