Syrische rebellengroepen veroordelen aanslagen

archief
REUTERS archief
Tientallen rebellengroepen uit Syrië hebben de aanslagen van vrijdagavond in Parijs, die opgeëist werden door Islamitische Staat (IS), streng veroordeeld. Volgens de groepen gaat het hier om "een aanval tegen de menselijkheid".

Zo'n 99 rebellengroepen, waaronder het machtige Jaysh al-Islam, onderschreven een gemeenschappelijk communiqué. Daarin worden "in de scherpste bewoordingen" de aanslagen in Parijs afgekeurd. Bij die aanslagen kwamen zeker 129 mensen om het leven en raakten meer dan 350 mensen gewond.

Volgens de rebellen was de gecoördineerde actie, die werd opgeëist door IS, "in strijd met de (islamitische) wetten en met de menselijke waarden".

"Dit terrorisme verschilt niet van het terrorisme dat de Syrische bevolking elk dag gedurende vijf jaar ondergaat", zeggen de rebellengroepen, die zowel tegen president al-Assad als tegen IS strijden.

Ook op sociale netwerken leven de Syriërs erg mee met de aanslagen in Frankrijk. De militanten van Idlib, in het noorden van het land, en van Rakka, hebben op Facebook hun profiel veranderd in de Franse vlag. De bewoners van Duma, ten oosten van Damascus, hebben een open brief geschreven naar het Franse volk, waarin ze hun medeleven betuigen.