Syrië beticht VS-coalitie van fout bombardement: tientallen doden bij militairen

Schade na een bombardement in Sabboura, nabij Damascus.
EPA Schade na een bombardement in Sabboura, nabij Damascus.
Het Syrische leger beschuldigt vliegtuigen van de Amerikaanse coalitie van een aanval op een stelling van het leger bij het vliegveld van de stad Deir al-Zor. Door de aanval kwamen Syrische militairen om het leven en konden strijders van Islamitische Staat de post veroveren. Van zodra de vergissing ingezien werd, werd de operatie meteen stopgezet. Rusland vroeg na het incident om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn bij de aanval 62 Syrische militairen gedood en meer dan honderd gewond geraakt. "Als de aanval een vergissing was, dan nog is het een bewijs van de halsstarrige weigering van de VS om hun acties met Rusland te coördineren", zei een woordvoerder.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde op gezag van een bron op de luchthaven dat bij de aanval minstens tachtig militairen omkwamen. IS-strijders konden daarna de legerpost Jebel Tharda zonder veel moeite innemen.

"Complex theater"
"Syrië is een complex theater van operaties met verschillende militaire krachten en milities dicht bij elkaar. De coalitie richt nooit met opzet naar een Syrische militaire eenheid", aldus een mededeling van Centcom, het militair commando van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.

Volgens het Amerikaanse leger hadden leden van de coalitie Rusland op voorhand geïnformeerd over de luchtaanvallen uit "professionele hoffelijkheid." "De coalitie gaat de omstandigheden van deze aanval onderzoeken en zien of er lessen uit kunnen getrokken worden", luidt het.

Sinds 2014
De coalitie voert sinds september 2014 aanvallen uit op IS. In december beschuldigde Damascus de coalitie van een aanval op een legerkamp bij Deir al-Zor, maar volgens de VS was die aanval het werk van Russische vliegtuigen.

De VS gaven vandaag toe aanvallen uitgevoerd te hebben op vijf bevoorradingsroutes van IS, bij Raqqa en andere plaatsen in Syrië. Het Syrische leger heeft het vliegveld en verschillende delen van Deir al-Zor in handen, maar de rest van het gebied wordt beheerst door IS. Onder Russische en Amerikaanse bemiddeling kwam vorige week een staakt-het vuren tot stand in Syrië.