Succesvol renoveren: tips en valkuilen

Shutterstock
Voor het ene koppel is renoveren een absolute noodzaak om van een afgeleefd huis een hedendaagse, comfortabele woning te maken. Anderen zien het als een kans om hun woning te verfraaien en de verkoopwaarde te verhogen. Vanuit welk oogpunt je ook aan een renovatieverhaal begint, informeer je vooraf terdege. Want zowel vanuit wettelijk als technisch oogpunt kunnen er obstakels opduiken.

Aan je woning mag je niet zomaar om het even wat aanpassen. Als je alleen intern wijzigingen doorvoert, zonder daarbij de stabiliteit in het gedrang te brengen, dan heb je heel wat vrijheid. Zo kan je bijvoorbeeld zonder juridische verplichtingen de keuken of badkamer vervangen of één slaapkamer opdelen in twee kleinere ruimtes. Ook het vervangen van ramen (glas en schrijnwerk) mag zonder vergunning. Voor werken die invloed hebben op de stabiliteit van de woning, zoals het vervangen van dragende dakbalken of het herbouwen van een buitenmuur, geldt een meldingsplicht. Als je een dragende muur wil verwijderen, dan dien je een vergunning aan te vragen. Dat is ook nodig bij heel wat werken aan de voorgevel, omdat die het uitzicht van de woning kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld het plaatsen van voorzetrolluiken of gevelisolatie. 

Architect nodig

Wanneer het om een constructieve ingreep gaat, zoals een nieuwe raamopening of een dakuitbouw , dan is ook de medewerking van een architect vereist. Bij een uitbreiding van de woning tot slot, is een stedenbouwkundige vergunning nodig en is sowieso de tussenkomst van een architect verplicht. Wil je op zeker spelen? Vraag dan advies aan een architect of informeer je op de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente. Zo kunnen er achteraf geen nare verrassingen opduiken. 

Maak een raming

Voor je beslist welke werken je precies uitvoert of welke materialen je zal kiezen, maak je best een gedetailleerde raming van je plannen en je opties. Informeer bij leveranciers en aannemers naar de kosten en lijst ze op. Dat financiële inzicht maakt het mogelijk keuzes te maken voor een ander materiaal of om de werken in fasen uit te voeren. «Wanneer je technische ingrepen voor ogen hebt, win je best het advies van een specialist in. Is het bijvoorbeeld mogelijk om vloerverwarming met de bestaande verwarmingsketel te combineren of kan je zomaar een toilet op de bestaande riolering aansluiten?,» zegt architect Geert Houtmeyers.

Vergelijk offertes

Beperk je niet tot één offerte, maar vraag er minstens drie per bouwactiviteit. Zo krijg je een beter beeld van de marktprijzen. De laagste prijs is overigens niet altijd de beste. Vergelijk de offertes grondig, je architect kan je daarbij helpen. Bij de uiteindelijke keuze spelen de nabijheid van de aannemer een zekere rol (minder transportkosten) en ook zijn referenties. 

Vraag plaatsbezoeken

«Wanneer je aannemers om een offerte vraagt, nodig hen dan uit voor een plaatsbezoek. Dat laat hen toe de werken correct in te schatten. Vanuit hun ervaring merken ze vaak dingen op die jij - of de architect - over het hoofd gezien hebt. Zo is de kans op onaangename verrassingen na de start van de werken kleiner. De architect kan ook een bestek opmaken, zo doen alle aannemers hun rekenwerk vanuit hetzelfde vertrekpunt,» tipt architect Houtmeyers. 

Spreek een einddatum af

Timing is alles bij een renovatie. Vraag de aannemers daarom de duur van de werkzaamheden in te schatten. Toets hun beweringen af bij je architect. Best laat je in de overeenkomst een einddatum van de werken opnemen. Om echt op zeker te spelen, kun je proberen om een boeteclausule voor vertragingen af te spreken.

Kijk vooruit

Verbouwen doe je niet voor eventjes. Maar overdenk ook hoe je behoeften kunnen wijzigen in de jaren nadien. Zal je met tieners in huis zitten die een eigen badkamer verwachten? Misschien wil je binnen twintig jaar wel slapen op de gelijkvloerse verdieping. Durf daar nu al rekening mee te houden. Het kan volstaan de ruimte te voorzien zonder ze nu al in te richten.