Syriëstrijder had wapens en GoPro-camera bij, arrestatie is toevalstreffer

De politie heeft een Franse Syriëganger opgepakt voor de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in Brussel. Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix werd vrijdag in Marseille aangehouden, toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. Het federaal parket heeft de arrestatie bevestigd en houdt zondagmiddag rond 15.00 uur een persconferentie. De man houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar.

In Marseille worden de bussen uit Amsterdam altijd grondig gecontroleerd, onder meer vanwege drugs. In de bagage van Nemmouche vonden agenten een revolver en een kalasjnikov van het type dat gebruikt werd bij de aanslag. De man had ook een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo'n camera onder zijn kleding droeg. Daarnaast droeg de verdachte een petje dat lijkt op het petje dat de dader van de aanslag op had.

Nemmouche maakte de eerste 24 uur na zijn arrestatie gebruik van zijn zwijgrecht. Hij heeft naar eigen zeggen geen vaste woonplaats. Hij was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij vorig jaar in Syrië zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De twintiger staat gekend voor verschillende criminele feiten. In augustus 2006 brak hij samen met twee medeplichtigen binnen in een supermarkt in noordelijke Franse stad Tourcoing. De drie konden 3.000 euro buit maken. Voor onder meer die inbraak en een overval zat hij tussen 2007 en 2012 verschillende celstraffen uit. Hij zou in de gevangenis zijn geradicaliseerd.

De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie. Als blijkt dat er een ernstig terroristisch gevaar is, dan kan justitie hem tot dinsdag en mogelijk donderdag vasthouden.

Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch stel doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging.

de Franse nieuwssite iTele verspreidde deze foto van Mehdi Nemmouche.
kos de Franse nieuwssite iTele verspreidde deze foto van Mehdi Nemmouche.
Hij had een kalasjnikov en een revolver bij zich van het type dat bij de schietpartij in Brussel is gebruikt.
PHOTO_NEWS Hij had een kalasjnikov en een revolver bij zich van het type dat bij de schietpartij in Brussel is gebruikt.