Syrisch leger kondigt tijdelijke wapenstilstand aan in zuiden van het land

ap
Het Syrische leger heeft een eenzijdige wapenstilstand aangekondigd tot donderdag in het zuiden van het land, melden staatsmedia vandaag.

De wapenstilstand werd vandaag aangekondigd in een mededeling van het leger, maar ging gisterenmiddag al in. Ze geldt in de provincies Dera, Quneitra en Swaida en blijft van kracht tot woensdagavond 24.00 uur lokale tijd Het leger voegde wel meteen toe "op de gepaste manier te zullen reageren op schendingen".

De aankondiging valt samen met een nieuwe onderhandelingsronde met de rebellen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. De bedoeling van het bestand is "het vredesproces en de nationale verzoening te steunen", berichtte het officiële persagentschap SANA.

Het vredesproces verloopt parallel aan dat onder leiding van de Verenigde Naties, en werd gelanceerd door Rusland en Iran (bondgenoten van Bashar al-Assad) en Turkije (bondgenoot van de rebellen).

De provincies waar de wapenstilstand wordt ingesteld vormt één van de vier "desescalatiezones" of "veilige zones", waartoe bij de laatste ronde in Astana werd besloten.

De gesprekken in Astana vinden dinsdag en woensdag plaats. De Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken, Fayçal Moqdad, liet weten dat een delegatie van het regime op weg is.