Swiss vliegt vanaf eind augustus met Bombardier CS100 op Brussel

REUTERS
De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss zet op 21 augustus een eerste keer de CS100, een nieuw toestel van de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier, met passagiers in op de route tussen het Zwitserse Zürich en Brussel. Vanaf midden september zou het toestel dagelijks te zien moeten zijn op Brussels Airport, zo werd vernomen bij Swiss.

De CS100 is een middellangeafstandstoestel, met bij Swiss plaats voor 125 passagiers. Swiss is ook de eerste maatschappij wereldwijd die een toestel uit de C Series van Bombardier (met daarin ook de langere versie CS300) in commerciële dienst neemt.

Dat gebeurt op 15 juli. Dan is de allereerste passagiersvlucht gepland, tussen Zürich en Parijs. Ook Manchester, Praag en Boedapest zullen de CS100 al snel over de vloer krijgen. Eind augustus worden Brussel en Warschau aan het netwerk toegevoegd.

"We starten onze C Series-operaties naar Brussel op 21 augustus", preciseert men bij Swiss. De eerste passagiers zouden om 8.55 uur moeten landen op Brussels Airport, zo blijkt uit vluchtgegevens op de website van de maatschappij.

De eerste weken komt de CS100 slechts af en toe naar Brussel, maar vanaf 15 september zou dat dagelijks moeten gebeuren (avondvlucht richting Brussel en ochtendvlucht naar Zürich). Naarmate er meer CS100's aan de vloot worden toegevoegd, zullen er meer verbindingen per dag met het toestel worden uitgevoerd.

De CS100 was begin maart een allereerste keer te zien op de luchthaven van Zaventem, in het kader van een reeks testvluchten zonder passagiers naar verschillende Europese bestemmingen.

De tweemotorige CS100 vervangt bij Swiss de twintig viermotorige Avro RJ100's die de maatschappij in haar vloot heeft.