Strengere richtlijnen voor alcoholconsumptie: "Drie glazen per dag is te veel"

thinkstock
Er komen nieuwe Vlaamse richtlijnen voor de maximale consumptie van alcohol. Het expertisecentrum VAD kan niet meer leven met de huidige norm van drie glazen alcohol per dag voor een man en twee voor een vrouw. "Alcohol is giftig vanaf de eerste druppel. Het wordt tijd dat we dat beseffen", klinkt het vandaag in de kranten van Mediahuis.

Volgens de huidige richtlijnen van het VAD is de alcoholconsumptie van een man die elke week 21 pintjes drinkt "aanvaardbaar laag". Idem voor een vrouw die het op veertien witte wijntjes per week houdt. Alleen wie nog meer drinkt, heeft een probleem. In Vlaanderen gaat het om 12 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen.

Strengere richtlijnen
Maar eigenlijk zijn er veel meer mensen over wie we ons zorgen moeten maken, zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs. Na een consultatieronde met experts heeft het VAD besloten de richtlijn te verstrengen. "Vroeger maakten we alleen het onderscheid tussen mensen met en zonder een verslaving. Maar dat gaat niet ver genoeg. We weten intussen dat elk glas alcohol er één te veel is. Vooral de studies naar de link tussen alcohol en kanker zijn angstaanjagend." Bovendien is drank niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook de boosdoener bij veel ongevallen en vechtpartijen.

De nieuwe richtlijn komt er eind november.