Swingstaat North Carolina trekt plots registratie van duizenden kiezers in

Kiezers in North Carolina brengen hun stem uit tijdens het voorafgaand stemmen.
reuters Kiezers in North Carolina brengen hun stem uit tijdens het voorafgaand stemmen.
Van duizenden inwoners van swingstaat North Carolina in de VS is plots de stemregistratie ingetrokken. Het merendeel van hen is Afrikaans-Amerikaans.

Bijna 7000 stemgerechtigden in de Amerikaanse swingstaat North Carolina mogen komende dinsdag misschien niet stemmen omdat hun registratie is ingetrokken. In de VS kun je alleen stemmen als je je van tevoren registreert bij de county waar je woont. Die registratie is gekoppeld aan een woonadres. In North Carolina kan een registratie aangevochten worden door een derde partij (dus niet de stemgerechtigde of de kiezersraad).

En dat is gebeurd, in wat een gecoördineerde actie lijkt. Een aantal individuen, waarvan twee banden heb met de Republikeinse partij, hebben op grote schaal post gestuurd naar adressen in zwarte buurten. Alle post die als onbezorgbaar terugkwam, is als bewijs aangeleverd bij kiesraden dat het om ongeldige stemregistraties zou gaan (omdat het adres niet zou kloppen).

Rechtszaak

De kiesraden in counties Beaufort, Moore en Cumberland deden geen controle op die aantijgingen en trokken de registraties in. In Beaufort County betrof het voor 65 procent zwarte Amerikanen, terwijl ze maar 25 procent van de bevolking uitmaken. Belangenorganisatie NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) spande afgelopen maandag een landelijke rechtszaak aan tegen de drie counties, omdat het intrekken van de registraties tegen de nationale kieswet in zou gaan.

"De NAACP verdedigt het recht van alle North Carolinians om deel te nemen aan deze verkiezingen. We nemen deze stap om ervoor te zorgen dat de kiezers stem niet illegaal wordt afgenomen. Dit is onze Selma. We zullen het er niet bij laten en kunnen deze onderdrukking niet door laten gaan", stelt de NAACP-afdeling in North Carolina op haar website.

Krankzinnig

Woensdag vond de zitting in de zaak van de NAACP tegen de drie counties plaats. Rechter Loretta Biggs noemde het proces voor het intrekken van registraties meermaals "krankzinnig". "Dit lijkt op iets dat in 1901 bedacht is", zei ze tegen de advocaat van de counties.

Volgens de advocaat vonden de kiesraadsleden het ook niets, maar voerden ze slechts de wet uit. Rechter Biggs heeft nog geen uitspraak gedaan. Het ministerie van Justitie heeft North Carolina wel opgeroepen te stoppen met het intrekken van registraties.

North Carolina is een zeer belangrijke swingstaat met vijftien kiesmannen waar Clinton en Trump nek aan nek gaan. Statistiekblog Fivethirtyeight gaf beide kandidaten gisteren 50 procent kans de staat te winnen. Bovendien kan de staat bepalend zijn voor welke partij de meerderheid krijgt in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Dit lijkt op iets dat in 1901 bedacht is

Rechter Loretta Biggs