Strijd in Oost-Oekraïne luwt niet, integendeel

Oekraïense soldaten vuren raketten af nabij Shchastya.
BELGA Oekraïense soldaten vuren raketten af nabij Shchastya.
Een dag voordat het overeengekomen staakt-het-vuren moet ingaan, gaan de gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen onverminderd door. Volgens het Oekraïense leger zijn de afgelopen 24 uur zeker elf doden gevallen. Een woordvoerder meldt dat de separatisten er alles aan doen om hun positie in het oosten van het land te versterken.

"De vijand blijft troepen opbouwen in de voornaamste gebieden van het gewapende conflict", zei legerwoordvoerder Andriy Lysenko in een dagelijkse briefing. 

De zegsman van de OVSE sprak over verplaatsingen van militaire wagens en andere voertuigen zonder kentekens in Oost-Oekraïne.

Twee mensen kwamen vandaag om toen een granaat een café in het door Kiev gecontroleerde stadje Shchastya, nabij rebellenbolwerk Loehansk, binnendrong. Zes raakten gewond. Dat maakte een lokale vertengenwoordiger bekend. "Het verwarmingssysteem van de stad is verwoest, elektrische leidingen zijn beschadigd, net als de watertoevoer. Dit is hoe een wapenstilstand wordt voorbereid", aldus Hennadiy Moskal.

De rebellen beschuldigen Oekraïense troepen ervan de rebellenstad Donetsk en de nabijgelegen stad Horlivka te bestoken met artillerievuur. Daarbij zouden, volgens de rebellen, drie kinderen om het leven zijn gekomen. Boven een aantal buitenwijken van Donetsk hingen dikke, zwarte rookpluimen.

Ook wordt al dagen hevig gevochten om het strategisch gelegen spoorknooppunt Debaltseve. Zowel de rebellen als regeringstroepen proberen de stad voor het staakt-het-vuren, dat zondag ingaat, te veroveren. Volgens Oekraïense media laten de rebellen forse versterkingen aanrukken voor het offensief op het inmiddels vrijwel verlaten stadje.

"Lange weg naar vrede"

De Oekraïense president Petro Porosjenko reageerde pessimistisch op de ontwikkelingen in zijn land. Tijdens een bezoek aan een trainingskamp zei hij dat Oekraïne "nog een lange weg te gaan heeft" als het gaat om het bereiken van een vreedzame oplossing voor het bloedige conflict in het oosten. Hij kan geen garanties geven dat het deze week overeengekomen staakt-het-vuren, dat zondag ingaat, door de strijdende partijen wordt nageleefd. 

"Niemand is er sterk van overtuigd dat de vredesvoorwaarden die in Minsk zijn ondertekend strikt worden nageleefd", aldus Porosjenko. Hij wil dat niemand zich illusies maakt en wenst niet over te komen als naïef persoon.

De Oekraïense president Petro Porosjenko.
AFP De Oekraïense president Petro Porosjenko.
Een politieman staat bij een onontplofte raket in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk.
AFP Een politieman staat bij een onontplofte raket in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk.