Syrië-bemiddelaar Lakhdar Brahimi neemt ontslag

Lakhdar Brahimi tijdens een persconferentie in februari.
EPA Lakhdar Brahimi tijdens een persconferentie in februari.
De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi, bemiddelaar in het Syrië-conflict voor de Verenigde Naties (VN) en de Arabische Liga, neemt ontslag. Op 31 mei gaat zijn ontslag in. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vandaag gezegd op een door Brahimi bijgewoonde persconferentie. De 80-jarige Algerijn kon ondanks decennia van diplomatieke ervaring de crisis niet oplossen.

Brahimi was gefrustreerd omdat vrede maar niet dichterbij komt in Syrië. De gezant dreigde al een tijd met opstappen. Zijn voorganger, oud-VN-chef Kofi Annan, stapte in 2012 ook op. Annan was teleurgesteld omdat de VN-Veiligheidsraad zich volgens hem niet schaarde achter zijn pogingen om vrede te stichten.

De bemiddelingspogingen van de ervaren Algerijnse diplomaat Brahimi leidden tot vredesconferenties eerder dit jaar in Zwitserland. Maar praktisch leverden die niet veel op. De vredesbesprekingen zelf zijn stopgezet.

"Het is triest dat ik deze functie verlaat en Syrië achterlaat in zo'n slechte staat", aldus Brahimi vandaag. "Iedereen die verantwoordelijkheid draagt en invloed heeft, moet zich bedenken dat de vraag is: hoeveel doden zijn er? Hoeveel vernietiging komt er nog meer voordat Syrië weer het Syrië wordt dat we hebben gekend?", zei de gezant.

Politieke leven
Het politieke leven van Brahimi begon al in 1956, toen hij als student actie voerde tegen het Franse koloniale bewind in zijn geboorteland. Hetzelfde jaar betrad hij ook al de diplomatieke vloer. De 'voorlopige regering' van Algerije, die door de onafhankelijkheidsstrijders van het Nationale Bevrijdingsfront (FLN) was gevormd, stuurde hem als gezant naar buitenlandse hoofdsteden zoals Jakarta (Indonesië).

Na de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 werd Brahimi secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, later ambassadeur in Egypte. Daarna vertegenwoordigde hij de Arabische Liga en de Verenigde Naties op tal van missies in de wereld. In 1991 keerde hij naar huis terug om minister van Buitenlandse Zaken te worden, een functie die hij tot 1992 zou bekleden.

Akkoord van Taëf
Internationale diplomatieke faam verwierf Brahimi als architect van het Akkoord van Taëf (1989), een belangrijke stap bij de beëindiging van de burgeroorlog in Libanon. Opeenvolgende secretarissen-generaal van de VN stuurden Brahimi daarna als 'probleemoplosser' naar Haïti, Zuid-Afrika, Afghanistan en Irak. In augustus 2012 nam hij het stokje van Kofi Annan over als speciaal gezant van de VN voor Syrië.