Studie: regio van Mount Everest in Nepal is veilig voor toeristen

AFP
De infrastructuur in de regio van de Mount Everest in Nepal heeft slechts een beperkte schade geleden en is veilig voor toeristen. Dat blijkt uit een studie die vandaag werd voorgesteld, waarin de impact van de recente aardbevingen werd onderzocht op de regio die populair is bij wandelaars en bergbeklimmers. Het toerisme in de streek heeft enorm te lijden onder de aardbevingen van april, waarbij volgens de overheid 8.856 mensen om het leven kwamen.

"Het merendeel van de infrastructuur en de woningen langs de paden en de wandelroutes zijn maar licht beschadigd", aldus expert Kit Miyamoto van het Japanse bedrijf Miyamoto International, dat het onderzoek voerde. Volgens de studie zijn 15 marktplaatsen, 800 hotels en 590 woningen rond de Mount Everest veilig, wat neerkomt op 83 procent van de infrastructuur in de regio. Ook de bruggen tussen Lukla, waar de luchthaven ligt, en het Everest Base Camp werden veilig verklaard.

Momenteel is het moessonseizoen aan de gang in Nepal. Daarom raadt Miyamoto aan om nog eens een onderzoek te voeren na het regenseizoen. "Het is op dit moment aan het regenen, waardoor de herstellingswerken moeilijk verlopen, maar in september zullen de werken afgerond zijn", aldus Tulasi Gautam van het Nepal Tourism Board. "We willen de mensen die naar deze regio reizen vragen om meteen veiligheidsmaatregelen te nemen."

Vorige maand werd ook al eens een studie uitgevoerd van het wandelparcours in het Annapurnamassief. Dat werd ook veilig verklaard.

AFP
AFP