Sven Nys coacht eerste veldritteam met nickname

Sven Nys bij de presentatie met Tom Meeusen.
BELGA Sven Nys bij de presentatie met Tom Meeusen.
Telenet Fidea gaat voortaan door het leven als de Telenet Fidea Lions. Dat maakte de veldritploeg bekend tijdens de ploegvoorstelling en fandag aan het Sven Nys Cycling Center in Baal. De Telenet Fidea Lions zijn het allereerste veldritteam met een nickname. "We willen als leeuwen het veld induiken", aldus sportief manager Sven Nys, die aan zijn vuurdoop begint.

"Ik heb ongelooflijk veel zin in deze nieuwe uitdaging en ik voel me er heel erg goed bij", vertelt een gemotiveerde Nys. "De adrenaline is ook na de actieve carrière nog zeker aanwezig. Ik ben er klaar voor en ik heb veel sterke mensen rond mij. De basisstructuur was al aanwezig in de ploeg en ik probeer die structuur nog te versterken met mijn eigen ideeën. Wat de nickname betreft vonden we het tijd voor iets nieuws in het veldrijden. En een leeuw is sterk dier."

Tom Meeusen blijft ook het komende seizoen het speerpunt van de zwart-gelen. Althans tot 1 januari, want dan komt er met de Nederlander Lars van der Haar een tweede topper bij. "Op Lars is het nog even wachten, maar de voorbije weken op stage werd duidelijk dat de huidige kern helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen", aldus Nys. "Het zal moeilijk worden voor Tom om Wout van Aert meteen te evenaren, maar ook Wout zal niet elke dag even goed zijn. Van de kansen die zich voordoen moeten we proberen optimaal te profiteren. De extra structuur die we aan Tom gegeven hebben, zal hem goed doen."

Een half jaar na het einde van zijn carrière ziet Nys er nog altijd even scherp uit. "Ik pas nog in al mijn broeken", klinkt het. "En op stage heb ik alle trainingen mee afgewerkt. Maar geloof me, ik ben intussen al dertig procent van mijn capaciteiten kwijt. Voorlopig mis ik het actieve crossleven niet. Ik geniet van mijn nieuwe job. Zowel van het management als van het coachen. Ik zal nooit het hele schema van een renner overhoop gooien. Iedere renner is anders, maar de basis is wel dezelfde: eten, slapen en trainen. En op die basis moet je bouwen."

Ploeg mannen elite: Tom Meeusen, Jim Aernouts, Toon Aerts, Daan Soete, Thijs Van Amerongen, Corné van Kessel, Lars van der Haar (vanaf 01/01/2017).

BELGA

Meeusen: "Eigen kwaliteiten terugvinden"

"Ik besef dat het heel moeilijk zal zijn om Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar bij te benen, maar ik ben er wel op gebrand om te laten zien dat mijn limieten nog niet bereikt zijn", aldus een strijdvaardige Meeusen. "Terwijl sommige jongens als een komeet naar de top schoten, ben ik de laatste drie jaren een beetje blijven hangen. Ik moet nu mijn eigen kwaliteiten terugvinden."

Meeusen heeft naar eigen zeggen een prima voorbereiding gekend. "Beter kan niet. Ik heb minder wedstrijden gereden en hard aan de conditie gewerkt. En die is goed nu. De voorbije jaren begon ik soms vermoeid aan het seizoen. Ik hoop gewoon op een mooie winter. Met de omkadering zit het alvast prima. Met Sven Nys en Sven Vanthourenhout werd er iets extra toegevoegd aan de ploeg. We worden tot in de puntjes begeleid."

De eerste maanden van het seizoen moet Meeusen het kopmanschap alleen dragen, maar vanaf 1 januari komt Lars van der Haar erbij. "Telenet en Fidea zijn grote sponsors en enige kopman zijn is dan ook niet altijd gemakkelijk. De voorbije jaren gaf ik al aan open te staan voor de komst van een andere topper. Bovendien kunnen Lars en ik het prima met elkaar vinden. Dat zal dus wel loslopen."

BELGA
BELGA

Geblesseerde Van der Haar rijdt wegkoersen in Canada

"Als het aan mij lag, zou Lars daar niet rijden", aldus Sven Nys, sportief manager bij Telenet Fidea Lions. "Een foute keuze wat mij betreft, maar ik kan daar niets aan veranderen. Dit zijn afspraken die met zijn huidige ploeg gemaakt zijn. Hij hoeft zich daar uiteraard niet te forceren, maar het is een pittige reis en die tijd had hij beter kunnen besteden aan zijn revalidatie."

Van der Haar kampt met een ontsteking aan een pees bij de hamstring. Een gevolg van overbelasting in de maand juni. "Lars heeft toen een grote ronde willen nabootsen door de Ronde van België, de Dauphiné en de Ster ZLM Toer achter elkaar te rijden", vertelt Nys. "Maar dat bleek geen goed idee, aangezien je in ieder rondje een fris peloton als tegenstand krijgt. De Ster ZLM Toer heeft hij dan ook niet uitgereden."

Van der Haar nam vervolgens wat gas terug, maar moest begin augustus in de Ronde van Burgos opnieuw de handdoek gooien. Nys: "Rusten, kiné en stelselmatig de trainingsintensiteit weer opbouwen was de boodschap, maar dat schema wordt nu verstoord. De veldritten in Vegas en Iowa kwamen wel sowieso te vroeg. Het wordt nu bekijken of hij de Superprestige in Gieten (2 oktober) haalt."

BELGA
De vrouwenploeg met Ellen Van Loy, Jolien Verschueren, Loes Sels en Fleur Nagengast.
BELGA De vrouwenploeg met Ellen Van Loy, Jolien Verschueren, Loes Sels en Fleur Nagengast.
Junioren Jentl Beckaert, Arne Verachten en Andreas Goeman.
BELGA Junioren Jentl Beckaert, Arne Verachten en Andreas Goeman.
BELGA
BELGA
BELGA